NM – 3.1.167

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 166-os verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 167-es verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 167-es  verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Pénzügy

A Progen és az Adriana közös munkával összekapcsolta a Nagy Machinátor programot az Adriana Accounting könyvelés gyorsító szoftverrel, amely integráció a bank modul része lett, bővítve ezzel funkcionalitását. Az Adriana kimondottan a bank könyvelés gyorsítására, automatizálására specializálódott.

Az integráció a 167-es verziótól érhető el.

A nyitott számlák exportja automatikus menüpontként bekerült a Bank – forgalom – felvétel menüpont alá:

 

A feldolgozott, Adriana-ból kinyert kivonat fájl a Kivonat beolvasás új formátumával dolgozható fel.

Főszámla nélküli negatív számla kibocsátásának tiltása
A kibocsátott számlák esetében elérhető, hogy ne lehessen főszámlára hivatkozás nélkül negatív (normál, nem helyesbítő/stornó) számlát kibocsátani.

A funkció a Sajátcím/Pénzügy paraméterekben szabályozható. Új kapcsoló: Negatív számla: Nem kell főszámla | Csak főszámlával, figyelmeztetéssel | Csak főszámlával, tiltással.

Áfa árfolyam megjelenítése a devizaszámla fejlécében
Mezőparaméterezéssel megjeleníthető az alapból rejtett Áfa árfolyam mező a deizás számlák esetén a normál árfolyam mellett. A mező értéke nem módosítható, a Devizaárfolyam tábla Áfa könyv.kelte szerinti értékét mutatja. Csak Módosítás/Lekérdezés üzemmódban jelenik meg, mert Felvétel üzemmódban csak a számla lezárásakor kapja meg az értékét.

Ügyfélcím ellenőrzés a számla importálásnál
Számla betöltésnél ezentúl megadható, hogy az ellenőrzés az ügyfél címét is figyelje a név mellett, így több azonos nevű magánszemély esetén a program cím alapján megtalálhatja a valós ügyfelet. ÜgyfélCímEll = Nincs / Van paraméter (alapértelmezés: Nincs)

Előlegszámlák a Számla összesítőben
Előlegszámlák = Nem kellenek | Kellenek kapcsolóval szabályozható, hogy a listában megjelenjenek-e az új típusú előlegszámlák.

További információ

Bérszámfejtés

A program támogatja az egyéni vállalkozók átalányadózásának számfejtését, amelynek működéséről bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak: További információ

84/2022 (III.5.) kormányrendelet szerinti szocho kedvezmény
A 84/2022. (III. 5.) Korm. rendelet alapján a kisbenzinkutak szocho fizetési kedvezménye meghosszabbításra került, október végéig igénybe vehető.

Egyszerűsített foglalkoztatás
A 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet az extraprofit adókról megjelent jogszabály alapján változott az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher mértéke.

Logisztika

NETA változás 2022. július 1-től
Változás történt a Népegészségügyi termékadó – NETA kategóriákban 2022.július 1-től.

A NETA törzs változását – az új, július 1-től hatályos rendeletnek megfelelő NETA kategóriákat – a program a 167-es verzióra történő frissítés után automatikusan elérhetővé teszi, amint a Cikktörzs Felvétel/Módosítás akcióba belépünk.

Felhívjuk figyelmüket, hogy új termékek is bekerültek a NETA hatálya alá, az eddig érvényes NETA kategóriák pedig megváltoztak. A kategória-definíciók alapján a program nem tudja automatikusan eldönteni, hogy mely termékek mely – új felosztás szerinti – kategóriákba tartoznak, ezért arra kérjük Önöket, a cikkeiket sorolják be a törvénynek megfelelő új kategóriákba!

Annak érdekében, hogy könnyebben végre tudják ezt hajtani akár csoportosan is, létrehoztunk egy funkciót a kategorizálás egyszerűsítésére.

A  Cikkszűrésben  funkcióban létrehoztunk egy új szűrést „NETA kategorizálás” néven.

Az Egyéb szűrés mappában található új szűrés mező segítségével gyűjthetők le a cikkek a jelenlegi NETA kategóriák szerint. (Szükséges megadni az érvényesség dátumát a megfelelő szűréshez, azaz, hogy mely napon érvényes NETA kategóriákra szűrünk.)

A szűrés eredmény ablakából indítható el az új művelet, amellyel az eredménybe beleeső cikkek –
– új NETA kategóriáit a cikkekhez kell rendelni július 1-es érvényesség kezdete dátummal,
– jelenlegi NETA kategóriát le kell zárni június 30-as érvényesség vége dátummal.

Megjegyzés: Akár a kézi, akár a művelettel létrehozott új kód lezárja a meglévő, érvényes rekordot az új kód kezdődátuma -1 nappal, tehát csak azokat a termékeket szükséges külön lezárniuk, amelyek kikerülnek a NETA hatálya alól.

További információ

Két lépcsős értékesítés a Kosár funkcióban
A Kosár funkció támogatja azt a működési módot, amikor a termék kiválasztása után még nem készül rögtön számla. Először kiszedési utasításként csak egy szállítólevél készül el, majd az összeszedés után, a szállítólevél esetleges módosításával, készül el a számla.

Szállítólevél betöltése, módosítása és számlázása

További információ

Vevővisszáru kezelése beszállításbizonylattal
A beszállítás bizonylat a vevővisszáruzás folyamatát támogató megoldással egészült ki.

A Vevővisszáru kezelését komissió bizonylattal is végre lehet hajtani. Abban az esetben a vevővisszáruzást megelőzi a vevő visszáruzási igény felvétele (a szállítórendelés funkcióban), majd a rendelés alapján a raktárra vétel egy betárolási utasítás végrehajtásával történik. A beszállítás bizonylattal történő vevővisszáruzás folyamata esetén viszont
– nem kötelező a vevővisszárut a rendelések közé felvenni, (de opcionálisan úgy is működik),
– továbbá a komissió modul használata sem kötelező (de opcionálisan akár az is használható tárhelyes raktárirányítás esetén)

Visszáruzott termék kiválasztása

Egyéb

Számlagenerálás szerződésenként
Több azonos szerződés esetén elérhető, hogy egy-egy szerződésből külön számla generálódjon.

Kapcsolóval szabályozható a Szerződés fejlécében, hogy ha a fejléc adatok megegyeznek több szerződésen is, az adott szerződés a többivel együtt számlázódjon-e.
“Ügyfelenként összevontan” (eddigi működés) érték esetén összevont számlagenerálás történik, míg
“Külön számlára kerül” beállítással az adott szerződésből mindenképpen külön számla készül.