Nagy Machinátor 3.1.161

Tájékoztatjuk, hogy elérhető a Nagy Machinátor ügyviteli rendszerünk aktuális 160-as és következő 161-es verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 161-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Pénzügy

Számlázás napi EUR/HUF árfolyamon
Az EUR/HUF árfolyamban tapasztalható változások miatt egyre több ügyfelünk áll át arra a működésre, hogy árait euróban rögzíti, majd a belföldi forint számla kiállítása során a napi árfolyamon határozza meg a tételek forint árát. A Nagy machinátor alkalmas ennek a folyamatnak az automatikus kezelésére. Amennyiben Ön érdeklődik a megoldás részletei iránt kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Változások a pénztár zárásban
Az akcióban megjelenik a zárandó pénztár aktuális egyenlege is, valamint FixFormaId paraméterrel listaformázott pénztárbizonylat is nyomtatható.

Extra pontok kezelése a pontrendszerben
A Pontrendszerben extra pontok is megadhatók a termékekhez. A Pontrendszer paraméterekben Extra pont=Van kapcsolóval aktiválható, ekkor a Cikk pont generálásban egy cikkhez megadható extra pont is, mely a cikk mértékegységében számolódik. A program számlázáskor a normál pontokhoz hozzáadja az Extrapont*Tétel.Mennyiség értéket.

Készpénzes számlák egyenlege a pénztártétel generálásnál
Az akcióban használható a PénztÖsszeg=Hagyományos|SzámlaEgyenlege paraméter, alapértelmezés a Hagyományos, mely a számla végösszegét generálja a megadott pénztárba. A SzámlaEgyenlege értékkel elérhető, hogy csak a számla aktuális egyenlege kerüljön bele a pénztárba, így esetleges kapcsolódó tételek, ill. más pénztárba történt befizetés esetén sem lesz túlfizetés.

Bérszámfejtés

Gyakran ismételt kérdések
A könnyebb áttekinthetőség érdekében készítettünk egy Gyakran ismételt kérdések – Bérszámfejtés súgó fejezetet, ami tartalmazza a különböző tipikusan felmerülő problémákat, és azok megoldását a Nagy Machinátorban. A fejezetet az év folyamán folyamatosan bővítjük majd.

Logisztika

Ellenőrzésbizonylat
Alapvető igény egy logisztikus számára, hogy minden eszközzel biztosítani tudja, hogy a vevők azt az árut és olyan mennyiségben kapják meg, amit rendeltek, valamint a nyilvántartott raktárkészlet nem térjen el a fizikai készlettől. Ezeknek az alapvető igényeknek a biztosítására szolgál az ellenőrzésbizonylat a Nagy Machinátorban.

A program eddig is tartalmazott ellenőrzési lehetőséget, amellyel a már legenerált szállítóleveleket lehetett ellenőrizni. Ezek a szállítólevelek már ténylegesen csökkentették a készletet és az ellenőrzés végrehajtásáig esetleg fals információk alapján nem megfelelő döntéseket lehetett hozni. (Pl.: Olyan lokációról vett ki a szállítólevél, olyan gyártási számokat, amelyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy nem feleltek meg a valóságnak.)

Az új ellenőrzési eljárás a programban folyamatosan fejlődő raktárirányítási rendszerhez illeszkedően készült el. A raktárirányítási rendszer fejlesztése során arra törekszünk, hogy az ellátási lánc egyes műveleteiben keletkező információk ott és akkor kerüljenek az ERP-be, amikor megszülettek, ezzel biztosítva, hogy azonnal megfelelő információk álljanak rendelkezésre. Ezt az alapelvet a digitális transzformáció eszközeinek igénybevételével lehet biztosítani, amelyet a web-alapú Nagy machinátor folyamatos fejlődése jelent a programunkban.

Az új folyamatban az ellenőrzés a kitárolási utasítások végrehajtása után, de azok jóváhagyása előtt történik. Az ellenőrzést adatgyűjtővel, a web-alapú Nagy Machinátor böngészős felületén lehet végrehajtani, ezzel biztosítva, hogy a valóságnak megfelelő tételek kerülnek majd kiszállításra. Az ellenőrzés kiértékelését, és annak jóváhagyását az arra jogosult felhasználó a Nagy Machinátor asztali számítógépre telepített alkalmazásában hajtja végre. A kiértékeléssel lehet megvizsgálni, hogy az ellenőr által talált áruk megfelelnek-e a vevő igényének, továbbá arra vonatkozó információkat is lehet látni, hogy nem volt-e ellentmondás a kiszedő és ellenőr jelentésében. Bármelyik szemponttal is van probléma, akár új ellenőrzést is el lehet rendelni a folyamatban, ezzel biztosítva a céloknak megfelelő működést.

