sERPa 3.0.121

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.121-es verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a Partnerközpontból letölthető Módosítási tájékoztatóból, a módosításokat főbb modulonként kiemelve a 3.0.121-es sERPa Súgóból.

Kérjük azon Partnereinket, akik még nem frissítették SQL Server 2014 adatbáziskezelőjüket, a 121-es verzió telepítése előtt mindenképp tegyék meg, amennyiben szükséges, kérjék kollégáink segítségét!Felhívjuk Partnereink figyelmét, hogy korábbi értesítéseinknek megfelelően a 3.0.121-es sERPa verziótól megszűnik az SQL Server 2014 adatbáziskezelő támogatása! A 3.0.121-es verzió telepítését már nem lehet elvégezni, amennyiben nem történt meg az adatbáziskezelő frissítése 2016-os vagy frissebb SQL Server verziók valamelyikére.

Tájékoztatjuk kedves Partnereinket, hogy a sERPa Integrált Vállalatirányítási Rendszer súgója a 3.0.121-es verziótól megújul, kizárólag online működésben lesz elérhető, az offline súgó frissítése megszűnik.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Bérszámfejtés

Szakképzési hozzájárulás kedvezményekkel kapcsolatos fontos változások
A jogszabálykövetéssel összefüggő információk az összefoglaló súgó fejezetben olvashatók.

Számfejtés
Év elején, amíg nem történt meg minden központi beállítás, pl. az új minimálbér, addig nem lehetséges az új évben a számfejtések kiszámítása. Erre egy új üzenet figyelmeztet számfejtéskor:
„A számfejtés erre az évre vonatkozóan még nem lehetséges, mert bizonyos központi beállítások még hiányoznak. Kérjük, figyeljék a súgóban az új évre vonatkozó jogszabályváltozások leírását.”
Amint megtörténnek a számfejtések számításaihoz szükséges beállítások, frissítést követően lehetséges lesz a számfejtés, erről a súgóból tudnak majd tájékozódni.

Pénzügy

Szerződéskezelés
A Szerződéskezelés modulunk a 3.0.121 verziótól fontos átalakításon és bővítésen megy keresztül, hogy szélesebb körben is használható szolgáltatásokat nyújtsunk Partnereinknek. Ebben a verzióban elsősorban felületi módosítások történtek. Szerződéskezelés bevitellel és Szerződés paraméterrel kapcsolatos változásokról részletesebben az Áttérési útmutatóban olvashatnak.

Logisztika

Készlet
Átfedő szezonális minimumkészletek megszüntetése
Szezonális minimumkészlet beállításokat használó ügyfeleink szembesülhettek azzal, hogy a program nem akadályozta meg egymásnak ellentmondó, átfedő időszakokra szóló szezonális minimum készletek megadását. Ez az értelmezésben zavarokhoz vezethetett. Ezt az anomáliát szünteti meg ez a módosítás. Eredményeként a következő Termék (vagy Raktár módosításkor megvizsgálja a program, hogy van-e ilyen ellentmondó paraméter és ha igen, akkor jelzi és nem enged menteni a hiba elhárításáig. Ezzel elérhető, hogy idővel megszűnjenek az átfedő értékek. Addig is, ha átfedő értékeket talál, akkor az ezek közül legkésőbb rögzítettet tekinti hatályosnak.

EKÁER
Módosítás ok automatikus kitöltése
EKÁER modult használó ügyfeleink egy részénél jelentkezett problémát orvosol fejlesztésünk, mellyel gondoskodunk arról, hogy a bizonyos adatoknál nemrégiben kötelezővé tett módosítási okokat (modReason) alapértelmezett értékkel ki lehessen tölteni. A kötelező módosítás ok nélkül semmilyen módosítást nem lehet végezni, azonban nincs akadálya általános ok megadásának. Mostantól az EKÁER paraméterben megadható alapértelmezett módosítási ok minden kötelező esetre. Ezek gyári beállítása: „Módosítás” ettől eltérő értékeket is lehet megadni.

Használható műveletek körének finomítása
Az EKÁER alapbizonylatokhoz kapcsolódóan (rendelések, szállítólevelek) az ezeket kezelő funkciókban különböző EKÁER műveletek érhetők el. Ezek minden funkcióban egységesen szerepeltek, annak ellenére, hogy nem mindegyik volt minden esetben használható. A használati zavarok elkerülésére ezek körét leszűkítettük a valóban használhatókra.

Struktúra

Vevőcsoport ár
A funkciót használó partnereinknek ad lehetőséget az új Tétel generálás művelet arra, hogy a vevőcsoport ár tételeket tömegesen tölthessék fel. Elsősorban akkor hasznos, ha bizonyos termékek szortimentjeit (pl: különböző méretű és színű gumikesztyűk) nagy változatosságban forgalmazzuk, ám alapvetően azonos áron. Így nem kell egyesével felvenni mindegyik cikket azonos áradatokkal, hanem termék besorolással, vagy kód- / névképlettel rájuk szűrve, egy részüket, vagy egészüket be tudjuk emelni a kiválasztott létező Vevőcsoport árba.

Termelés

Gyártási adatok rögzítése
Bővítettük a Gyártási adatok rögzítése funkcióban az előszűrési lehetőséget:
– munkalap,
– művelet,
– kompetencia,
– könyvelési dimenziók
megadásával.
Így a találati lista szűkítésével könnyíthetjük a kiválasztást és csökkenthetjük annak kockázatát, hogy tévesen választunk munkalap műveletet a jelentéshez.

Késztermék összetétel
Azon ügyfeleknek ajánljuk a Késztermék összetétel lekérdezés kiegészítését, ahol például egy javítási munkalapon, a késztermék gyártási számhoz korábbi munkalapon kiadott alkatrészt meghibásodás miatt cserélik és a cseréhez kapcsolódó mozgásokat is látni szeretnék.

A módosítás eredményeképpen az eddig megjelenített anyag felhasználások mellett a melléktermék raktárra vételezések is szerepelnek a táblázatban. A Típus oszlopban jelöljük, hogy a tétel melyik kategóriába tartozik.