NM – Bérszámfejtés áprilisi változások

Rendkívüli hírlevél átalányadózó egyéni vállalkozókat számfejtő ügyfeleinknek!

Amennyiben átalányadózó egyéni vállalkozót számfejtenek, mindenképpen szükséges a program legalább 177-es verzióra való frissítése.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

  Bevallás

Elérhető a 2358-as bevallás átalányadózókra optimalizált bevallás:

Számfejtés

A bevallás struktúrájához igazodva módosítanunk kellet az eddigi számfejtési algoritmuson, ezért kérjük, hogy frissítés után figyelmesen olvassák el az alábbi útmutatót, amely segítségükre lesz abban, hogy a különböző esetekben miként járjanak el.

A 177-es verziótól kezdődően megváltozott a számfejtés menete az előző verziókhoz képest! Kérjük, hogy a negyedéves bevallás beadása előtt figyelmesen olvassák el az alábbi sorokat! Az alábbi esetekből válasszák ki  megfelelőt, és aszerint a leírás szerint járjanak el!

Amennyiben még nem rögzített és számfejtett a vállalkozónak semmit

Tulajdonképpen extra teendő nincsen. A súgó szerinti működés alapján fel kell rögzíteni a bevételeket és számfejteni kell. (Lásd alább Munkafolyamat bekezdés.)

Amennyiben a januári, februári, esetleg márciusi bevétel is fel van rögzítve, de nincs számfejtve

Ebben az esetben a bevételeknél „Generált” típusú sorokat látunk, vagyis a bérelemeket a program már legenerálta. Azt kell elérnünk, hogy a program a bevételek alapján újra generálja a bérelemeket.

Ehhez mindegyik bevétel soron állva nyomjuk meg az F5: Állapot állítás gombot. miután végeztünk, mindegyik sorunknak „Rögzített” állapotúnak kell lenni. Ekkor az ablakból kilépve a program újragenerálja a bérelemeket, és már számfejthetünk is.

Mindegyik bevétel soron állva nyomjuk meg az F5: Állapot állítás gombot. miután végeztünk, mindegyik sorunknak „Rögzített” állapotúnak kell lenni. Ekkor az ablakból kilépve a program újragenerálja a bérelemeket, és már számfejthetünk is.

 

Ellenőrzés

Amennyiben a program a bevallás elindításakor még talál állományban J-1092 vagy J-1093 vagy J-1094-es jogcímet (ezeknek már az új eljárás szerint nem szabad létezniük), akkor üzenetet küld és nem engedi a bevallást mindaddig elindítani, amíg nem generáltattuk újra a bérelemeket az fentiek szerint.

 

A fentieket, illetve az átalányadózó egyéni vállalkozó számfejtésével kapcsolatos minden fontos információt megtalálnak az alábbi linken:

https://www.progen.hu/nm/help/ber_atalanyado_2023.htm