nagy machinátor logo

Nagy Machinátor 3.1.124

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a verzió kiemelt újdonságait, részletes információkat a 124-es verzió újdonságait összefoglaló súgó topikban találhatnak.

Év eleji teendők

Az év eleji teendőkről készítettünk egy összefoglaló leírást, melyben a készletnyitástól a pénzügyi nyitáson keresztül a főkönyvig minden részterület nyitási folyamatát leírtuk. Reméljük, hogy megkönnyíti felhasználóink munkáját: jelen linkre kattintva megnyílik a topik.

Bérszámfejtés

• Elérhető nyomtatványok: 18M30, Kilépő dolgozó 2019, 19T1041

Adónyilatkozatok 2019-re: Elkészült, és a Bérszemély-kezelésből nyomtatható a dolgozóknak adónyilatkozat 2019. évre. 2019-től elektronikusan is teljesíthető a nyilatkozat a magánszemély részéről az ANYA alkalmazással.

• Cafetéria változások: A jogszabályváltozások következtében a Cafetéria számfejtés jelentősen átalakult. A bérként adózó juttatásokat Bérelemként kell felvenni, a központi jogcím a 92100: Béren kívüli juttatások. 2019-től a programon belül a Cafetéria funkció kibővült a béren kívüli juttatások éves rekreációs összegének figyelésével, valamint a SZÉP kártya egyes alszámláinak értékhatár figyelésével. Kapcsolódó paraméterezés: Számfejtés paraméterek / Cafetéria

Családi adóalap kedvezmény összegének változása: A jogszabályi változások következményeként növekszik a két gyermek után járó adóalap-kedvezmény összege. Az előző évre vonatkozó J8110 Családi adóalap kedvezmény bérelemet nem kell lezárni, azonban az új összeggel fel kell venni újra 2019 januártól, ami automatikusan lezárja a már létező ilyen bérelemet.

Szociális hozzájárulási adó kedvezmények változása: A 2019. előtt felvett, már nem adható kedvezmények 2019. január 1. után nem kerülnek számfejtésre akkor sem, ha fel vannak véve, vagy még érvényesek. A kedvezményeket nem szükséges lezárni, a program a dátumot figyelve, automatikusan figyelmen kívül hagyja azokat a számfejtésnél. 2019-től alapértelmezés szerint a betegszabadság nem képezi a szociális hozzájárulási kedvezmény alapját. Ez a paraméterekben megváltoztatható.

• Saját jogú nyugdíjasok számfejtése: 2019-től a saját jogú nyugdíjasok foglalkoztatása teljesen járulékmentessé válik. A programban való kezelése itt olvasható.

• Szabadság óra alapú kezelése: A szabadság óra alapú kezelésével az órában nyilvántartott szabadságok pontosan kezelhetőek. A szabadságok számolása ezentúl a munkaköri besorolásban felvett heti óraszámok alapján dolgozik, valamint figyelembe veszi a maradék szabadság számításánál a fizetés nélküli szabadságon töltött időszakokat.

• Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége: Amennyiben a kiegészítő tevékenységű tag munkaviszony mellett végzi a tevékenységét, 2019. január 1-től egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett. Aki ilyen feltételek mellett folytatja a társas vállalkozói tevékenyéget, nekik a Személytörzs / Egészségügyi szolgáltatási járulék menüpontban 2019.01.01-el fel kell venni egy sort, hogy ezentúl a program számfejtsen eüszolg. járulékot. (Tbj. 6. § (2))

• Új műveletek a Bérszemély-kezelésben: Csoportos béremelés és Csoportos szabadság generálás. A műveletek használatáról is szó lesz az előző hírlevelünkben meghirdetett Bérszámfejtés oktatáson, melynek időpontja január 21-22.

• Adómentes ingatlanbérlet számfejtése: A jövőben nem kell a kifizetőnek adóelőleget vonnia, ha a bérbeadó magánszemély nyilatkozik arról, hogy az általa egy másik településen 90 napot meghaladóan bérbe vett másik lakás általa megfizetett bérleti díját figyelembe kívánja venni a bérbeadásból származó jövedelmének meghatározásakor. Ehhez két új jogcím került a központi paraméterekbe: J5311 (10% költségelszámolással, SZJA mentesen) és J5316 (tételes költségelszámolással, SZJA mentesen) – amennyiben az ingatlan bérbeadó nyilatkozik a fentiekről, úgy ezeket a jogcímeket kell használni a számfejtéshez.