nagy machinátor logo

Nagy Machinátor 3.1.125 – 1908-as bevallással!

Mint az Önök is bizonyára tudják, az idei évben több jogszabályváltozás is jelentős mértékben érinti a bérszámfejtést. Mivel a Központi Tanácsadó Szolgálathoz nagy számban érkeznek a változásokkal kapcsolatos kérdések, összegyűjtöttük a leggyakoribb témákat és azzal kapcsolatos tudnivalókat. Kérjük, hogy tekintsék át ezeket mielőtt Tanácsadó Szolgálatunkhoz fordulnak!

Nyugdíjas munkavállalók számfejtése: A nyugdíjba ment dolgozókat nem kell lezárni a személytörzsben. A Személytörzs / További alap adatok menüpontban a Nyugdíjas törzsszám mezőre kell állni és a törzsszám kitöltése után az F4-Részletezés gomb megnyomása után megjelenő ablakban kell megadni a nyugdíjba vonulás időpontját és a nyugdíjas státusz kódját. Ennek hatására számfejti a program az új jogszabály szerint a dolgozót, vagyis csak SZJA-t von. A jogszabály csak a 7-es és 8-as kódú nyugdíjasokra vonatkozik és a megbízással foglalkoztatott nyugdíjasokat nem érinti!

Béren kívüli juttatások: Jelentősen átalakult a béren kívüli juttatások köre, a SZÉP kártyák kedvezményes keretén felül szinte az összes adható cafetéria elem bérként adózik az idei évtől. A SZÉP kártyák kezelése a Cafetéria menüpontban javasolt, Béren kívüli juttatásként kell felvenni. A program beajánlja havi rendszeresség megadása esetén a keretösszeg maximumát (12 500 Ft/hó). Amennyiben ennél nagyobb összeget írunk be a program külön bontja kedvezményes és nem kedvezményes jogcímre az összeget.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a központi béren kívüli juttatás jogcímeket. Ezek a nettó bérben nem jelennek meg, de a program számolja és levonja az adót és járulékokat.

Szociális hozzájárulási adó kedvezmények: A kedvezmények köre jelentősen csökkent.

1, Megszűnt kedvezmények: Az alábbi kedvezményeket 2019. január 1. után nem lehet alkalmazni:

– 55 feletti munkavállaló (S2077)
– 25 év alatti, legalább 180 nap munkaviszonnyal rendelkező (S2071)
– szakképzettséget nem igénylő (S2076)
– Karrier Híd Program (S2085)
– mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott (S2084)
– részmunkaidős foglalkoztatás (S221510)
– rehabilitációs kártya (S2040)

A 2019. előtt felvett fenti kedvezmények 2019. január 1. után nem kerülnek számfejtésre akkor sem, ha fel vannak véve, vagy még érvényesek. A kedvezményeket nem szükséges lezárni, a program a dátumot figyelve, automatikusan figyelmen kívül hagyja azokat a számfejtésnél.

2, 2019 előttről áthúzódó kedvezmények: Ezeket nem kell újra felvenni. Ezen kedvezmények esetében továbbra is arányosítani kell a kedvezményt részmunkaidős foglalkoztatás esetén!

– 25 év alattiak járulékkedvezménye, max. 180 nap munkaviszonya van (S-2070)
– Tartósan álláskereső járulékkedvezménye
– GYED után foglalkoztatottak járulékkedvezménye
– GYED, GYES alatt/után foglalkoztatott (3 gyermek, vagy GYET folyósítás alatt)
– Kutatók foglalkoztatása utáni járulékkedvezmény
– Szabad vállalkozói zóna

3, Kedvezmények 2019-től: Ezen kedvezmények esetében nem kell arányosítani a kedvezményt részmunkaidős foglalkoztatás esetén!

– Szakképzettséget nem igénylő, és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak
– Munkaerőpiacra lépők
– 3 vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők
– Megváltozott munkaképességű dolgozók

Megbízási szerződéssel foglalkoztatott dolgozók: Felhívjuk figyelmüket, hogy jelentős változás történt a „Jogviszonyra vonatkozó adatszolgáltatás” kötelező adattartalmában. Idéntől a többek között megbízásos jogviszonyban foglalkoztatottak esetén is kötelező a FEOR szám kitöltése, anélkül nem küldhető be a bevallás.

A kitöltési útmutató vonatkozó megjegyzése: „A FEOR-08 nómenklatúra alkalmas minden jövedelmet biztosító munkakör besorolására. A KSH honlapján ehhez több segédlet is rendelkezésre áll (http://www.ksh.hu/feor_menu). Az egyértelműen nem besorolható esetekben azt a munkakörnek leginkább jellemző foglalkozáskódot kell jelölni, amely a természetes személy munkaidejének nagyobb részét kiteszi.”

A Nagy Machinátor programban a Munkaköri besorolásban van lehetőség a FEOR kód megadására, a 41-es jogviszonyban foglalkoztatott személyek esetén is. A 1908-as bevallás elkészítése és átadása előtt a program ellenőrzi, hogy minden olyan személy esetén ki van-e töltve a FEOR kód, akinél történt számfejtés. Amennyiben nincs Munkakör adata a dolgozónak, a program nem készíti el a bevallás 08-as lapját, melyre a Nyomtatványkitöltő program sárga hibát jelez.

Bérszámfejtés lezárás: Felhasználóink régi igényének megvalósítását, a bérszámfejtések lezárásának lehetőségét kezdtük el fejleszteni az idei évben. A fejlesztés első lépése a Számfejtések ablakban látható Állapot oszlop és az ehhez tartozó kapcsoló, amivel lezárható, illetve felnyitható egy-egy számfejtés. A fejlesztés jelenleg még folyamatban van, így lezárásnak nincs jelentősége, ezért javasoljuk, hogy ne zárják le a számfejtéseket. A funkció végleges elkészülése után természetesen tájékoztatni fogjuk Önöket annak pontos működéséről.