Nagy Machinátor 3.1.160

Tájékoztatjuk, hogy elérhető a Nagy Machinátor ügyviteli rendszerünk aktuális 159-es és következő 160-as verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 160-as verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Pénzügy

Számlával egy tekintet alá eső okirat
Amennyiben egy számla helytelen adatokkal lett kiállítva, ám kizárólag valamely fejléc adatot kell módosítani, ezt e verziótól kezdve megtehetjük egy számlával egy tekintet alá eső okirattal.

Ez egy számlát módosító okirat, melyben kizárólag az eredeti számla fejlécében történik (adminisztrációs jelleggel) változtatás, így ezt a módszert akkor kell alkalmazni, ha nem történik érték, ill. ÁFA változás.
Az eredeti számla alábbi adatait lehet a számlával egy tekintet alá eső okirattal módosítani:
• bankszámlaszám,
• fizetési mód,
• esedékesség kelte,
• teljesítés kelte,
• az ügyfél adatai (név – elírás esetén és cím).

A módosított adatok bekerülnek az eredeti számlába, így az egyes funkciók, például az egyenleg számítás, már a korrigált, új esedékesség dátummal számol.

A programból ezután egy tételek nélküli, az eredeti és a korrigált fejléc adatokat is tartalmazó számla bizonylat nyomtatható, mely megfelel a számlázás szabályainak és NAV online adatszolgáltatás készül belőle. További információ a Súgóban található.

Számlával egy tekintet alá eső okirat számlaképe /minta/

Forint ÁFA megadás iktatott kimenő belföldi devizaszámlában
Az iktatott kimenő belföldi devizaszámlák módosításában is lehetőség nyílt megadni forint ÁFÁ-t.
Erre akkor lehet szükség, ha egy számla az előző napi árfolyamon lett rögzítve, de közben közzétették a mai árfolyamot. A számla lezárás (iktatott számlák esetén) a korrekt Áfa összeg meghatározása érdekében automatikusan kalkulálja a forint ÁFA összegét, azonban, ha az új, Forint ÁFA megadása almenüpontban kézzel rögzítjük a korábbi árfolyammal (a bizonylat fejlécéből) számolt forint ÁFÁ-t, a program ezt nem módosítja automatikusan.

Pénztár zárás funkció
Új funkció készült, mellyel egy forrás pénztárból (pl. bolti pénztár) nap végén átvezethető az ott lévő összeg egy másik – tipikusan fő-pénztárba.
A funkció beviteli ablakában megadható az átvezetés dátuma, az összeg, amit a forrás pénztárban akarunk hagyni (váltópénzként), ill. egy főkönyvi szám, melyre a tételek kontírozódnak. A funkció a forrás pénztárba egy Egyéb kiadás, a cél pénztárba egy Egyéb bevétel bizonylatot hoz létre. A funkció automatizálható.

Bérszámfejtés

Bevallások 2022
Elkészült a 2208-as, 2258-as bevallás, valamint a Költségvetéssel szembeni kötelezettség lista. Kérjük, hogy a bevalláshoz kapcsolódó információkat olvassák el a kapcsolódó linken.

Logisztika

Web-alapú online machinátor – Cikkszám felvétel cikkszám ajánlással
Web-alapú online Nagy Machinátor bizonylatrögzítési funkcióiban (pl.: Árubeérkeztetés) az új cikkszám rögzítésének lehetősége új szolgáltatással egészült ki. Annak érdekében, hogy a mobilon az adatrögzítőnek minél könnyebb legyen az új cikkszám felvétele, aktiválni lehet a cikkszámajánlás szolgáltatást. Ennek segítségével egy adott cikkszám tartományon belül új sorszámot ajánl fel a program. A funkcióról részletesen olvashatnak a súgóban.

Nem egalizált tömegű termék kezelése Mérlegvonalkóddal
A web-alapú online machinátor kiegészült a mérlegvonalkód kezelés lehetőségével. Alkalmazásának kézenfekvő területe a nem egalizált termékeket forgalmazó partnereinknél lehet.
Az áru beérkeztetés során az árut lemérik, majd mérlegvonalkóddal látják el. A kitárolás során a komissiózó a vevőrendelésben található utasítás alapján keresi meg az árut, de végül a kiválasztott súlyú termék kerül kiszállításra. Ehhez nyújt segítséget a mérlegvonalkód kezelés. A komissiózó a kiválasztott termék mérlegvonalkódját lehúzza, és a program aktualizálja a termék súlyát. Például a vevő 2 kg-ra adta le a rendelést, de a komissiózó 2010g súlyú termék vonalkódját húzza le.

Ebben az esetben a képen látható vonalkódot olvassa le a program, lásd Keresés mező.

Nem egalizált termékre megadott vonalkód.

Ennek hatására az utasításban lévő mennyiség kerül módosításra.

További fejlesztéseink

Mennyiség ajánlás a webes Machinátorban
A webes műveletek cikk-keresés paraméterezésében beállítható, hogy a megajánlott mennyiség 1 legyen vagy üres mező. A beállítás csak Cikk választás után=Tétel ablak beállításnál érhető el.