Nagy Machinátor: 3.1.144

Partnerközpontunkból letölthető a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszer legújabb, 3.1.144-es verziója. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a 143-as és a 144-es verzió bérszámfejtés területén túli kiemelt újdonságait, részletes információkat a 143-as verzió újdonságait és a 144-es verzió újdonságait összefoglaló súgó leírásban találhatnak.

Pénzügy

A szállítószámlákban a számlaszám megadható hossza 25 karakterről 50 karakterre növekedett. Az alapbeállítás a 25 karakter. A hossz a main.cfg-ben módosítható a SzálSzámHossz paraméter változtatásával, majd Adatállomány karbantartás (ModdX) futtatásával.

Szállítószámlákból azonnali pénztár tétel generálás a Nagy Machinátor 144-es verzióban:

A készpénzes szállítószámla rögzítés gyorsabbá és egyszerűbbé tétele érdekében az iktatott szállítószámláknál is elérhető lett az azonnali pénztártétel generálás. A készpénzes szállítószámlákból a funkció használatával a készpénzes vevőszámlákhoz hasonló módon pénztártétel generálódik a megadott pénztárba felhasználói beavatkozás nélkül.
A számlasorozatokban (a kibocsátásos számlasorozatokhoz hasonlóan) megadható, mely fizetési módokat tekintjük készpénzesnek, ill. kérünk-e generálást, valamint pénztárbizonylat nyomtatást.

A pontos beállításokról és korlátozásokról az alábbi ERP rendszerünk súgó linkjén tájékozódhat: Azonnali pénztár tétel szállítószámlákból.

Több szállítószámla helyesbítése egy számlával

A júliusi Áfa-bevallás változások jelentős többletmunkát okozhatnak azon felhasználóinknak, akik olyan bejövő számlákat iktatnak és jelentenek, amelyek esetén egy számlában több másik számlát helyesbített a partner. Ezt az Áfa bevallás 65M lapján a hagyományostól eltérő módon kell jelenteni. Ebben nyújt segítséget új funkciónk, amellyel lehetővé válik a több szállítószámlát egyben helyesbítő számla jelentése az áfa bevallás 65M nyomtatványa szempontjából.
(A funkció a 65M lap szempontjából valósítja meg a helyes adatszolgáltatást, a Machinátoros egyenlegszámítás az így létrejött kapcsolatokat nem veszi figyelembe!)

A működést a Főkönyv paraméterek fő lapján található kapcsolóval lehet szabályozni:
65M Jóváíró számla: Egy jóváírás egy számla / Több jóváírás egy számlával.
Alapérték: Egy jóváírás egy számla. Ez a hagyományos működés.
Több jóváírás használata esetén a helyesbítő szállítószámlák tételében új mező tölthető ki: Eredeti (jóváírandó) számla. Kitöltése kötelező, az első tételnél felajánlja a program a fejlécben megadott főiktatószámot, majd a következő tételben az előző tételét (tehát ha azt átírjuk, a következőben is az átírt fog felajánlódni).

Az áfa bevallásban helyesbítendő számlánként készül eredeti (E) és tárgyidőszaki korrekciós (KT) sor a 02-K lapon (ha az eredeti számlához tartozik korábbi helyesbítés is, K jelű sor is keletkezik).

XML Szállítószámla konverzió

Vevőszámla bekonvertálásánál, hogyha a fájlban (legyen szó akármilyen fájlról) nincs megadva pénzforgalmiságra utaló mező (olyan, amit jelenleg feldolgozunk), akkor a Saját adónem és a kibocsátás dátuma függvényében lesz meghatározva a vevőszámla Saját adóneme.
Alapértelmezés a Normál, ha a számla dátuma szerint a saját címben van érvényes pénzforgalmi beállítás, akkor a számla is pénzforgalmi lesz.

Általános

Spedíció:

Pozíciószámok elszámolása és Tranzakció analitika listákra is hatással vannak a Pozíciószám tartományokhoz berögzített jogosultságok.

Tehát adott operátor a lista lekérése után csak azokat a pozíciószámokat látja a listában, amikhez jogosultsága van. Amennyiben olyan pozíciószám tartományt ad meg, amihez nincs joga, akkor „A lista üres” üzenetet fog kapni.

Küldemény\Események\ Fuvarok ablakban az Idegen azonosító mellett megjelenik a fuvarhoz tartozó rendszám is Saját járat esetében.