Nagy Machinátor 3.1.138

Honlapunkról letölthető a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszer legújabb, 3.1.138-as verziója. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a 138-as verzió kiemelt újdonságait, részletes információkat a 138-as verzió újdonságait összefoglaló súgó topikban találhatnak.

Járványügyi bérszámfejtés

Mint arról Ügyfeleink is értesülhettek, a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében számos rendelkezés született, melyek egy része a bérszámfejtésre is hatással van. A megjelent jogszabályok alapján kollégáink folyamatosan dolgoznak a fejlesztésen, a hét elejétől (2020.03.30) elérhető Partnerközpontunkban a 138-as verzióban az új feltételeknek megfelelő számfejtés.

2020.03.31-én este megjelent a 2008-as bevallás új nyomtatvány tervezete is, mely alapján a közteher- és járulék kedvezmények a cafetéria elemekre is érvényesek. Ez a változás is néhány napon belül átvezetésre kerül a programban. Kérjük, hogy folyamatosan figyeljék a program által küldött üzeneteket illetve egyéb információs csatornáinkat (honlap, Facebook, hírlevél) is, az elkészült változásokról folyamatosan értesítjük ügyfeleinket.

A folyamatosan megjelenő új szabályozások miatt a következő néhány hétben a bérszámfejtést használó ügyfeleinknél a megszokottnál gyakoribb, esetenként akár napi frissítés is szükséges lehet. Az esetlegesen okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük, türelmüket és megértésüket előre is köszönjük!

Bérszámfejtés

• EKHO bevétel határa – átadás 08-as nyomtatványba: Ezentúl jelölhető a programban, hogy az EKHO-s kifizetésnek mi az éves határa, és ez átadásra is kerül a 08-as nyomtatványba.

• Járványügyi vészhelyzethez kapcsolódó számfejtés: A március 24-én hatályba lépő 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelettel összefüggésben életbe lépő változásokról és a hozzájuk kapcsolódó beállításokról itt olvashat.

Általános

• NAV OSA 2.0: A verzió tartalmazza az új, 2.0-ás szerkezetű online számla beküldést, mely eredetileg 2020. április 1től lett volna kötelezően használandó, a határidő a járványügyi helyzetre való tekintettel 2020.07.01-re módosult.

• Ügyfél adószám ellenőrzés változása: Az Ügyféltörzs már nem tiltja az érvénytelen adószámmal történő rögzítést, csak figyelmeztet erre (ha van NAV OSA kapcsolat). A NAV felé a számlaküldés továbbra is sikertelen lesz az ilyen ügyfeleknél. Így felvehető olyan ügyfél is, akinek most már nem élő az adószáma, de a számlakibocsátás során még az volt, így a tőle kapott számla beiktatható lesz, ill. iktatott vevőszámla is rögzíthető az ügyfélre. Számlakibocsátás esetén a NAV felé a számlaküldés továbbra is sikertelen lesz az ilyen ügyfeleknél.

Pénzügy

• Év végi árfolyam különbözet év közben is: Az Árfolyam különbözet számítás akcióban ÉvVégiÁrfKül = Bármikor paraméterrel lehetőség nyílik az alapvetően év végi árfolyam különbözetet nem csak az előző pénzügyi év végére, hanem egy meghatározható dátumra lefuttatni. Ezzel a módszerrel akár többször is (több lépésben is) számolhatunk a ki nem egyenlített devizaszámlákra árfolyam különbözetet.

• EU adószám ellenőrzés: A Saját cím /Pénzügy paraméterekben bekapcsolható az EU adószám ellenőrzés funkció.


A funkció segítségével számlakészítés közben ellenőrizhető az ügyfél EU adószáma. Az ellenőrzés működhet figyelmeztetéssel vagy akár tiltással is. Az ellenőrzés az ec.europa.eu adatai alapján történik. Az ellenőrzés helye:

• Az Export és Import számlák fejlécében EU adószám mezőn túllépve történik meg az ellenőrzés, ha az ügyfél régiója EU vagy EU és NATO, és nem belföldi devizaszámla kerül rögzítésre.
• Az Export és Import számlák tételeknél akkor, ha Közösségen belüli az ÁFA tartalom.
• Kiskereskedelmi számla készítésénél az ügyfelet elhagyva lesz ellenőrzés, ha a számlasorozat devizás és az ÁFA tartalom Közösségen belüli.


• Kiegyenlítés kerekítéssel különböző dátumokra: Egyre többen ismerik és használják a Számlakezelés (számlaszűrés) funkcióban elérhető Kiegyenlítés kerekítéssel műveletet. Ebbe a hasznos és méltán népszerű funkcióba került most új lehetőség. A művelet már nem csak egy fix dátumra (általában a rendszerdátumra) tud kapcsolódó tételt generálni, hanem a kiegyenlítendő számla dátumaitól függően is, ill. lehetőség van egy olyan használatra is, mely esetében csak akkor történik meg a maradék összeg kiegyenlítése, ha már történt egyáltalán bármilyen rész-kiegyenlítés. Ekkor az utolsó rész-kiegyenlítés dátumával történik meg a kapcsolódó tétel létrehozása, így tulajdonképpen annak dátumával válik teljesen kiegyenlítetté a számla.


Készletkezelés, logisztika

• Rendelés bizonylat zárolása lezárásig: Rendelés generálás funkció Lekérdezés üzemmódjában használható a Lekérdezés = Lockolva paraméter, mellyel (a módosítás üzemmódhoz hasonlóan) „A tételt módosítják!” üzenetet kapunk, ha olyan rendelést szeretnénk lekérdezni, mely egy másik terminálon meg van nyitva. Így elkerülhető, hogy úgy nyomtassunk ki rendelést a lekérdezésből, hogy azt még éppen szerkesztik.

• Szállítólevél-tétel megjegyzése: A szállítólevélből számlát készítő modulokban (Vevőszámla, Szállítószámla, Export számla, Import számla) CommentKit paraméterrel elérhető, hogy ha a szállítólevélhez tételmegjegyzés tartozik, az kitöltéskor átkerüljön a számlatételbe is.