sERPa 4.0.147

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.147-es verziója. A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.147-es sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb és érdekesebb fejlesztések

.

   Bérszámfejtés

2024. évi számfejtések, új nyomtatványok

A jogszabálykövetéssel összefüggő információk itt olvashatók:
Bérszámfejtés 2024. évi változások

.

   Keretrendszer

Automatikus üzenet típus, Napló törlés – Hiba napló kiegészítés

Korábban kifejlesztettük Rendszer – Naplók törlése automatikus üzenet típussal számos különböző napló elavult üzeneteinek törlési lehetőségét. Azt is megoldottuk, hogy az egyes napló törlések maximum 5 percig fussanak majd lépjenek a következő napló típus törlésre, és másnap folytassák onnan a törlést, ahol abbahagyták. Így elérhető, hogy ne fusson a törlés túl sokáig, de egy idő után mégis kitisztuljanak a napló előzményekből az elavult elemek.

Most beillesztettük a Hibanapló törlését is.

A fejlesztés eredményeként a program frissítésekor ellenőrizzük az automatikus üzenet típus meglétét, ami alapján a fenti súgólinken olvasható módon jelzést és javaslatot adunk az esetleg szükséges beállítási módosításokról.

Mivel a szóban forgó naplók fontosak lehetnek az esetleges hibák felfedése és okuk feltárása során, javasoljuk, hogy fordítsanak figyelmet ezek tartalmára. Ugyanakkor néhány hónapnál hosszabb ideig tárolni ezeket legtöbbször feleslegesen megnöveli az adatbázis méretét. Erre a problémára nyújt megoldást ez a fejlesztés.

Adattípus, SQL adatforrás, Művelet – Csak rendszerfelügyelet jogosultsággal lehet módosítani

A Rugalmas adatelérés három funkciójában a Felvétel / Módosítás / Törlés lehetőségét a Bejelentkezett felhasználó Rendszerfelügyeleti jogához kötjük a 4.0.147.50163 verziótól kezdődően. Az adatok biztonságosabb kezelése érdekében választottuk a magasabb jogosultságot, bízva benne, hogy a tapasztaltabb, rendszerfelügyeleti joggal is rendelkező felhasználók nagyobb körültekintéssel használják ezt a három funkciót, elkerülhetőbbek a véletlen, nem kellőképpen átgondolt módosítások. A PROGEN által készített, nem egyéni változatok ezen túl sem módosíthatók semmilyen formában.

Ezek a funkciók: Adattípus, Művelet, SQL adatforrás.

.

   Pénzügy

Új Árfolyamkülönbözet számítás

Új árfolyamkülönbözet számítás érhető el a programban a 4.0.147.51190 verziótól kezdődően. A korábbi árfolyamkülönbözet számítás funkciók az új árfolyamkülönbözet számítással együtt nem használhatók. A fejlesztéssel kapcsolatos információkról, a beállításról bővebben a súgóban olvashatunk.

Ügyfél import szkripthez kapcsolódó módosítások

Az UgyfelImport szkript működését az alábbiak szerint módosítottuk:
– Bekerült egy ellenőrzés, mely vizsgálja, hogy a felvett adószám vagy adóazonosító már szerepel-e korábban felvett ügyfélnél.
– Kiegészítettük a szkriptet a Központi ügyfél kóddal, így lehetőség nyílik telephely ügyfél rögzítésére már létező Központi ügyfélhez.
A módosításokról bővebben a súgóban olvashatunk.

.

   Logisztika

Kiskereskedelem / Számlázás – Engedmény alap menüparaméter

Kifejlesztettük, hogy az Engedmény alap menüparaméter hatása érvényesüljön a funkcióra. Így Egységár választása esetén, mindenképpen az egységár lesz az engedmény alapja, függetlenül attól, hogy melyik mezőn áll a kurzor, így elkerülhető a szándékolatlan színlelt engedmény adás.

Kiskereskedelem Számlázás – N+1 akció

Új akció kezelési lehetőséget fejlesztettünk N+1 akció néven, melynek eredményeként a megadott mennyiségű akciós termék vásárlása esetén, a legolcsóbbat ingyen adjuk. Beállításához a Kiskereskedelem számlázás paraméterben megadhatunk egy termék kategóriát és tételt, valamint az N+1 értékét, tehát azt az értéket ahányadik db terméket ingyen adjuk a számlázás funkcióban. Azt a terméket fogja ingyenessé tenni a program, amelyik a megadott besorolású vásárolt termékek közül a legolcsóbb. Természetesen, ha az N+1 többszörösét vásárolja valaki, akkor az ingyenes termékek száma is többszörösére nő.

.

   Termelés

ETAP – Anyag és termék mozgások tételes áttekintése (új művelet)

Segítve az ETAP-pal kapcsolatos hatékonyabb munkavégzést készítettünk az ETAP bevitel funkcióba egy új műveletet és eredményhalmazt, amellyel egy adott ETAP-hoz tartozó készletmozgásokat tudjuk tételesen lekérdezni.
A műveletről, annak szűréséről és az eredmény mezőkről a következő súgólinken olvasható információ:

ETAP – Anyag és termék mozgások (tételes) áttekintése

(Az eredményhalmaz ETAP nélkül is használható pl. egy-egy munkalapra vagy témaszámra szűrve.)

Termelési költség analitika – nyilvántartási érték eltérés

Annak érdekében, hogy összevethessük a munkalaphoz kapcsolódó költségek és a késztermék készletre vételezések nyilvántartási értékének egyezőségét kiegészítettük a lekérdezést.
A munkalap fülön a lekérdezési időszaknak megfelelő késztermék bevételezések összesített nyilvántartási értékét és számolt egységárat is megjelenítjük. Ha ezek nem egyeznek meg a munkalaphoz kapcsolódó költségek összegével és az abból számolt egységárral, akkor azt a Nyilvántartási ár eltérés oszlopban pipával jelöljük. A bemenő paraméterek között lehetőségünk van szűrni az egyező / nem egyező nyilvántartási értékű munkalapokra.
További információ a mezőkről, valamint a funkcióról a súgóban olvasható: Termelési költség analitika
****
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap rendszermenüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.