serpa 3.0.98 frissítés

Nagy Machinátor 3.1.109

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a verzió kiemelt újdonságait, részletes információkat a Nagy Machinátor 3.1.109 Súgó topikban találhatnak.

Általános

• Névjegy ikon a súgó soron: A Névjegy ablak (amit Alt+F1 vagy Shift+F1 funkcióbillentyűkkel lehet indítani) már a súgó soron található ikonnal is elérhető. Itt lehet megtalálni a program verziószámát, a telepítési könyvtárat, a belépett felhasználó nevét és a használt menüt, terminálszámot stb.


• .NET keretrendszer szükségességére történő figyelmeztetések: A Machinátor bizonyos funkcióinak működéshez elengedhetetlenül szükséges a .NET keretrendszer megfelelő verziójának megléte. A telepítő program és maga a futó Machinátor is figyelmezteti erre a felhasználót. Windows XP-n (a verzió a Microsoft által már nem terméktámogatott!) a 4.0-ás a legmagasabb elérhető verzió, míg későbbi operációs rendszereken a 4.5-ös verzió szükséges. A program települ, ill. fut ezek hiányában, de sok funkció igényli ezeket:

4.0-verzió kell az
– iroda.progen.hu eléréséhez (hibajelentés küldése, üzenet küldéséhez, mentés feltöltés)
– EU adószám ellenőrzés funkcióhoz (ec.europa.eu)
– a ShopRenter webáruház kapcsolathoz, a Számlázz.hu kommunikációhoz.

4.5-ös verzió kell
– a Nemzeti Dohánybolt kommunikációhoz
– az RCPROTOCOLVER 2 használatához.

XP-n nincs .NET, ekkor a lenti képen látható üzenetet kapja a felhasználó.

Windows 7, Windows 8 rendszereken 3.5 van gyárilag, ezekre telepíteni kell az elérhető legmagasabb verziót, de Windows10-en már eleve 4.5 van.

Pénzügy

• Átutalási megbízás import számlákból: A Banktétel generálás számlákból funkció már Import számlák esetén is lehetőséget ad a banktételek generálása mellett az átutalási megbízás fájl azonnali elkészítésére.

Logisztika

• További gyártási szám adatok a készlet lekérdezésben: A Készlet lekérdezésben F5-tel elérhető Gyártási számok ablak mutatja a gyártási szám mellett a mennyiséget, diszponált mennyiséget és extra adatokat is.

• Szolgáltatás típusú cikk nyilvántartási ára: • Több ügyfelünk problémaként jelezte, hogy egyes listákon a szolgáltatás típusú cikkek árrése 100%. Mivel szolgáltatások esetén nyilvántartási ár számítás alapvetően nincs, ezek a listák a paraméter nélkül nulla áron hozzák a szolgáltatás típusú cikkeket, így az árrés mindig 100%. A SzolgÁr paraméter hatással van a Vevőszámla összesítő és a Napi forgalmi jelentés listákra, szabályozható vele a szolgáltatás típusú cikk „nyilvántartási” ára és így a listák által mutatott árrés.