nagy machinátor logo

Nagy Machinátor 3.1.112

A Nagy Machinátor 3.1.112 újdonságai és a 2018-as év kezdéséhez tartozó fontos teendők:

Év eleji teendők

Az év eleji teendők kapcsán ajánljuk szíves figyelmükbe az alábbi súgó topikunkat, ahol minden érintett modulra vonatkozóan összefoglaltuk az új év elkezdéséhez szükséges teendőket: Év eleji teendők összefoglalása.

EFO mentesített keretösszeg változása

Az EFO törvény visszamenőleg módosította a mentesített keretösszeg összegét. 2017-től (akár újra) lekért EFO igazolások már a megemelt, 130%-os összeget veszi figyelembe.

Fontos változás a Bérszámfejtésben!

Több strukturális változás történt ebben a verzióban a Bérszámfejtés modulban. Emiatt az előző évek gyakorlatától eltérően kérjük, hogy másolják át a teljes Bérszámfejtés menüpontot a 112-es verzió Bigmac menüjéből. Ezzel biztosítható, hogy minden aktuális fejlesztéshez, módosításhoz hozzáférjenek. Legfőbb funkció, amely a menü módosítással elérhető:

• Új szűrések a Bérszámfejtésben: Új funkció készült, mellyel a bérszámfejtések forgalmi adataiban tudunk szűrni: Bérszámfejtés-kezelés. E mellett a korábban is létező Bérszemély-kezelés, mellyel a személytörzsben nyilvántartott adatokra lehet szűrni, átkerült a Bérszámfejtés/Személy törzs menübe. A verzióra frissítés után mindenképpen javasolt az automatikusan frissülő központi BIGMAC menüből a teljes bérszámfejtés menüpontot átmásolni a használt menükbe.

Bérszámfejtés

Családi adóalap kedvezmény összegének változása: A jogszabályi változások következményeként növekszik a két gyermek után járó adóalap-kedvezmény összege. A személyi jövedelemadó mértékének változása miatt megváltoznak az adóalap-kedvezmény összegei.

Diákhitel törlesztés támogatása: 2018-tól lehetőség van az adómentesen adható diákhitel törlesztés támogatás számfejtésére a jogszabályban meghatározott feltételek szerint. Részletek -> Cafetéria

SZJA Nyilatkozatok 2018-ra: 2018. évtől a munkavállalóknak a NAV készíti el az SZJA bevallást, így a dolgozónak nem kell nyilatkozatot tenni, hogy önbevalló lesz-e. Vagyis ezek a nyilatkozatok megszűntek, így a programból sem elérhetőek ettől az évtől az M29-es nyomtatvánnyal együtt.

Adónyilatkozatok 2018-ra: Elkészült és a Bérszemély-kezelésből nyomtatható a dolgozóknak adónyilatkozat 2018. évre.

17M30: Elkészült és elérhető a 17M30-as nyomtatvány.

Ingatlanbérbeadás EHO: 2018-tól megszűnt a EHO fizetési kötelezettség az ingatlanbérbeadásból származó jövedelmekre, így a megfelelő központi jogcímek (J5310 és J5315) már nem tartalmazzák a S1413 százalékos vezérlést.

Kilépő adatlap 2018: Elkészült és elérhető a Kilépő dolgozó adatlap 2018 nyomtatvány. Változott a kilépéskor elkészítendő nyomtatványok elérése. Készült egy új menüpont, melynek neve Kilépő dokumentumok, ebben lettek 2018-tól összegyűjtve a korábban több helyről elérhető listák, igazolások.

A 2017 és az előtti kilépő dolgozó adatlapok átkerültek a Bérszámfejtés/Struktúra adatok/Klasszikus bérszámfejtés menübe. A verzióra frissítés után mindenképpen javasolt az automatikusan frissülő központi BIGMAC menüből a teljes bérszámfejtés menüpontot átmásolni a használt menükbe.

Pénzügy

Új választóablak kinézet számlák kiválasztásához a pénzügyi modulokban: Bankban, Pénztárban ill. a Valutapénztárban a számlaszámok (előlegbekérők) kiválasztó ablaka megváltozott, rácsablak jellegű lett. Ezáltal lehetőség nyílik az ablakban alapértelmezetten megjelenő oszlopok bővítésére, valamint a funkcióbillentyűkkel elérhető lehetőségek ikon formában történő megjelenítésére is.

Bank, pénztár és valutapénztár nyitás akciók: Új funkciók készültek a bankszámlák, (forint) pénztárak és valutapénztárak nyitó tételeinek generálására. Az akciók a pénzügyi év elejére képesek az előző év egyenlegét átvezetni, így feleslegessé válik a nyitás tételek kézi felvétele.

Logisztika

Beszerzési mellékköltség kimutatás: Formázott lista készült, mellyel cikkenként kimutathatók azok a mellékköltségek és a mellékköltségekkel növelt valós beszerzési ár, melyeket akár az előkalkulációs folyamatban rögzítünk, akár a Fuvar- és vámköltség megadás, ill. a Forint beszerzési ár generálás funkciókat használva. A lista Raktárforgalom szűrésből érhető el.