Nagy Machinátor 3.1.106

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a verzió kiemelt újdonságait. Részletes információkat a 106-os verzió újdonságait összefoglaló súgó topikban találhatnak.

Terminál kapcsolódási problémák

Az utóbbi hetekben több ügyfelünknél is előforduló probléma, hogy a terminálok kapcsolata megszakad a szerverrel, folyamatosan szinkronizálni próbálnak, nem válaszolnak. A felmerült problémák és a körülmények vizsgálata alapján azt állapítottuk meg, hogy a változás nem a Nagy Machinátorban történt, hanem az operációs rendszerben (Windows). Annak valamely elmúlt hetekben aktiválódott frissítése után változtak meg úgy a szerver-terminál kommunikáció feltételei, hogy a fent említett probléma jelentkezik.

Szeretnénk teljes körű megoldást nyújtani a problémára, ennek fejlesztése azonban hosszabb időt vesz igénybe, így a megoldás a következő fejlesztési ciklusunk végére várható, vagyis ügyfeleink számára július végén-augusztus elején lesz elérhető. Addig is kérjük és köszönjük a türelmüket!

A 3.1.106-os verzió újdonságai

Általános

Vonalkód hosszának növelése 24 karakterig: A MAIN.CFG fájlban a vonalkód hossza megnövelhető az alapértelmezett 13 karakterről legfeljebb 24 karakterig. GS1 databar használata esetén a GS1 128 szabvány szerint a vonalkód hossza max. 14 karakter lehet!

Pénzügy:

Vevő, ill. export számlák mentése fájlba: A Saját cím/E-Számla paraméterek megfelelő beállításával lehetőség van a kibocsátott (kinyomtatott) vevő, ill. export számlák képét PDF-be, ill. az adattartalmát APEH formátumú XML-fájlba küldeni.
• Csoportosító témaszám lehetősége: Csoportosító témaszám struktúra kialakítására van lehetőség. Létrehozható csoport témaszám, ez alá vezérelhetők a normál témaszámok. Gyűjtött struktúrát jelenleg a régi témaelszámolás és az új témaelszámolás lista, ill. lekérdezés tud használni.


Logisztika

Jövedéki listák változása: 2017. július 1-től változott a Jövedéki adó törvény (2016. évi LXVIII) és a végrehajtási rendelet (45/2016 (XI.29) NGM rendelet) is. 2017.07.01-től a Jövedéki listák menüpont alatt az alábbi két menüpontot kell használni adatszolgáltatási kötelezettség végrehajtására:
Jövedéki eng.ker.tev. nyilvántartása
Jövedéki engedélyes vevőnyilvántartás

Szállítólevél klónozás: A Raktárforgalom kezelésben művelettel egy vagy több szállítólevél teljesen lemásolható, ill. bizonyos meghatározott adatai a klónozás során módosíthatók.

Devizás és forintos beszerzési ár visszaírás szállítólevélbe: Az EgysÁrVissza paraméterrel szabályozható, hogy (forintos) szállító számla rögzítésnél a forrásként használt beszerzés mozgásba (amely devizát is tartalmaz) melyik ár íródjon vissza, ha kitöltés után módosítjuk a számla tételeiben a forint egységárat.