PROGEN: Az első 25 év

1992-ben 4 fiatal villamosmérnök nagy reményekkel, kemény munkával és kitartással megalapította a PROGEN Kft.-t. A frissen fejlesztett Nagy Machinátor programmal törtek be a vállalatirányítási rendszerek -akkor még elég szűk- piacára. Lássuk, hogy alakult az azóta eltelt több mint 25 év!

1992 nem csak a PROGEN születését jelentette, hanem például az Európai Unió megformálását is! Az alapítók ebben az évben írták alá a Maastrichti szerződést, ami lehetővé tette az Unió 1993-as megalakulását. …hogy mi történt közben hazánkban gazdasági fronton? Például elindult az első „bank botrány”: Az YBL bank bedőlt, vezetői ellen hűtlen kezelés miatt vádat emeltek. A sort több más pénzintézet is folytatta, ami igencsak megnehezítette a rendszerváltás utáni kisvállalkozók életét. A PROGEN Kft. viszont stabil hátteret biztosított a vele szerződésben álló vállalkozásoknak: 31 ügyfele volt az alapítás évében, közülük 11 még most, 25 év után is üzleti partner! Rájuk különösen büszke a cég.

Relikvia az első évekből: ma is működő, Nagy Machinátor falióra.

1993-ban, egy évvel az indulás után a PROGEN Kft megtízszerezte árbevételét! Ez részben annak is köszönhető, hogy ebben az évben portfóliónkat kibővítettük a hardverigények kiszolgálásával. Az ország gazdasága is megmozdult ebben az évben: 3 év pangás után a tőzsde 1993 utolsó negyedében végre meglódult, és mindhárom főbb eszközosztály értéke 5 százalék feletti emelkedést könyvelhetett el. A világban is nagy változások zajlottak: összeállt az Európai Unió, Csehország és Szlovákia viszont kettévált. Az Intel pedig bemutatta a Pentiumot!

1994 a PROGEN életében az első két év kiugróan magas árbevétel-növekedésének stabilizálásáról és a cég személyi állományának bővítéséről szólt. Közben Magyarország benyújtotta csatlakozási kérelmét a frissen megalakult Európai Unióhoz, és a hazai minimálbér 9000 forintról 11.500 forintra emelkedett. Cégünk ügyvezetője és egyben egyik tulajdonosa, Komáromi Sándor pedig megnősült!

1995: Ebben az évben Ausztria, Finnország és Svédország belépésével 15 tagúra bővült az Európai Unió. Míg a Nyugat-európai politikát az eufória hatotta át, a Balkánt a háború lezárása foglalkoztatta. A PROGEN ezalatt az egyre erősödő piaci versenyre fókuszált: a Nagy Machinátor program folyamatosan fejlődött és bővült, hogy a már meglévő és a leendő ügyfeleket még jobban segíthesse.
…a diszkókat és slágerlistákat pedig eközben a La Bounce „Be My Lover” dala és a Nick Cave – Kylie Minogue duó „Where The Wild Roses Grow„-ja uralta.

1996 a PROGEN életében: A törzstőkét a kezdeti kétmillió forintról tizenötmillióra emeltük. Ügyfeleink száma meghaladta a 400-at, azaz 4 év alatt megtízszereződött, munkatársaink száma pedig a duplájára nőtt! Az év legfontosabb gazdasági híre, hogy hazánk csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), de ez a tény a magyar KKV szektort ekkoriban még nem sokban érintette. A technológiára figyelt mindenki: a számítógépek rohamosan fejlődtek, megjelentek a kutatólaborokban az első „ős-okostelefonok” és érintőképernyők. …valamint a pokemon „zsebszörnyek” is ekkor indultak világ körüli útjukra. Az év sikerfilmje a Mission Impossible volt, Tom Cruise főszereplésével.

