NAV online adatszolgáltatás

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendeletének Uniós elfogadása nyomán immár véglegessé vált a jogszabályi környezet, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témával kapcsolatban.

Értékhatár és időkeret

A 100 ezer forint ÁFA-értéket meghaladó, belföldi adóalany számára, számlázóprogram alkalmazásával kiállított számlák adatait július 1. után azonnal, automatikusan be kell küldeni a NAV számára. (Az adatszolgáltatás viszont nem tartalmazhatja a belföldi magánszemély, vagy a külföldi adóalany számára kiállított számlák adatait. Ha ilyen érkezik a NAV-hoz, a hatóság figyelmeztetést küld ki a beküldő céghez.) Az „azonnal” a küldés megkezdésére vonatkozik. A jogszabály szerint a számlákat nem szabad sokáig „gyűjtögetni”, azt viszont megengedik, hogy legfeljebb 100-as csomagokban küldjék be a cégek ezeket. Többet nem szabad egyszerre összegyűjteni.

Mint azt fent tárgyaltuk, a számlázóprogramnak automatikusan kell küldenie az adatokat a NAV felé. A sERPa integrált vállalatirányítási rendszer és a Nagy Machinátor teljes körű ügyviteli rendszer az adatszolgáltatásra máris alkalmas: a programok legfrissebb verzióiban tesztelhető a művelet, a következő verziófrissítéssel pedig megérkezik az automatizálás és az illesztések további finomítása. A sERPa a bizonylat számlaként való nyomtatása után azonnal elkezdi a próbálkozást a számla beküldésével, a számlákat egyesével fogja beküldeni. A Nagy Machinátor működéséről vonatkozó blogposztunkban olvashat!

Kézi számlák

A kézi számlák esetében is jelenteni kell a NAV számára a 100.000 ft feletti ÁFA vonzatú számlákat, azonban a beküldésre 5 naptári nap áll rendelkezésre.

Mi történik, ha nem fogadja a NAV az adatokat a tesztidőszak alatt?

Mivel a NAV honlapján jelenleg is dolgoznak a szakemberek, a fogadó felület szinte folyamatosan változik: emiatt a tesztüzem alatt előfordulhat olyan eset, amikor a sERPából vagy Nagy Machinátorból kiküldött számlákat nem fogadja a NAV. Kérjük, ilyenkor legyen türelemmel és később próbálja meg újra. A NAV rendszer változásait nekünk is le kell követni: ilyenkor előfordulhat némi fáziskésés. Az „éles” rendszerben – a hatóság kijelentése szerint – ilyen nem lesz, hiszen ott már nem kell az illesztőprogram változásaira reagálnunk.

NAV regisztráció: Éles kontra Teszt oldalak

A NAV honlapján regisztrálnia kell vállalkozását és meg kell adnia a technikai felhasználót. Ezeket az adatokat tudja majd használni a sERPa, illetve a Nagy Machinátor a szinkronizálásához a NAV online rendszerével.

Figyelem! A NAV tesztoldala nem azonos az „éles” beküldő aloldallal! A teszten regisztrált cégek regisztrációja törlődik, és az éles oldalon újra be kell jelenteni a cégeket.

GYIK a NAV oldalán

A NAV összeállított egy „kisokost” a gyakran ismétlődő kérdések megválaszolására, amit -a cikkben korábban említett jogszabállyal együtt- érdemes mindenkinek végig böngésznie.

A sERPa és Nagy Machinátor szinkronizációja a NAV felülettel

Miután regisztrálta magát a NAV oldalán, feltétlenül frissítse sERPa vagy Nagy Machinátor rendszerét a legújabb verzióra!

Összefoglalva, a tennivalók: