Bronzérmes a PROGEN csapata az 52. Kékszalagon

A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legnagyobb ünnepe. Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenytáv légvonalban mintegy 160 km. A rajt- és célvonalat a balatonfüredi kikötő előtt tűzik ki. Az első pályajel északkeleti irányban, Balatonkenese előtt található. Ezt elhagyva a hajók a déli part legnagyobb települése, Siófok felé haladnak. Innen a Tihanyi-szoroson át hajózva a Balaton délnyugati csücskében Keszthely a következő állomás, ahonnét már újra északkeletnek, azaz visszafelé hajóznak a Balaton hosszában, hogy elérjék a balatonfüredi célt.

2020. Július 30-án (csütörtökön) reggel 9 órakor rajtolt el a PROGEN csapata a VERA NATURA nevű hajójukkal. Ezzel kezdetét vette az 52. Kékszalag verseny, amin a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre, hogy teljesítsék a távot.

Balatonfüred csütörtök reggel 9 óra – rajtra várva

A hajó kapitánya Komáromi Sándor a PROGEN Kft. tulajdonosa. Immáron az 5. Kékszalag versenyén vett részt családjával. Az idei versenyt kissé nehezítette a szélcsendes idő, ám a hajósoknak nem csak az időjárással kell megküzdeniük. Ez a verseny komoly fizikai és pszichológiai megterhelés, hiszen a legtöbb versenyző még másnap is a vízen van. Az éjszakai vitorlázás különleges képességeket igényel, amelyekre más versenyeken nincs szükség. Egy Balaton méretű tavon igen különböző időjárási és szélviszonyok fordulhatnak elő negyvennyolc óra alatt: vihar, szélcsend, eső, szúnyogfelhők és koromfekete éjszaka nehezítik a hajózást. Ezért a Kék-szalagot teljesíteni, negyvennyolc órán belül célba futni komoly sportteljesítmény.

Komáromi Sándor a VERA NATURA kapitánya

A PROGEN csapata sikeresen teljesítette a távot 1 nap 9 óra és 13 perc alatt, ezzel a középmezőnyben végzett, megszerezve a 3. helyezést a saját hajóosztályukban az L30 OD Hungary-ben.

Gratulálunk az elért helyezésükhöz!