NM – 3.1.181-182

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 181-es verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 182-es verziója.
Az alábbiakban összefoglaltuk a 181-es és 182-es verziók fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó témakörökben és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

  Pénzügy

Áfa tv. 10 §. szerinti értékesítés

Amennyiben az Áfa tv. 10. §. szerinti értékesítést végzünk, vagy ilyen értékesítésről kapunk számlát pénzforgalmis adózóként, a kifizetéstől függetlenül kell adóznunk. A számlák fejlécében az Áfa elszámolásnál választhatjuk ezt a módot, így a kibocsátott vagy kapott számlák azonnal bekerülnek az áfa bevallásba.

ÁFA tv. 10. §
(nagyításhoz kattintson a képre)

Időszaki számlák könyvelés dátum ajánlása

A számla felvétel dátum ajánlása új funkcióval bővült, ezentúl külön lehet szabályozni az időszaki számlák könyvelés dátumát. A Saját cím/Pénzügy paraméterekben megadható az Időszaki számlák könyvelési dátuma=Nincs ajánlás (kibocsátás)|Teljesítés dátum|Időszak vége. A beállításnak megfelelően fogja a program az időszaki számlákat rögzítő helyeken, ill. a számlabetöltésnél megajánlani a könyvelési dátumot. A beállítást felülbírálja a KönyvDátum=TeljDátum paraméter!

E-számla küldéshez szállítólevél forma megadás

E-számla.hu szolgáltató felé küldött eszámla esetén a Saját cím/E-számla paraméterekben Típus=www.eszamla.hu esetén megadható egy alapértelmezett szállítólevél forma. A program ezt használva küldi fel azon számlák szállítólevél PDF-ét, melyek készletmozgás alapján készültek.

  Bérszámfejtés

SZÉP kártya egyszeri juttatás

Az augusztustól adható egyszeri juttatás felvehető a programban. A megjelent 237/2023. (VI.19.) Kormányrendelet alapján a programban lehetőség van az egyszeri juttatást külön jogcímen felvenni. A juttatást egyszer lehet felvenni, maximum 200.000 Ft összegig.

  Logisztika

EPR díj csak saját felhasználás esetén

A cikktörzsben az EPR díj rögzítésénél megadható, hogy a csomagolás saját felhasználásra kerül-e. Ha igen, a számlára nem kerül rá a szokásos díjfizetési szöveg, ill. a VevőSzTétEPR állományba sem kerül be a díj, azonban a későbbi bevallásban szerepelni fog.

EPR kód saját felhasználású csomagolóanyagnál
(nagyításhoz kattintson a képre)

Időszaki állapotszűrés

Igény lehet arra, hogy a rendelésállomány múltbeli helyzetére vonatkozó kimutatást kell készíteni. Például ki kell mutatni, hogy az előző hónap végén mennyi áru volt visszaigazolt állapotban. Az ilyen igények megválaszolására készült az időszaki állapot szűrés és az Időszaki állapot mennyiség.

Mobilkiszedés fuvarkörönként

Kitárolási utasítások végrehajtása során nem mindegy, hogy a raktárt hányszor kell bejárni azért, hogy az árut összeszedjék. A mobil Machinátorral történő kiszedés ezentúl támogatni tudja azt a működést, amikor egy adott fuvarkörbe tartozó rendeléseket egy bejárással akarják összeszedni a raktárban.

Fuvarkörre optimalizált kiszállítás
(nagyításhoz kattintson a képre)

A komissiózó a kocsijára annyi dobozt (göngyöleget) helyez, amennyi küldeményt tartalmaz a fuvarkör és megkezdni az áru összeszedését. Amikor egy adott tárhelyhez érkezik, a program megmutatja neki, hogy az adott termékből kinek mennyit kell a saját dobozába helyezni.

Naptárnézet a Szerviz modulban

A megbízások a Szerviz modulban naptárnézetben is elérhetők. Az új munkalapok felvétele már naptárból is kezdeményezhető. A naptár kívánt idősávján jobb kattintással indítható a munkalap felvétele, a munkalap így átveszi a kezdés időpontját a naptárból, tehát hatékonyabbá válik a kapacitás feltöltés.

Naptárnézet a Szerviz modulban
(nagyításhoz kattintson a képre)

Bővebben

Globális szerződhető készlet korlátozás

A Maximális szerződhető szolgáltatásban ezentúl el lehet dönteni, hogy a figyelésre globálisan (az összes raktárra vonatkozóan) vagy raktáranként van-e szükség. Globális esetén a logisztikai rendszerben lévő összes raktár készletét lehet összehasonlítani, a folyamatban lévő szállítórendelésekkel (amelyek akár csak egy központi raktárra is vonatkozhatnak.)
Globális érték választása akkor lehet ajánlott, ha több raktár van, és a raktárak közötti áttárolásokra lehetőség van. Amikor az egyik raktárban többlet van, a másikba átszállításra kerülhet. Az átszállítások szervezésére a program belsőrendelés szolgáltatását ajánljuk.

Kiszedés megfelelőségének biztosítása

Kitárolás esetén a raktár-irányítási rendszer egyik alapvető funkciója biztosítani, hogy a kiszedő a lehető legnagyobb valószínűséggel az utasított terméket rakja a raklapra. A termék azonosításán kívül egyéb információk megfelelőségének biztosítására is szükség lehet, ezért gyártási számos (egyedi azonosítóval ellátott) termék esetén az egyes tulajdonságok megfelelőségének vizsgálatát is lehet kérni a rendszertől. A legeklatánsabb igény lehet például, hogy csak a meghatározott szavatossági idővel rendelkező terméket fogadja csak el program a mobil machinátorral történ kitárolás során.

Kiszedés megfelelőségének biztosítása

Bővebben