1997 nagyon zsúfolt év volt: A G7-ből Oroszország csatlakozásával G8 lett, Skóciában bemutatták Dollyt, az első klónozott bárányt, a Marson landolt a Pathfinder, Amerikában bejegyezték a facebook.com webcímet, (amelyen a PROGEN akkor rögtön még nem regisztrált, de azóta már fenn vagyunk!) és ebben az évben halt meg Teréz anya, valamint Diana hercegnő. A mozikban a Harry Potter széria első része tarolt, a tévében az ekkor indult South Park rajzfilmsorozat. Itthon kitört a Postabank pánik, és a magyar állampolgárok számára eltörölték a „turistakeretet”, tehát korlátozás nélkül lehetett ezentúl külföldi valutát váltani. A PROGEN eközben a bővüléssel foglalkozott: meredeken felfelé ívelő fejlődési pályája továbbra is stabilan haladt előre. Legvidámabb élményünk ebből az évből a progenes Télapó-buli! Önnek mi a legmarkánsabb élménye ebből az évből?

1998: Az ország ebben az évben a Globex Holding bukására figyelt: a vagyonkezelési botrány hatalmasra dagadt. Mi sem mutatja jobban a pénzügyi környezet kiszámíthatatlanságát, mint az, hogy a komoly gazdasági fiaskók közül ez már a sokadik a rendszerváltás után. A PROGEN ebben az évben izgalmas új kihívások elé nézett: Pécsett megnyitotta első kirendeltségét, és a hivatalos viszonteladói státuszt is 1998-ban kapta meg az Inteltől! A divatban is nagy újdonságok jöttek: megjelent a „holdjáró” avagy „patacipő”. A televízióban pedig maratoni útjára indult a Barátok Közt sorozat.

1999: Borisz Jelcin lemondott, és átadta a hatalmat Vlagyimir Putyinnak. Csehország, Lengyelország és Magyarország belépett a NATO-ba. Eközben extrém mennyiségű belvízzel küzdött hazánk: a védekezés, kármentés, kárpótlás témájával telítődött az év. A PROGEN életében 1999 a „Microsoft rendszerintegrátor” cím elnyeréséről szólt! …egyébként pedig ebben az évben, augusztus 11.-én teljes napfogyatkozást figyelhettünk meg Magyarországon. Ön emlékszik, hogy mit csinált akkor, honnan nézte a természeti jelenséget?

2000 – Túlélte a technika az ezredfordulós számítógép-pánikot! Nem indult el a digitális apokalipszis, ahogy azt 1999-ben a borúlátók megjósolták. Viszont nemzetközi összefogással elkészült az emberi géntérkép, Nizzában elfogadták az Alapvető Jogok európai kartáját. Rossz hír is jutott bőven az évre, például a Kurszk nevű orosz atom-tengeralattjáró gyanús körülmények között elsüllyedt. Itthon az ezredforduló évében mutatta be a kormány a Széchényi-tervet, megérkezett a plasztikkártya rendszerű a személyi igazolvány, és a vasutasok rekordhosszú sztrájkot tartottak. A PROGEN partnereinek száma eddigre meghaladta az 1100-at, munkatársai száma pedig ismét megduplázódott, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett igényekkel. A popkultúra is pezsgett: a mozikba kikerült az Amerikai Pszicho és a Billy Elliot, az N’Sync ikonikus „Bye bye bye” dala beleégett a fülünkbe… az Eiffel 65 „Blue„-ról nem is szólva.

2001: Ez az év mindenkiben mély nyomot hagyott, főleg a szeptember 11.-i terrortámadás miatt, amikor eltérített repülőgépek csapódtak a WTC tornyok és a Pentagon épületébe. Hazánk ebben az évben extrém árhullámmal küzdött, a Tisza több helyen is átszakította a gátat. Mindkét esemény jelentősen befolyásolta a gazdasági környezetet, és az emberek hangulatát is. Kellemesebb újdonságok is jutottak erre az esztendőre: elindult a Wikipédia „nulladik” változata, és Magyarországon teret hódított a geocatching játék. A Progen 2001-ben elindította második vállalatirányítási rendszere, a sERPa fejlesztését! Eközben pedig arra koncentráltunk, hogy növeljük láthatóságunkat, tovább emeljük ismertségünket a piacon: marketing videót készítettünk cégünkről magyar és angol nyelven, valamint országos üzleti kiállításokra, konferenciákra kezdtünk járni. Ez a szokás azóta is töretlen! A popkultúrában is fontos újdonságok történtek: mozikba került a Gyűrűk Ura trilógia első része, és Britney Spears betört a zeneiparba első „Britney” című albumával!

