nagy machinátor logo

Nagy Machinátor 3.1.126

Ebben a verzióban elérhető a NAV Online Adatszolgáltatás 1.1 séma, melynek használata 2019. májustól kötelező. Ennek értelmében kérjük ügyfeleinket, hogy mindenképpen frissítsenek erre a verzióra április folyamán!

OSAP 2009 Negyedéves statisztikai jelentés

Az április 12-i határidővel beadandó OSAP 2009 jelű Negyedéves statisztikai jelentés a 3.1.127-es verzióban lesz elérhető. A verzió kiadásáról honlapunkon és a programon keresztül fogjuk értesíteni felhasználóinkat.

Mérlegzárás előtti teendők

Az év ezen időszaka a legtöbb cég életében a mérlegkészítésről szól, melyet megelőz a főkönyv és analitika egyeztetés folyamata. Ehhez segítségül készítettünk egy összefoglalót a Súgóban, amely az alábbi linken elérhető: Mérlegzárás előtti teendők.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a legújabb verzió kiemelt újdonságait, részletes információkat a 126-os verzió újdonságait összefoglaló Súgó topikban találhatnak.

Általános

• Adószám ellenőrzés változása: Amennyiben a kötetben van beállítva NAV OSA technikai felhasználó, Ügyféltörzs felvételnél/módosításnál az adószám a NAV rendszerében ellenőrzésre kerül. Ha a NAV adatbázisa szerint nem érvényes, ezzel az adószámmal nem lehet az ügyfelet rögzíteni. Azonban amennyiben a Választható mező Nem értéken áll, a program nem végzi el az ellenőrzést. Ez a funkció megszűnt cégek esetén hasznos.

• NAV OSA Technikai felhasználó vizsgálata: A NAV csak az adószám első 8 karakteréig vizsgálja a technikai felhasználó azonosságát, így a Machinátor is. Azaz amennyiben a 9, ill. 10-11. karakterek változnak, nincs szükség a meglévő felhasználó törlésére és új (azonos adattartalmú) felhasználó felvételére. Ez alól kivétel, ha a cég becsatlakozik egy cégcsoporthoz, és csoport adószámot kap, ebben az esetben ugyanis a csoport adószámra kell új technikai felhasználót létrehozni.

Pénzügy

• Változott az előleg stornózása: A verzióban változások léptek életbe az előleg stornózás technikájában. A főbb működési elvek:

• főszámla csak kinyomtatott előlegszámla lehet
• előlegbekérőt számlaként kinyomtatni csak akkor lehet, ha nulla az egyenlege (vagyis a rá hivatkozó bank/pénztár tételek összege megegyezik a bekérő összegével)
• a bank vagy pénztár szól, ha az összeg nem egyezik a bekérő végösszegével (nem tilt, mert több áfakulcs esetén ez lehetséges, de azt már kézzel kell elbírálni)
• konkrét visszafizetendő előlegnél a követel/kiadás bank/pénztár bizonylatot továbbra is az eredeti bekérőhöz kell csatolni, de lehetőség van önállóan is létrehozni negatív bekérőt és azt is be lehet választani a visszafizetésbe
• ha nem üres a főbizonylatszám, akkor stornó/helyesbítő számlát nyomtatunk hivatkozással
• kifizetett, de számlaként ki nem nyomtatott (rögzített) előlegszámlát nem lehet kitörölni akkor sem, ha utolsó a sorozatában
• ki nem fizetett bekérőnél módosításban Bekérő törlése almenüpont jelent meg, mely Törölt státuszúra állítja a bekérőt
• az Előlegszámla stornírozás akció enged felhasznált előleget is stornózni, ahogy a kézi alszámla rögzítésnél is beválasztható az ilyen főbizonylat.

• Mennyiségi egység számlázásnál: Megfeleltetés táblázat készült, melyben összerendelhetjük a saját egységeinket a NAV által elfogadott természetes mennyiségi egységekkel. Ezzel elkerülhető a NAV Online adatszolgáltatásnál a figyelmeztetés, hogy nincs mértékegység a számlatételben.

• Számla kibocsátás dátumának figyelése: Stornózott számla kibocsátás keltét már nem figyeli a program a kibocsátás kelte-számlasorszám összevetésben, azaz egy tévesen későbbre kibocsátott, de aktuális dátummal stornózott számla miatt nem akad meg a következő számla kibocsátása.

Bérszámfejtés

• Bérként adózó juttatások számfejtése: Útmutató és leírás készült a bérként adózó juttatások számfejtéséhez.