Nagy Machinátor 3.1.155

Tájékoztatjuk, hogy elérhető a Nagy Machinátor ügyviteli rendszerünk aktuális 154-es és következő 155-ös verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 155-ös verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Örömmel tájékoztatjuk kedves Partnereinket, hogy megújult a Nagy Machinátor Súgó.

Az új, reszponzív online súgó gyorsabb, kényelmesebb használatot eredményez. Amennyiben nem az új súgó jelenne meg, a böngészési előzmények törlésére vagy az oldal frissítésére (CTRL+F5) lehet szükség.

Az új súgó megjelenése

A súgó a továbbiakban már csak online lesz elérhető, az offline működés megszűnik.

Általános

Időzített feladat hibakezelése
Az Időzített feladat hibakezelése új beállításokkal bővült. Bekapcsolható, hogy legyen-e (a BIGMAC.LOG-on kívül) azonnali hibaüzenet az egyes felhasználók képernyőjén. A hibaüzenetek megjelenítését szűkíthetjük a megadott terminálokra és/vagy felhasználókra.

Hibajelzés beállítása

Fontos változás az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban
A NAV tájékoztatása szerint 2021. október 1-től az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) v3.7.0-ás vagy régebbi verziójában a nyomtatványbeküldés funkciók nem lesznek elérhetők a Biztonságos Kézbesítési Szolgáltatáshoz kapcsolódó cím változása miatt. A zavartalan nyomtatványbeküldéshez az ÁNYK legfrissebb, v3.8.0-ás verzióját kell letölteni.

Pénzügy

NAV Számla Importer
A NAV Számla Importer modulunk új felhasználási lehetőségekkel egészült ki.

Számlaigazoltatás
Ezentúl lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kapott szállítószámlák először az érkeztetési bizonylatok közé kerüljenek.
Ennek a fejlesztésnek köszönhetően lehetőség lesz a számlák iktatása előtt a programban rendelkezésre álló igazoltatási folyamatot is végrehajtani.
Üzembe helyezés:
-Működési beállítások között új típus: Szállító érkeztetés
-Továbbá a paraméterek között meg kell adni az érkeztetési bizonylat sorozatszámát. (A sorozatszámból a harmadik és a negyedik karaktert lehet megadni. Az első két karakter az ÉV lesz.)

Számlaérkeztetés beállítása

A program a számlatételben közölt adatok alapján meg tudja határozni, hogy melyik cikkszám szerepel a számlában.
A cikkszám azonosítás célja, hogy később a program lehetőséget tudjon adni a számlák és a szállítólevelek összekapcsolására.

A cikkazonosítás alapvetően három adat alapján történhet: Szállítócikkszám, Szállítócikknév (Szöveg), Vonalkód

– Szállítócikkszám szerinti azonosítás
Amennyiben a szállító úgy töltötte fel a számláit, hogy az tartalmazza a cikknek a szállítónál kapott azonosítószámát, a program megkeresi az adatbázisban és azonosítja, hogy melyik cikk érkezett meg.
Ennek az azonosításnak az előfeltétele, hogy a szállítói cikkszám törzs az cikktörzsben korábban fel volt véve. (A szállítócikkszámok felvételét tömeges formában is támogatja a program a Cikktörzs konvertálás Excelből funkció használatával.)

– Szállítócikkszám saját cikkszám összekapcsolása
Amennyiben a szállítóicikkszám törzs nincs felrögzítve a programban, de az OSA számla egyébként tartalmazza, a program lehetőséget biztosít a saját cikkszám és a szállítócikkszám összekapcsolására.
Az összekapcsolás után, ha egy következő számlában ugyanez a szállítócikkszám újra szerepel, a program már fel fogja ismerni azt.
Az összekapcsolás a Feldolgozásra váró számlák ablakban történik. A szállítóicikkszám mellett a saját cikkszámot ki lehet választani a cikktörzsből.

Szállítócikkszám saját cikkszám összekapcsolás

– Szállítócikknév szerinti azonosítás
Amennyiben a szállítócikkszámot nem tartalmazza a rendszer, arra is meg lehet tanítani a programot, hogy a számlatételben megadott szöveg alapján történjen az azonosítás.
Az összekapcsolás a Feldolgozásra váró számlák ablakban történik. A Szöveg oszlop mellett megjelenik a Cikkszám oszlop, amelyben választani lehet a saját cikktörzsből. Az összekapcsolás után, ha egy következő számlában ugyanez a szöveg ugyanennél a szállítónál szerepel a számlán, a program már fel fogja ismerni azt. Amennyiben később a szállítócikkszámot is küldik, lehetőség lesz a szállítócikkszámmal történő összekapcsolásra is, azonban azután már a szöveg szerinti azonosításra újra meg kellene tanítani a programot, ha később a szállítócikkszámot nem küldenék el.

Szöveg szerinti azonosítás

– Vonalkód szerinti azonosítás
A NAV számla formátum sajnos nem tartalmaz hivatalosan vonalkód mezőt. Viszont abban az esetben, ha a szállító esetleg a szállítócikkszám mezőben a vonalkódot küldi, a program az azonosítást a vonalkód alapján is végre tudja hajtani.
Üzembe helyezés: A Működési beállítások között lehet beállítani, hogy a cikk azonosítás mi szerint történjen.