  

2002 az Euró bevezetésének éve volt: 12 országban kezdték el használni, és a gazdaságban nagy várakozások övezték. Hazánkban ebben az évben lett a világörökség része a Tokaj-hegyaljai borvidék és a Millenniumi Földalatti Vasút. 2002-ben a PROGEN 10 éves születésnapját ünnepelte. Ennek örömére piacra dobtuk a sERPa első verzióját, amelyet akkor még Nagy Machinátor 3.0-nak neveztünk! Cégünk vezetői az új, Windows operációs rendszeren működő, SQL adatbázisra épülő integrált vállalatirányítási rendszerben látták a jövőt. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy első sERPa ügyfeleink közül sokan még mindig partnereink!

2003 legfontosabb külpolitikai eseménye az volt, hogy az USA megdöntötte Szaddám Husszein hatalmát Irakban. Hazánkban népszavazást tartottak az Európai Unióba való csatlakozásról, megrendezték az első Múzeumok Éjszakáját, és elindult a Wikipedia magyar változata is. A Baumag csődje is ebben az évben következett be, valamint Tocsik Márta ügyvédet másodfokon felmentették az ellene felhozott vádak legtöbbjében. (Magánokirat-hamisításban bűnösnek találták és pénzbüntetésre ítélték.) 2003-ban a PROGEN háza táján pezsgett az élet! Új nevet adtunk Windows-os ERP rendszerünknek: megszületett a sERPa! Míg vállalatirányítási rendszereink felhasználóinak száma robbanásszerűen növekedett, erre az évre jutott néhány izgalmas, de teljesen más jellegű projektünk is: például, alvállalkozóként elkészítettük a mogyoródi Aqaréna vízipark teljes szoftver és gyengeáramú hardver rendszerét.

2004 a technológia nemzetközi éve volt. Hazánk számára a legfontosabb esemény ebben az esztendőben az Európai Uniós csatlakozás: velünk együtt már 25 országot számlált az államszövetség! A gazdaság pezsgett, a vállalkozások az új lehetőségek eufóriájában éltek. Eközben a sERPa 3.0 kiérdemelte a tesztgyőztesnek járó díjat a Chip Magazin 2004 februári számában rendezett Vállalatirányítási Rendszerek versenyében!

2005-ben addig sosem látott magasságokba lőtt ki az olaj ára, ami rányomta a bélyegét a gazdasági környezetre az egész világon. Ekkor csapott le a Katrina hurrikán is, tovább rontva a helyzetet. Hazánkban 2005 a vihar előtti csend éve volt: még jó eredményekkel zárul az év, de a távolban már látszódtak a közelgő világgazdasági bajok. A PROGEN eredményei viszont továbbra is stabilan növekedtek és a cég folyamatosan bővült: ISO 9001:2000 tanúsítványunkat másodszor újítottuk meg sikeresen és ebben az évben kötöttük meg az SAP Business One Sales and Service Partner Együttműködési Szerződést. A Microsoft feltételeit teljesítve megszereztük a Kisvállalati Termékspecialista minősítést is, valamint a sERPa 3.0 ismét kiérdemelte a Chip magazin tesztgyőztesnek járó díját!

2006 a legtöbbek számára nehéz év volt: hazánk gazdasági teljesítménye ebben az évben torpant meg, amit a hitelintézetek szóvá is tettek, és gyors leminősítéssel reagáltak. Ráadásul Oroszország árvita miatt elzárta az Ukrajnába küldött földgázt, ami hatással volt a magyar közhangulatra is. A PROGEN háza táján sokkal jobb dolgok történtek: például önálló irodába költözött szegedi kirendeltségünk, valamint a Szegedi Tudományegyetemen bekapcsolódtunk a képzésbe. A hallgatók a sERPa 3.0 integrált vállalatirányítási rendszerünket speciálkollégium keretében ismerhették meg. Valamint, folyamatos fejlődésünk eredményeként ügyfeleink száma 2006-ra meghaladta az 1800-at!

