Nagy Machinátor 3.1.150

Tájékoztatjuk, hogy partnerközpontunkból elérhető a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerünk aktuális 150-es és következő 151-es verziója.

Felhívjuk Partnereink figyelmét, hogy a 151-es verziótól változnak a Nagy Machinátor rendszerünk működésének rendszerkövetelményei: megszűnik a Microsoft XP operációs rendszer támogatása.

A Nagy Machinátor 151-es verziótól kezdődően nem fut Microsoft Windows XP operációs rendszeren!

A közeljövőben a Microsoft által több éve nem támogatott Windows 7 és a Windows 2008 szerver operációs rendszerek támogatását is megszüntetjük. Emellett kérjük gondoskodjanak operációs rendszerük frissítéseinek naprakészen tartásáról, mert a program folyamatos és teljes körű működése ezáltal biztosítható.

IT üzemeltetés üzletágunk munkatársai rendelkezésére állnak az optimális rendszerek beszerzésében, keresse kollégáinkat a +36 1 481 9013-as telefonszámon, vagy az uzemeltetes@progen.hu címen.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 150-es és 151-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Pénzügy

„Eredeti” felirat és példányszám a napló vevőszámlában

Alapértelmezetten megszűnt az Eredeti/Újranyomtatás felirat és a Példányszám kiírás a Naplófőkönyves vevőszámlákon is!
A kettős könyveléshez hasonlóan a Saját cím/Pénzügy paraméterekben szabályozható, hogy a naplófőkönyvből kibocsátott számlák nyomtatásában megjelenjen-e az Eredeti/Újranyomtatás felirat és/vagy a példányszámozás. Alapértelmezés szerint kikapcsolt állapotra áll át a kapcsoló a frissítéssel.

1,5 milliós határ figyelésének módosulása
Két új paraméterrel, ill. egy meglévő paraméter új értékével szabályozható, hogy bizonyos fizetési módoknál mi történjen a vevőszámlák lezárásánál a 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát figyelés kapcsán.

A KpFizGyűjt paraméter új értékével (CsakKpSzlaEseténFigyelmeztet) elérhető, hogy nem készpénzesnek tekintett fizetési módok esetén sem figyelmeztetés, sem tiltás ne történjen akkor sem, ha a vevő már átlépte vagy a számlával átlépné az adott hónapban a 1,5 milliós határt.

A KpFizGyűjtHK = Igen / Nem és KpFizGyűjtUV = Igen / Nem paraméterek hitelkártya, ill. utánvétel fizetési módok esetén szabályozzák, hogy az adott számla beleszámítson-e a határszám figyelésébe.
Alapértelmezés mindkét paraméternél az Igen, tehát a Nem értékkel az adott számla nem fog beleszámolódni a 1,5 milliós határba.
(Megjegyzendő, hogy a ténylegesen kifizetett készpénzes forgalom gyűjtésére szolgáló állományba (KpFizGyűjt) továbbra is kizárólag a pénztárból kerülnek értékek, amik a számlalezáráskor kifizetett készpénzként látszódnak, a készpénzesként (hitelkártyás, ill. utánvétes fizetési mód beszámításánál azokat is számolva) kibocsátott, de pénztárba még be nem fizetett számlaértékek kifizetetlenként számolódnak a 1,5 milliós határba.)

Helyesbítő szállítószámla rögzítésére lett lehetőség a Naplófőkönyvben
A naplófőkönyv szállító számlák fejlécébe Normál | Helyesbítő kapcsoló került. Helyesbítő típust választva (a kettős könyvelésű számlákhoz hasonlóan) kötelezően meg kell adni főszámlaszámot. Ennek hatására az így rögzített számla a 65/M nyomtatvány 02-K lapjára kerül tárgyhavi korrekcióként, az eredeti számlát is megjelenítve.

Bérszámfejtés

Kilépő dokumentumok
A kilépéshez szükséges dokumentumokat az alábbi képen látható menüpontban van lehetőség ezentúl egyszerre kinyomtatni. További információk a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerünk súgójában olvashat.

Egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelmének számfejtési lehetősége
A verzióba új jogcím került: J1001 – EV átalányban megállapított jövedelem. A jogcím tagi jogviszony esetén 40% költséghányaddal, nyugdíjas jogviszony esetén 25% költséghányaddal számol. A jogcímet bérelemként kell az egyéni vállalkozóhoz rögzíteni.

Tanulókkal kapcsolatos foglalkoztatási formák
A tanulókkal kapcsolatos különböző foglalkoztatási formákhoz kapcsolódó beállítások részletezése került összefoglalásra.

Logisztika

Szavatossági idővel rendelkező termékek a kiskereskedelem modulban
Szavatossági idővel rendelkező cikkek hatékony értékesítését támogató szolgáltatás készítettünk a kiskereskedelem modulban. A szolgáltatás aktiválása után el lehet érni, hogy a szavatossági idővel rendelkező termékek kiválasztása után a legkorábban lejárókat ajánlja fel a program.

Web-alapú online Nagy Machinátor
Felhasználó igények alapján a web-alapú online Nagy Machinátorban a következő fejlesztéseket hajtottuk végre.
– Ügynök rendelést ad le
A rendelésfelvétel funkcióban ezentúl lehetőséget biztosít a program az ügynökök számára, hogy a helyszínen határozzák meg az éppen készülő rendelés fizetési feltételeit. Ennek megfelelően az ügynökök meghatározhatják a rendelés fizetési módját, és az alkalmazott ártáblát is.

– Ügynök helyszínen értékesít
Amennyiben a helyszínen szállítólevél írására van szükség, ezentúl lehetőséget biztosít a program az ügynökök számára, a rendelés leadáshoz hasonlóan, hogy megválasszák az alkalmazott ártáblát.

– Mennyiségi engedmények kezelése
A Webes funkciókban is elérhető tettük, hogy a termékre vonatkozó mennyiségi kedvezmények érvényre jussanak.