Megtérül-e valaha egy ERP rendszer bevezetése?

Bármilyen vállalati beruházás esetén jogos igény, hogy az invesztíció ne csak égesse a befektetett erőforrásokat, hanem pozitív szaldóval járjon. De vajon elvárható-e mindez egy ERP bevezetése kapcsán?

A cikkben erre vonatkozóan adunk hasznos támpontokat. Megvizsgáljuk, várható-e megtérülés egy vállalatirányítási rendszer használatától, illetve milyen mutatók és szempontok alapján követhető vissza a ROI alakulása.

Mi kell ahhoz, hogy az ERP bevezetése megtérülést hozzon?

Fontos leszögezni, hogy önmagában a bevezetése nem feltétlenül garancia a megtérülésre. Ahogy ebben a cikkünkben is rámutattunk, a felkészültség hiánya és a tipikus hibák elkövetése akár vissza is vetheti a céges folyamatokat.

A pozitív kimenetel érdekében 4 kulcsterületre célszerű fókuszálni:

1. Célkitűzések meghatározása

Minél konkrétabb célokat sikerül társítani az implementáláshoz, annál könnyebb visszakövetni a megvalósulást. Célkitűzés lehet – többek között – a hatékonyságnövelés, a költségcsökkentés, a folyamatoptimalizálás vagy a kapacitás felszabadítása.

2. Alapos tervezés

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetése mindig változással jár. Erre időben fel kell készíteni a munkatársakat. Ismertetni kell a beruházás célját, biztosítani kell a megfelelő képzéseket, egyúttal türelmi időt is célszerű hagyni az átállásra.

3. Testre szabás, pontos követelményspecifikáció

Dobozos rendszerekkel nehéz valódi szintlépést elérni, egy ERP-t a vállalat igényeihez és folyamataihoz szükséges alakítani. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a beruházás a lehető legnagyobb megtérülést hozza.

4. Megrendelő oldali kulcsfelhasználók kiválasztása

A sikeres bevezetés kulcsa a mindenkori alapos átvilágítást követő folyamatleírások és megrendelői igények pontosítása. Amennyiben a kulcsfelhasználók tisztában vannak saját igényeikkel a bevezetés folyamata jelentősen gyorsulhat és ezáltal hamarabb megtérül a befektetés.

Mi alapján mérhető az ERP bevezetés megtérülése?

Egyrészt a hagyományos megközelítéssel, vagyis a számszerűsíthető KPI-mutatókra támaszkodva. Ennek alapján azt célszerű megvizsgálni, hogy az ERP bevezetésnek köszönhetően

  • mekkora többletbevételt sikerült elérnie a cégnek;
  • vagy mennyivel sikerült lefaragni a működési költségeket.

Másrészt, ideális forgatókönyvnél a folyamatnak van egy kevésbé kézzelfogható, nehezebben számszerűsíthető nyeresége is. Ettől függetlenül ugyanúgy a megtérüléshez járul hozzá, hogyha a működésbe integrált ERP-vel

  • a munkatársak kevésbé leterheltek;
  • a munka könnyebben szervezhető;
  • javul a dolgozói elégedettség;
  • szintlépés történik az ügyfelek kiszolgálásában;
  • és a letisztult, standardizált folyamatok által a cég tartós növekedési pályára állhat.

Tehát a megtérülés számítása komplex megközelítést igényel. Pláne abban az esetben, hogyha az időbeli perspektívával is számolni akarunk.

Mennyi idő alatt várható megtérülés egy ERP bevezetésétől?

Egy vállalatirányítási rendszertől azonnali megtérülést várni irracionális elképzelés. Ennélfogva azt is nehéz megbecsülni, hogy a beruházás mikortól lendülhet át pozitív szaldóba. Időbe telik

  • az optimális rendszer kiválasztása;
  • a tervezés és testre szabás;
  • a szoftveres implementáció;
  • a munkatársak betanítása;
  • a tesztelés és az ERP-használatának beépítése a mindennapi munkamenetbe.

Legalább 6-12 hónappal érdemes számolni, mire egy a működésre szabott rendszer a céges működésbe integrálható. Ettől a ponttól pedig exponenciálisan hozhat megtérülést.

Konklúzió: megtérül-e valaha egy ERP-bevezetése?

A megtérülés borítékolható, amennyiben egy testre szabható és a vállalat működésével kompatibilis rendszert sikerül kiválasztani, tudatos tervezés történik, a munkatársak megfelelő betanítást kapnak és bevezetéssel járó változások menedzselése sem marad el.

Számolni kell viszont azzal, hogy egy ERP rendszer hosszú távon jelenthet hozzáadott értéket, a megtérüléséhez pedig a rövid távú kihívásokat is át kell hidalni.