nagy machinátor logo

Nagy Machinátor 3.1.115

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a verzió kiemelt újdonságait, részletes információkat a 115-ös verzió újdonságait összefoglaló súgó topikban találhatnak.

Hamis riasztások a víruskeresőkben

Míg korábban csak néhány víruskeresőnél jelentett problémát, az utóbbi hetekben sajnos megszaporodott az Ügyfeleink által jelzett esetek száma, amikor a víruskereső program fenyegetésként értékeli a Nagy Machinátort. Szeretnénk megnyugtatni Ügyfeleinket, hogy ezek minden esetben téves riasztások, a program telepítője, kódja természetesen nem tartalmaz semmilyen vírust, nem jelent semmilyen veszélyt a felhasználók gépeire, rendszereire.

A program kódjának, működésnek bizonyos sajátosságai okozzák, hogy a víruskeresők mégis kártékonynak ítélik. A fejlesztői eszközök adta lehetőségeken belül természetesen igyekszünk mindent elkövetni, hogy megszűnjenek ezek a téves riasztások. Ügyfeleinket arra kérjük, hogy ilyen esetben, ha a víruskereső programban van erre lehetőség, akkor értékeljék „téves riasztásként” az ilyen incidenseket, ezzel jelezve a gyártó felé a programunk megbízhatóságát. A riasztások, karanténba helyezések elkerülhetők továbbá, ha a víruskereső beállításaiban a kivételekhez hozzá adják a Nagy Machinátor vezérlő fájljait, a Mainx.exe-t és a BigmacRC.exe-t. Türelmüket, megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Információ az online számlabeküldésről

Ahogyan arról bizonyára Önök is értesültek már, 2018. július 1-jétől a 100 000 Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számlákról online kell adatot szolgáltatni a számlázó programokból a NAV felé. Ezúton szeretnénk tájékoztatni tisztelt Partnereinket, hogy az online NAV adatszolgáltatáshoz szükséges fejlesztések a Nagy Machinátor programban tesztelés alatt vannak.

Jelenleg a fogadó oldal tesztrendszere is csak a fejlesztők számára érhető el. Amint a nyilvánosság számára is megnyílik, akkor tudjuk mi is az Ügyfelek számára tesztelhetővé tenni a fejlesztést. Terveink szerint 2018 április hónapjában bocsátjuk Partnereink rendelkezésére a tesztelhető verziót, illetve május hónapban várhatóan tanfolyamot is tartunk a szükséges tudnivalókkal, teendőkkel kapcsolatosan. Kérjük, figyeljék további hírleveleinket, illetve a honlapunkon és a facebookon is követhetik a témával kapcsolatos friss híreket.

Általános

• Terminálszám a menünévben: A jelszó beállításoknál kapcsolóval elérhető, hogy a felhasználó a bejelentkező terminál számától függő menüt kapjon. Ha létezik egy alap menü (pl PENZ), és a terminálszámoknak megfelelő további menük (pl. PENZ1, PENZ2, PENZ100), a bejelentkező terminál számát is tartalmazó menü lesz használva. Ha nincs ilyen menü, (figyelmeztetés után) a szám nélküli alap menü lesz használva. Mivel a menük neve legfeljebb 8 karakter lehet, ezt vegyük figyelembe az alap menü nevének kialakításánál!

• Összevonható a nyomtatási feladat csoportos nyomtatásnál: Új kapcsoló készült az Eszközválasztó Nyomtatási ablakába. A kapcsolóval szabályozható, hogy egy több elemből álló nyomtatási feladat (pl. egyszerre több vevőszámla nyomtatása) sok külön-külön feladatként legyen-e átadva a nyomtatónak (eddigi működés) vagy egyben. Utóbbi javasolt általánosságban (kikapcsolt állapot), mivel így gyorsulhat a nyomtatás, azonban bizonyos esetekben (pl. tűzőgépes nyomtatónál, amely egy nyomtatási feladatban kapott anyagot egybetűz) az egy anyag=egy feladat (bekapcsolt állapot) a javasolt.

Bérszámfejtés

• Munkaerőpiaci járulék vezérlés a nyugdíjas alapbérben: A J1000 jogcím, nyugdíjas jogviszonyszűkítéssel az elmúlt években nem tartalmazott S2000 – Munkaerőpiaci járulék százalékos vezérlést. Ez javításra került a 115-ös verzióban. A nyugdíjas jogviszonyú személyek járulékfizetési kötelezettsége a nyugellátás fajtájától függ. Ennek beállítása a Személytörzs/ További alapadatok ablakban a Nyugdíjas törzsszám mező kitöltése után lévő gomb megnyomásával lehetséges.