A Nagy Machinátor jogosultságrendszerének köszönhetően arra is lehetőség van, hogy probléma esetén az ellenőrzés eredményét csak az arra jogosult felhasználó tudja végrehajtani (részletek a folyamatábrán, ahol eltérés esetén a raktárvezető helyett, a logisztikusnak van joga a végrehajtásra.)

Engedményrendszer
– Minimum ár alatti értékesítés
A program lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyintéző egy meghatározott minimum eladási ár alatt ne tudjon értékesíteni (pl.: nyilvántartási ár + 10% alatt ne lehessen eladni.) Ezt a szolgáltatást az új engedményrendszer beállításaival lehet aktiválni. Be lehet azt is állítani, hogy amennyiben a kiszámított ár a minimum ár alá esik, a program automatikusan átjavítja a bevitt árat a minimum árra.

– Termékcsoportra vonatkozó időszaki engedmény
A Besorolás szerinti engedmény funkció érvényességi időszak megadásával egészült ki. Ennek segítségével termékcsoportra vonatkozó időszaki engedményt is be lehet állítani.

Szállítórendelés ajánlás
A Szállító rendelés ajánlás funkció több pont új szolgáltatással egészült ki:
– Központi beszerzést folytató több telephelyes cégek választhatják azt, hogy a telephelyek belső rendelést adnak le a központ felé, és a központ a belső rendelések alapján rendel a szállítóktól. A program mostantól azokat is támogatja, akik nem akarnak belső rendelést felvenni, és az az elvárás, hogy a központra leadott rendelés az összes raktár készlete alapján legyen meghatározva. Ehhez a Működési beállítások/Rendelés paraméterekben a Rendelendő mennyiség meghatározásnál új érték: Raktár figyelés=Képlet, használatával már nem csak egy raktárban lehet figyeltetni a meglévő készletet.

– A rendelendő tételeket tartalmazó ablakban eddig egy oszlopban lehetett látni, hogy mekkora rendelendő mennyiséget számolt ki a program és ezt lehetett igény esetén átírni. A mostani változás után külön oszlopban látható a program által kiszámolt rendelendő mennyiség és az ügyintéző által jóváhagyott mennyiség (Paraméterezés: Mennyiség bevitel = Mennyiség / Ajánlott+Mennyiség)

– Az volt egy ügyfelünk elvárása, hogy a lehető legkevesebb billentyű nyomással tudja a rendelendő mennyiséget megadni. Ehhez készítettünk egy új paramétert: Csak mennyiség bevitel=Igen/Nem, Igen értékkel a sorba beleenterezve csak a Mennyiség mező lesz módosítható, a Szállító nem.

A funkció által létre hozott rendelésben nem volt benne az ügyintéző. Az funkció ezentúl használja az Ügyintéző=User paramétert és így a létrehozott rendelésekbe elhelyezhető a bejelentkezett felhasználó, mint saját ügyintéző.

Változások az Ármódosítás funkcióban
1. Az AlulrólMód, ill. FelülrőlMód paraméterek új értéket kaptak: NemLátszik, így eltüntethető az Alulról, ill a
Felülről
oszlop a gridben.
2. A gridben egy cikk soron állva Alt+F12-vel le lehet fúrni a cikkbe.
3. Új paraméter: BiztosKérdés=Igen/Nem (alapértelmezés=Igen). A Nem értékkel elérhető, hogy az
Ár lekérdezés módosító ablakból Esc-el vagy F9-el kilépve ne jelenjen meg a mentési kérdés.

Sikertelen állapot kezelése a rendelésben
Ha a rendelés fejlécében az Állapot mezőt Sikertelen-re állítjuk, minden olyan tétel minden mennyisége, mely nem volt még teljesítve, páratlan állapotba kerül. Ezen kívül a sikertelenre állítás dátumára lehet szűrni a rendelés kezelésben.

Szállítói árajánlat betöltése a Cikktörzs generálása Excelből akcióval
Az akcióban választható Konvertálás típusa=Szállítói árajánlat is, mely esetben a hivatkozott Excel táblából a megtalált cikkekhez a SzÁrAjánlat adatbázisba tölthetők be a szállítótól kapott cikkenkénti árajánlatok.

További fejlesztéseink

Tárgyi eszköz iktatás szállítószámlából
Ha a Saját cím/Pénzügy paraméterekben a Tárgyi eszköz karton rögzítése szállítószámlából=Igen beállítása volt, új számla felvételkor a program felajánlotta a tárgyi eszköz karton felvételét. Mostantól ez a funkció a számla módosításából is elérhető.