Óramű

Nagy Machinátor 3.1.111

(Részletes információkat a 3.1.111-es verzió újdonságait összefoglaló súgó topikban találhatnak.)

Felkészülés a 2018 júliustól érvénybe lépő változásokra

Ahogyan arról bizonyára Ön is értesült már, 2018. július 1-jétől a 100 000 Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számlákról online kell adatot szolgáltatni a számlázó programokból a NAV felé. Ezúton szeretnénk tájékoztatni tisztelt Partnereinket, hogy az online adatszolgáltatáshoz szükséges fejlesztések a programban folyamatban vannak, jelenleg az Önök részéről ezzel kapcsolatosan semmilyen teendő nem merül fel. Kérjük figyeljék további hírleveleinket, illetve a honlapunkon és a facebookon is követhetik a témával kapcsolatos friss híreket.

Nagy Machinátor 3.1.111 fejlesztések

Általános

Ügyféltörzs keresés változása: Az ügyféltörzs keresés is (a cikktörzs és a számlatükör keresés mintájára) táblázatos lett, valamint a keresőablakból elérhetők a szűrések. Amennyiben az alapértelmezetten megjelenő hagyományos keresőablakból kivesszük a „Keresés előtt megjelenik” pipát, akkor eleve a táblázatos keresés jelenik meg. Visszakapcsolni a táblázatos módból az F2: Keresés gombra megjelenő keresőablakban lehet.

 

Pénzügy

Számla sztornózás dátum változása: Csökkenő áfa esetén alapértelmezetten a rendszerdátum lesz a helyesbítő számla könyvelés és áfa dátuma, míg növekvő áfa esetén az eredeti dátumok maradnak. A HelyKönyvDat paraméter EredetiSzla értékével elérhető, hogy mindig az eredeti – sztornózandó számla – dátumai maradjanak meg.

• Munkaszüneti napok árfolyamának kezelése: Régi, sok ügyféltől érkező kérésnek tettünk eleget ezzel a fejlesztéssel. A Főkönyv paraméterek Áfa paraméterek blokkjában található kapcsoló segítségével a program árfolyam felvételnél (akár kézi, akár internetes módban) a munkaszüneti/pihenő/ünnepnapokra felveszi az előző munkanap árfolyamát. Kifejezetten MNB árfolyam használatánál hasznos, hiszen a Nemzeti Bank csak munkanapokra ad ki árfolyamot. Használatával elkerülhető az ÁFA bevallás olyan jellegű hibaüzenete, mely pl. a nem munkanapokra rögzített áfás valutapénztár vagy bank tétel, illetve külföldi áfatartalmú devizaszámlák esetén jelennének meg („Az alábbi bizonylatokhoz nem létezik tárgynapi áfa árfolyam”).

 

Logisztika

Raktárforgalom szűrés változása: A szűrésben lett egy kapcsoló, az Egyéb szűrések paragrafusban az ügyfél, ill. ügyfél szűrés megadása után: Raktárköziben is keres. Igenérték választása esetén a RaktforgTéma állományban is keresi az ügyfele(ke)t a program, így a szűrésben raktárközi mozgások is beletartozhatnak ügyfél szűrés esetén is.

• Devizanem ajánlás a Rendelés-nyilvántartásban: Amennyiben az ügyféltörzsben beállított devizanem nem egyezik a választott rendelés sorozatban beállítottal, az ügyféltörzs beállítását veszi figyelembe a program. A beállítás abban az esetben nem jut érvényre, ha a HaszÁrtáblák=DevizaBeszerzési paraméter van beállítva, ekkor mindig a sorozat devizája lesz használva. Ha nincs az ügyféltörzsben deviza, szintén a sorozaté lesz használva.