Amennyiben a nyugdíjas törzsszám esetleg nem áll rendelkezésünkre, bármit be lehet írni (pl 99999999), hogy a gomb megnyomásának lehetősége megnyíljon. Itt 18.01.01 vagy korábbi, de legalább 16.01.01 (ekkor változtak a nyugdíjas kódok a 08-as bevallásban) dátummal fel kell venni egy sort, ahol beállításra kerül, hogy milyen jogon jár nyugellátás a személynek, és milyen járulékokat kell tőle vonni.

Az itt beállított nyugdíjas kód a 08-as bevallásba is átadásra kerül. Ezen beállítás nélkül minden járulék levonásra kerül a személytől. Kérjük, hogy aki eddig ezen beállítás nélkül használta a nyugdíjas számfejtést, vizsgálja felül, hogy szükséges-e valamelyik beállítást módosítania.

Pénzügy

• Kisadózói A60 bevallás: Amennyiben a Saját címben meg van adva adóazonosító jel, illetve az Engedélyek paragrafus Egyéni vállalkozó paraméterek ablakában családi és utónév, az mindenképpen átkerül az A60 nyomtatványra. Eddig csak abban az esetben történt ez, ha az egyéni vállalkozó engedélyszám is meg volt adva. Így a funkció használható a kisadózók közösségen belüli bevallására is.

• E-számlánál szállítólevél küldése PDF-ben: E-számla készítésnél a Számlaközpont.hu felé is lehetséges a szállítólevél PDF-ben való küldése a számla mellékleteként. Beállítása a Sajátcím/E-számla paraméterekben valósítható meg.

Kifutott szállítói/import számla beérkeztetések törlése: Új funkció készült, mellyel törölhetők egy megadott pénzügyi év előtti olyan szállító vagy import beérkeztetett számlák, melyekből nem készült iktatott számla, ill. nem könyvelhető státuszúak.

• Ügyfél adószámának létrehozása számla XML betöltésnél: Ha a betöltött számla fájlban az ügyfél adószám mező betű karakterrel kezdődik, új ügyfél felvétele esetén a mező értékét az EU adószám mezőbe tesszük a További adatokban. Amennyiben az első két (betű) karakter egy létező országkód, az lesz az ügyféltörzsben az ország, ha nem, HU lesz. Ha számmal kezdődik az adószám, a magyar adószámba kerül az érték.

KATA és K102-es listák devizás számláknál: A lista az export/import modulban rögzített számlákat is figyeli. A forintosítás a pénzmozgás napi MNB árfolyamán történik.

Logisztika

• Nem választható cikket tartalmazó vevőszámlák sztornózása: Saját cím/Pénzügy paraméterekben beállítható, hogy lehessen-e sztornózni és ezzel a készletbe visszahozni olyan cikket, amely jelenleg nem választható (Nem/Csak eladáskor/Csak beszerzéskor) állapotban van. A megfelelő beállítás hatására a vevőszámla Helyesbítés/Stornírozás figyelmeztethet vagy akár le is tilthat olyan számla sztornózását/helyesbítését, amelyben van ilyen cikk.

Leltár kiértékelés dátumtartományra: A kiértékelésnél dátumtartománnyal lehet megadni a leltározás időtartamát, az ebben az időben felvett leltárak összesítését hasonlítja össze a kiértékelés a készlettel a dátumtartomány záró napjára.

Változások a web alapú online Machinátorban:

– A Minimum készlet kezelésnél beállítható, hogy egy termékből csak a minimum rendelendő mennyiség egész számú többszörösét lehet rendelni.
– A funkcióban lehetőség nyílt a cikkek átváltási táblázatát (Cikktörzs/Mértékegységek) beállítása alapján is mennyiséget rögzíteni a bizonylatokra. Ha be van kapcsolva az egész számú többszörös, az az átváltott mennyiségre is vonatkozik.
– Megjegyzést lehet megadni a weben rögzített rendeléshez.
– Ha a cikkszűrés előnézet választójában megjelenítjük a cikk (Cikktörzs/Dokumentumokban megadható) alapértelmezett képét, az a weben is (a megfelelő cikkszűrést használva) megjelenik.
– A rendelés felvétel, szállítólevél felvétel, szállítólevél ellenőrzés/módosítás funkciókban kérhető az áruforgalmi ellenőrzés, mely új tétel felvételénél működik. Választható, hogy csak figyelmeztetés legyen vagy tiltás, ha a beállított készlettípusnál (Tényleges/Szabad/Szerződhető) több a tétel mennyisége.

Egyéb

• Feladat generálás ügyfélhez szűrésművelettel: Az Ügyfélkezelés tulajdonságaiban beállítható művelettel (Feladat generálás) a kiválasztott ügyfelekhez feladat generálható. A generált feladat típusa a szűrés tulajdonságaiban állítható be (Művelet paraméter), ha az alapértelmezett művelet is a Feladat generálás. A végrehajtás során megadható a feladat felelős személye.