Cikkazonosítás szolgáltatás üzembe helyezése

Ügyfél és számlaszám szűkítés a NAV Számla Importerben
Az OSA2 formátumú szállítószámla betöltésnél megadható egy ügyfél és egy számlaszám mező, melyeket kitöltve csak a megadott ügyfél számlái, ill. a megadott ügyfél konkrét számlája jelenik meg az előfeldolgozó ablakban.

E-számla
Fizetendő érték küldése a Számlaközpontnak
Ha a küldendő vevőszámlához előleg kapcsolódó tétel tartozik, az xml-ben a <vegosszeg> blokkba készül egy <fizetendo> tag is, melybe csak az előleggel csökkentett összeg kerül.

Több email cím küldése a Számlaközpontnak
Mostantól lehetséges, hogy a Számlaközpont e-számla szolgáltató által küldött e-számlák ne csak egy, hanem egyszerre több értesítési email címre is elküldésre kerüljenek.

Az Ügyféltörzs/Fizetési feltételek/E-számla paraméterek helyen a Típus=www.szamlakozpont.hu esetén új mező: További e-mail címek használata=Igen|Nem. Igen esetén a További adatokban lévő Email és a További email címek mezők tartalmát pontosvesszővel elválasztva beleteszi a program a vevő <emailertesites>/<cimzettek> blokkjába.

Bérszámfejtés

Szakképzési hozzájárulás változás NAV állásfoglalás alapján
NAV állásfoglalás alapján változott a szakképzési hozzájárulás számfejtése, amely a részletes súgó leírásban olvasható. A változásról külön hírlevélben már értesítettük ügyfeleinket.

Logisztika

Betárolás rekesz ajánlás
A Komissió modul betárolási utasítás művelete új rekeszajánlási algoritmussal lett gazdagabb.
Az algoritmust szabadon lehet paraméterezni a raktár felépítése és tárolási szokásai alapján.
A paraméterezési lehetőségekről egy esettanulmány alapján lehet képet kapni -> Esettanulmány

Az algoritmus legfontosabb tulajdonságai:
– Szabadon definiálható raktárstruktúra
A raktárt 5 dimenzió alapján lehet felépíteni: Folyosó, Oszlop, Emelet, Oldal, Cella

– Fizikai területek definiálása
A felépített raktárt, a dimenziók figyelembevételével, több fizikai területre lehet felosztani.
Az egyes területeknek egyedi betárolási szabályai lehetnek. Például külön betárolási szabályai lehetnek egy C+C áruház esetén a partnerek által is látogatható vásárlási területnek és a háttér raktárnak.
Ez alapján beállítható akár az is, hogy egy beszállítás esetén először a vásárlási terület legyen feltöltve, majd a maradék kerüljön a háttér raktárba. Amennyiben viszont az a szabály, hogy vásárlói teret napközben nem töltik, csak közvetlenül a nyitás előtt, akkor a feltöltési szabály módosítható és a beszállított terméket a háttér raktárba helyezi el a program.
A fizikai terület másik definiálási lehetősége, ha meg kell különböztetni a targoncával betárolható helyeket a „békával” is elérhető helyektől.

– Termékcsoport szerint eltérő szabályok
Termékcsoportonként különböző betárolási algoritmus állítható be.
Például a darabáru betárolási szabályai lényegesen eltérhetnek a szavatossági idővel rendelkező termékek betárolási szabályaitól. Míg a darabáruból több beszállítás is lehet akár egy rekeszben, addig szavatossági idős termékek esetében elvárás, hogy egy rekeszbe csak egy szavatossági idő kerüljön.

– Dedikált rekeszkezelés
Az egyes termékeknek ún. dedikált rekeszei lehetnek, annak érdekében, hogy a betárolás mindig oda történjen.

– Prioritási szempontok rekeszajánlás során
Az algoritmus a cikk tárolására alkalmas rekeszeket a felhasználó által definiált prioritási szempont alapján sorba rendezi, és a betárolandó mennyiséget a prioritási sorrend figyelembevételével osztja szét a rekeszek között. Ilyen prioritási szempont lehet, hogy a rekeszek telítettségét figyelembe véve először a legjobban telített rekeszek legyenek a maximális telítettségig feltöltve. Ugyanígy azt is be lehet állítani, hogy először a lefogyott rekeszekbe kerüljön áru.

– Fizikai tulajdonságok szerinti rekeszkeresés
A rekeszek fizikai tulajdonságai alapján is különböző algoritmusok beállítására van lehetőség. Például külön kereshetőek a raklap alapterületű üres rekeszek, vagy azok a rekeszek, amelyekbe a nagyobb kartondobozt kell elhelyezni.

– Korlátozások figyelembevétele
Egy rekesz feltöltöttségét mind súly, mind térfogat alapján kezelni tudja a program. Minden rekesznek megadható, hogy mennyire lehet maximálisan feltöltve. A feltöltöttség figyelembevételével korlátozni lehet a betárolásra felajánlott rekeszek körét.