serpa 3.0.98 frissítés

sERPa 3.91 fejlesztési ciklus

A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a honlapon található fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve az internetről is elérhető 3.91 sERPa Súgóból.

Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa rendszermenüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.

Jogszabálykövetések és fontosabb fejlesztések

Adó:

Áfa paraméter:

Könyvelő partnereink figyelmét szeretnénk felhívni egy nagyon fontos változásra az Áfa paraméterezésével kapcsolatban. Az Áfa paraméterek funkció új mezőkkel egészült ki:

• Áfa bevallási időszak
• Áfa alanyi adómentesség
• Áfa speciális számítás
• Áfa arányszám
• Összesítő nyilatkozat bevallási időszaka

Ezek a mezők korábban a Pénzügyi év funkcióban voltak elérhetők, azonban szükségessé vált azok áthelyezése az áfa paraméterekbe. A fejlesztésre azért volt szükség, mert eddig tört pénzügyi évet kellett felvenni annak, aki elérte év közben az értékhatárt.

A programfrissítés során a Pénzügyi év funkcióból automatikusan átmásolásra kerülnek az addigi értékek az áfa paraméterek funkcióba, a felhasználóknak nincs további teendője.

Amennyiben új áfa paraméter felvételére, vagy a meglévő paraméter módosítására van szükség, a kliens gépek újraindítása szükséges. Erről a program egy felugró üzenetben nyújt tájékoztatást. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy ellenőrizzék le az áfa paramétereket, ismerkedjenek meg az új értékek helyével.

Pénzforgalmi áfás számlák kiegyenlítése:

Pénzforgalmi áfás számlák kiegyenlítését végző pénzügyi partnereink figyelmébe ajánljuk a Bank, Pénztár és Kapcsolódó tételek funkcióban elkészült új fejlesztésünket. A fejlesztés célja megakadályozni, hogy egy pénzforgalmi áfát tartalmazó bank/pénztár/kapcsolódótétel bekerüljön olyan áfa időszakba, amelyet már korábban lezártak. Mint ismeretes ezek a tételek önmagukban nem tartalmaznak áfát, azonban a pénzforgalmi áfa jellegéből fakadóan hatással vannak mégis az áfabevallásra. Amennyiben a bizonylat dátuma nem megfelelő, a program meg fogja akadályozni az adat rögzítését. A lezárt időszakba csak a lezárás feloldásával lehet majd a bizonylatot lerögzíteni.

Főkönyv:

Beszámoló adatai:

Elkészült a forgalmi költség eljárással készülő, eredménykimutatást tartalmazó beszámoló e-beszamolo.hu felé való átadása. Az üres adatbázis számlatükrét aktualizáltuk a 2019-es adónemeknek, jogszabályoknak megfelelően. Ezt ügyfeleink abban az esetben tudják használni, ha új kötetet nyitnak.

Az üres adatbázis tartalmazza a következő beszámolókkal való összerendezést:

• 2016_Egysz – (2016-tól) Egyszerűsített éves beszámoló
• 2016_Eves_AF – Éves beszámoló („A” változat, forgalmi költség eljárással 2016-tól)
• 2016_Eves_AÖ – Éves beszámoló („A” változat, összköltség eljárással 2016-tól)

Egyszerűsített éves beszámolót készítő felhasználóinknak érdemes frissíteni, majd a frissítés után a számlatükörben az anyagjellegű és személyi jellegű ráfordítások számláit újra össze kell vezetni az eredménykimutatás hozzájuk tartozó soraival.

A kiegészítő melléklet kitöltéséhez mutatószámokkal egészültek ki a beszámolók. Az előzőleg említett beszámolóknál elkészült 23db mutatószám. A mutatószámok algoritmusát a Főkönyv/Struktúra lekérdezések/Beszámoló – Sor fülön a „KM” és „Resz” kóddal ellátott sorok „Művelet” táblázatában lehet megtekinteni, azonban módosítani ebben nem lehetséges.

Az Éves beszámoló típusoknál a Cash-flow táblázat tartalmazza az Előző év, Tárgyév és Különbözet oszlopokat.

Beszámoló lekérdezés:

Felhasználói bejelentés alapján az ezer forintra kerekített beszámolók esetén megváltoztattuk az adatok módosításának működését.

Korábban, ha a felhasználó nem fogadta el az ezerre kerekítés algoritmus által ajánlott értékét, a módosított adatot forintban kellett megadnia. A mostani fejlesztés után, ha a beszámoló ezer forintra (vagy más devizára) van kerekítve, a módosítás során ezer forintra vonatkozóan kell a módosító adatot megadni. (Pl. -1.000 forintnyi módosítást -1 beírásával lehet elvégezni.)

Vegyes könyvelés:

A Vegyes Könyvelés bevitel a könnyebb átláthatóság érdekében az alábbi képen látható helyen szöveg mezővel egészült ki. Ennek köszönhetően a bevitel a kontírtáblával megegyező adatokat fogja mutatni.

Vevő analitika:

Helyesbítés és stornózás:

Ezzel a fejlesztéssel azon felhasználók, akik az áraikat csak bruttóban ismerik, a számla helyesbítését kalkulációk nélkül el tudják végezni. A vevőszámlában a Helyesbítő számla és Stornó számla művelet ablakán a Tétel fülön megjelenő táblázatba bekerült egy új oszlop: Bruttó egységár. A Bruttó egységár módosítására a tétel áfakulccsal való visszaosztása után kiszámoltatható az új egységár.

Fizetési felszólító levél:

A Fizetési felszólító levél paraméter funkcióba bekerült egy új mező, mellyel azt szabályozhatjuk, hogy a „lejárat kora” intervallum megjelenjen-e a fizetési felszólító levélben és fizetési emlékeztető levélben.

Készletek:

Új keresőfülek a terméktörzsben:

A terméktörzzsel dolgozó felhasználók számára hasznos fejlesztés, hogy két új keresőfüllel bővült a Termék funkció bal oldala: Kód/név (a szűrő mező kódra keres, de Kód és Név is megjelenik) Név/kód (a szűrés névre keres, de Név és Kód is megjelenik). Ez sok egymáshoz hasonló nevű terméket tartalmazó törzs esetén teszi könnyebbé a termékek beazonosítását ez a megoldás, főleg akkor, ha a cikkszám is strukturált.

Ha például a törzsben szereplő labdák között szeretnénk válogatni, akkor a Név/Kód keresőfülön *labda* beírásával megjelenik valamennyi olyan termék, amely a nevében tartalmazza a „labda” szót. A név mellett a cikkszámot is látjuk, így ha az „beszédes”, akkor segít kiválasztani a kívánt terméket.

Rendelés-nyilvántartás:

Raktár megjelenítése a Vevőrendelés generálás funkció eredményképernyőjén:

Vevőrendelés generálást használó ügyfeleink számára nyújt plusz információt ez a fejlesztés. A Vevőrendelés generálás funkció párbeszédablakán kiválaszthatjuk azt a raktárat, amelynek a készletét látni akarjuk és amire rendelést szeretnénk rögzíteni. Ez a raktár mostantól megjelenik az eredményképernyő fejléc részében az Általános sávban is, hogy emlékeztessen és egyértelművé tegye, hogy a látott adatok mely raktárra vonatkoznak. A párbeszédablakban megadott kiszolgáló raktár kódját és nevét jeleníti meg a program.