Tippek, trükkök a Nagy Machinátor gördülékeny használatához

A programbemutatók, oktatások alkalmával a fő témákon túl mindig igyekszem hasznos apró trükkök bemutatásával is megkönnyíteni a felhasználók mindennapi életét. Az ügyviteli program a legtöbb felhasználónk számára olyan, mint az irodai székük. Napi több órát töltenek el benne, ezért nem mindegy, hogy mennyire kényelmes. Tapasztalataim szerint a felhasználók hálásak minden segítségért, ami gördülékenyebbé, ergonomikusabbá teszi számukra a program használatát, ezért ebben a posztban összegyűjtöttem a legnépszerűbb beállításokból párat. Remélem Önöknek is hasznára lesz.

Amennyiben bármelyik beállítással kapcsolatban kérdésük merülne fel, keressék bizalommal Tanácsadóinkat!

Eszköztár

Ugye milyen bosszantó, mikor egy bizonylatrögzítés közepén szeretné megnézni egy másik ügyfél címét vagy egy termék vonalkódját, de vagy várnia kell vele, míg befejezi az adott bizonylatot vagy aktuális munkáját megszakítva vissza kell lépkedni a menüben 4-5 szintet akár és a program egy teljesen másik pontján megkeresni a szükséges információt? Jó hírem van, erre semmi szükség! A jobb felső sarokban található ikonok között található   ikonra kattintva ugyanis bármikor elérhető az Eszköztár, amellyel anélkül kereshetünk különböző törzsadatok és bizonylatok között, hogy ahhoz ki kellene lépnünk az éppen használt funkcióból.

Az egyes ikonok a kapcsolódó szűrés funkciókat indítják el, ahol a szűréseknél megismert módon kereshetünk egy bizonyos ügyfélre/cikkre/bizonylatra, de akár egy komplett szűrést is lekérdezhetünk.

Sőt, mivel a „szűrések” funkcionalitása a bizonylatkezelésre is kiterjed, akár egy számlarögzítést is elindíthatunk anélkül, hogy ki kellene lépni például az éppen rögzített készlet bevételezési bizonylatból.

Az Eszköztár működéséről és üzembe helyezéséről további információkat találnak a súgó kapcsolódó bejegyzésében: Eszköztár

Gyorsbillentyűk

Naponta 20x indít készletlekérdezést, vagy nézi meg egy-egy főkönyvi karton egyenlegét? Jó lenne, ha ehhez nem kellene mindig elkattintgatni a programban az adott menüpontig? Esetleg szeretné számlázás közben megnézni egy másik ügyfél egyenlegét? Erre találtuk ki a gyorsbillentyűket!

Minden ügyfelünk használ legalább egy-két gyorsbillentyűt a programban, például az előző nyomtatások megtekintéséhez az Alt+P, vagy a kötetváltáshoz az Alt+K billentyűkombinációkat. Ezeken túl is van még néhány előre definiált gyorsbillentyű, de gyakorlatilag bármelyik funkcióhoz rendelhetünk egyedi gyorsbillentyűket.

A gyorsbillentyű megnyomásával a program bármelyik pontján állva elindítható a hozzá rendelt funkció, az Eszköztárhoz hasonlóan akár bizonylatrögzítés közben is.

A gyorsbillentyűk beállítása a menüparaméterezés keretében történik, melyről itt olvashatnak részletesebben: Menümódosítás

Mezőparaméterezés

Olyan mezőket kell kerülgetnie az adatok rögzítése során, amelyekre Önnek nincs is szüksége? Kollégái viszont rendszeresen elfelejtik felrögzíteni az ügyfelek adószámát vagy a cikkek nettó súlyát?

A Mezőparaméterezés segítségével elrejtheti az Önnek felesleges mezőket, egyéni arculatot kaphat a bevitel. Ezzel gyorsíthatja és átláthatóbbá teheti az adatrögzítést.

A Mezőparaméterezéssel kötelezővé is teheti egyes mezők kitöltését, vagy éppen meghatározhatja, hogy milyen értéket írjon a mezőbe a program, illetve milyen adatokat adhat meg a felhasználó. -> Részletek

Siket Andrea

Nagy Machinátor támogatási vezető