Online Számla szabályváltozások!

Szeretnénk tájékoztatni Önöket az online számla adatszolgáltatással kapcsolatos változásokról, ezekkel összefüggő teendőkről.

Ahogy arról Önök is értesülhettek, az online számla adatszolgáltatással kapcsolatban több módosítás is elfogadásra került, így az alábbi három időpontra szükséges figyelni.

2020. április 1. – az Online Számla rendszerben a 2.0-ás verziójú interfészt szükséges alkalmazni.
2020. július 1. – Áfa értékhatártól független adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok esetében.
2021. január 1. – az összes ügyletről adatot kell szolgáltatni.

A változásokra mi már felkészültünk, ám szükséges lesz néhány beállítást, adatellenőrzést illetve adatmódosítást Önöknek is elvégezniük. De nézzük sorban!

2020. április 1. – Online Számla rendszer, 2.0-ás verziójú interfész

Annak érdekében, hogy NAV által előírt online adatszolgáltatás 2.0-ás verziójára az átállás hatékonyan és gördülékenyen menjen, elkészítettük sERPa 3.0.100-as verziójában a NAV OSA 2.0 teszt leírása alapján az OSA 2.0-ás teszt verziót. A Rendszerfunkciók / B2B partner funkcióban van lehetőség egy új tételt felrögzíteni, Online Számla (OSA) szolgáltatás típussal, ahol szükséges Technikai felhasználói adatokkal, a Szerver típusa mezőben megadható a Teszt szerver, azaz a Teszt v2.0. Fontos, hogy a tesztelést az Online Számla Teszt környezetben regisztrált technikai felhasználói adatokkal lehet elvégezni.

Emellett a 2.0-ás verziójú XML 2020. február 28-tól már használható az éles Online Számla rendszerben is, de alkalmazása még nem kötelező. Abban az esetben, ha Önök az adatszolgáltatást nem kívánják tesztelni, a sERPa 3.0.100.16908 verziótól már van lehetőségük arra, hogy a B2B partnerben átállítsák az Online Számla (OSA) szolgáltatást az új 2.0-ás verzióra. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a Szerver típusánál az Éles helyett az Éles v2.0 lehetőséget választani.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy 2020. április 1-jétől kizárólag a 2.0-ás verziójú XML lesz alkalmazható az éles környezetben, a szükséges beállításokat eddig az időpontig feltétlenül el kell végezniük!

2020. július 1. – Áfa értékhatártól független adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok esetében

2020. július 1-től megszűnik a 100 000 forintos jelentési értékhatár, mely azt jelenti, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Olyan adózókra is vonatkozik majd az online számla adatszolgáltatási kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó vagy épp áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.

A júliustól életbelépő változás miatt a sERPa 3.0.101-es verzióban egy új, 2020. július 1- érvényességi kezdetű ÁFA paraméter felrögzítését fogjuk automatikusan elvégezni és egyúttal a korábbi érvényességűt lezárni. Az új érvényességű Áfa paraméterben a Belföldi részletező értékhatár és az Online Számla adatszolgáltatás értékhatára is nulla értéket fog kapni.

Amennyiben a 3.0.101-es verzióra történő frissítéskor Önöknél már van felvéve olyan Áfa paraméter, melynek kezdő értéke 2020. július 1. vagy ezt követő időpont, úgy frissítéskor az alábbi üzenetet fogják kapni:

„A 2020.07.01-től érvényes szabályoknak megfelelő áfa paraméter felvétele sikertelen!”

Ebben az esetben, kérjük gondoskodjanak arról, hogy az Áfa paraméterben a Belföldi részletező értékhatár és az Online Számla adatszolgáltatás értékhatára is nulla legyen! A fenti változás szükségessé teheti a programba rögzített ügyfeleik adatainak ellenőrzését, szükség esetén korrigálását. Programunkban továbbra is a számla nyomtatásakor fognak megvalósulni olyan ellenőrzések, melyek adatszolgáltatás szempontjából elengedhetetlenek, így például az ügyfél adószámának ellenőrzése.

Amennyiben a Cég típusú ügyfelének a számla kiállítás időpontjában nincs, vagy az első nyolc karakter ellenőrzésével kiszűrhetően nem megfelelő adószáma van, a számla nyomtatására nem lesz lehetőség.

Ahhoz, hogy a Cég típusú ügyfelek esetén az adószám hiányokat ellenőrizhessék, készítettünk egy „Adószám nélküli cég típusú ügyfelek” megnevezésű Eredményhalmaz-lekérdezést. A funkció elérése: Rendszerfunkciók\Rugalmas adatelérés\Eredményhalmaz lekérdezés, melyről bővebb felvilágosítást a Súgóban olvashatnak.

A kinyert adatok Excelben módosíthatók, és a szükséges módosítást követően az ügyfélimport segédszkripttel visszatölthetők – az ügyfélimport lehetőségről további információkat a Súgóban olvashatnak.

Javasoljuk, hogy amennyiben régi, már nem aktív ügyfelek is találhatók az eredményül kapott listában, akkor ezen ügyfeleknél egyik cég típus (Belföldi vevő, Külföldi vevő, Belföldi szállító, Külföldi szállító) se legyen beállított. Természetesen, amikor nincs szükség egyszerre nagy mennyiségű ügyfél adatainak a módosítására, akkor az a program felületén is könnyedén elvégezhető. Ehhez az Ügyfél törzsben elérhető Adószám ellenőrzés (NAV), vagy az Adatok lekérdezése (Bisnode) beépített funkciók is nagy segítséget nyújthatnak.

A sERPa 3.0.101-es verzió várhatóan március végétől lesz stabil verzióként elérhető, melyről hírlevélben értesítjük Önöket.

2021. január 1-től az összes ügyletről adatot kell szolgáltatni

2021. január 1-től már mindegyik belföldi teljesítési számláról online számla adatszolgáltatási kötelezettség áll fenn. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokra a számlákra is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, amelyet magánszemélyek részére állítanak ki. A 2021. januártól életbe lépő változásokról a későbbiekben fogunk információkat küldeni, kérjük kísérjék figyelemmel a megküldött hírleveleinket.