Nagy Machinátor 3.1.142

Partnerközpontunkból letölthető a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszer legújabb, 3.1.142-es verziója. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a verzió kiemelt újdonságait, részletes információkat a 142-es fejlesztési ciklust összefoglaló súgójában találhatják.

Áfa bevallás

2020.07.01-től változott az áfa tv 10. melléklete alapján azon szállító számlák köre, melyek a 65M nyomtatványra kerülnek. Alapvetően adatot kell szolgáltatni minden olyan számláról, amely alapján az adóalany adólevonási jogot gyakorol, függetlenül az áthárított adó összegének (és az abból levont adó összegének) nagyságától és a teljesítés kelte nagyobb, mint 2020.06.30.

A 2020.07.01 utáni működésről bővebb információkat ERP rendszerünk súgójában olvashat.

Az előleg áfa bevallás változása
A vonatkozó jogszabály szerint a végszámla teljesítését az előleg számla teljesítésével csökkentve kell figyelembe venni. (Áfa trv. 10. melléklet 11. pont)
Amennyiben az adóalany 59. § szerinti előleget fizetett, a teljesítésről kibocsátott, kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat vonatkozásában az előleg figyelembevételével adódó különbözetről szolgáltat adatot.
Ugyanakkor az a jogszabály alapján nem egyértelmű, hogy a teljes végszámlát is szerepeltetni kell. A NAV állásfoglalása és a 65M nyomtatvány kitöltési útmutatója szerint igen.

További információkat a súgóban olvashat.

65-02-K
A belföldi beszerzésekre történt korrekciók adatai (helyesbítő számlák) a 65-02-K lapra kerülnek. Az összesen sor pedig a 65M lap 05.sorába.
Figyelem: Amennyiben olyan negatív szállítószámlát rögzítünk, mely nem helyesbítő, azaz nincs fő számlaszám hivatkozása, az erre a lapra (65-02-K) nem kerülhet, mivel egy K vagy KT jelölésű sort kötelezően meg kell előznie egy E jelű sornak.
A fő számlaszám nélküli számlák ezért csak a 02 lapra kerülhetnek, viszont amennyiben egy ilyen számla negatív, azt hibának tekinti a nyomtatvány, mivel a 02 lapra nem kerülhet negatív érték. Erre jelenleg nincs megoldás, a NAV még nem adott ki olyan hivatalos állásfoglalást, melyben leírná, ilyenkor mi a teendő.

Pénzügy

OSA
A Saját cím/Pénzügy paraméterekben új mező került:
Adószám érvényesség ellenőrzés=Figyelmeztetéssel/Tiltással.

A kibocsátás jellegű számlasorozatokban az ügyfelet elhagyva figyelmeztet vagy tilt a program, ha az ügyfélnek az adószáma a NAV szerint hibás vagy nem létezik. Amennyiben figyelmeztetést állítunk be, a számla nyomtatásakor is megtörténik a figyelmeztetés, de a számla kinyomtatható. Tiltás esetén a rossz adószámú ügyfél nem választható be a számlába.

NAV Számla Importer
A NAV OSA 2.0 július 1-jei bevezetése lehetővé teszi a hazai vállalkozások számára a NAV adatbázisából a szállítói és vevői számláink letöltését. Erre a lehetőségre épül új fejlesztésünk, amelyről  korábbi cikkünkben  írtunk részletesen.
Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a modul a már korábban is elérhető tömeges fájl alapú számlaimport megoldásainkra épül rá, így azok is kezelhetőek ezen modul felületén.

A számlakonvertálási lehetőségekről bővebben a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerünk súgójában olvashat.

Készletek

Az Egyéb szűrések paragrafusba új szűrési lehetőség került:
Akciós ár van-e érvényben? Igen beállítás esetén megadható a figyelendő ártábla és az érvényesség relatív dátumtartománya. Ha az utóbbit üresen hagyjuk, a Machinátor dátumára figyel.