2007-ben Bulgária és Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, Szlovénia pedig saját valutaként vezette be az eurót. Magyarországon eközben a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése borzolta a kedélyeket. A PROGEN a fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte, és ebben az évben már 591 millió forint éves árbevételt ért el! A „Microsoft Gold Certifed Partner” státuszt is ekkor nyertük el. A sikerek és a születésnap megünneplésére egy emlékezetes bulit csapott a cég kollektívája, Balatonkenesén.

Balatonkenese 2007

2008-ban robbant ki a gazdasági világválság: Ki ne emlékezne rá? Ugyanakkor más fontos dolog is történt: például a Google Chrome megjelenése, vagy a Pekingi Olimpia. A Magyar Nemzeti Bank kivonta a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket, és ebben az évben halt meg Antal Imre zongoraművész, színész, humorista. A PROGEN életében 2008 rendkívül fontos év volt: júniusban ugyanis új, saját irodaházba költöztünk! Tágas, kényelmes, modern környezetbe. Ősszel pedig több képzést is tartottunk, vezetői és projekt munka témakörökben.

2009 kifejezetten nehéz év volt: a gazdasági világválság javában tombolt, a világ több országában polgárháborús helyzet alakult ki, Afrikában újra támadott az Ebola, Mexikóban pedig elterjedt és gyorsan kitört a világba a H1N1 influenzatörzs. Hazánkban a március 15.-i kaotikus ünnepség rendőri akciója nyomán SÜN-mémcunami zúdult a lakosságra. A PROGEN csendes évet zárt: rákészültünk a jövő évi teendőkre a PROGEN HOLDING ZRT. indításával kapcsolatban. Büszkék vagyunk rá, hogy a 2009-ben megjelenő „ERP rendszerek Magyarországon a 21. században” című könyv egész fejezetet szentelt sERPa rendszerünknek! Valamint, ebben az évben rendeztük meg az ominózus sarlóspusztai csapatépítő tréninget, amely rengeteg anekdotát ihletett kollégáink körében!

Sarlóspuszta, 2009

2010 Európában ez az év a Görög Csődhöz kötődik: az országot csak az EU gigászi segélycsomagja tudta megmenteni az összeomlástól. A tudomány és technológia területén fontos újdonságok jelentek meg: 2010 januárjában Steve Jobs bemutatta az első iPad-et, valamint a Csaba Zoltán László – Pál Judit kutatópáros megjelentette a kapcsolatháló-elemzésről szóló könyvét, amely a közösségi média korának egyik fontos mérföldköve. A gazdasági világválság ekkor még erősen kapaszkodott hazánkba, de a legrosszabb éveken már túljutottunk. A GDP ebben az évben – ha kevéssel is, de – pozitívba lendült, viszont a munkanélküliség még mindig 10 % feletti értéket mutatott, a sok bedőlt cég hatására. Az ország közben levált az IMF segélyről, és a kormány államosította a magánnyugdíjpénztárakat. Cégünk életében 2010 a PROGEN HOLDING ZRT. indulásáról szólt: a részvénypiacra lépés új szemléletet és üzleti stratégiát kívánt meg, ennek szervezeti felépítésünk átgondolásával igyekeztünk eleget tenni. A dolgozói kollektíva eközben tovább erősödött: az eddig is megtartott éves csapatépítő hétvége, Mikulás és karácsonyi ünnepségek mellett már PROGEN Juniálist és több kisebb rendezvényt is tartottunk. Kiderült például, hogy több tehetséges „autóversenyző” is dolgozik nálunk: ennek örömére gyakran látogattuk a gokart pályát!

2011 a világban a Cunami és a Fukusimai atomerőmű-baleset éve volt: Japánban a valaha mért legnagyobb, 9-es erősségű földrengés és az azt követő gigászi cunami súlyos károkat okozott és nukleáris üzemzavarok sorozatát indította el. Jóval kellemesebb emlék is jutott az évre: a brit trónörökös, Vilmos herceg ebben az évben házasodott össze Kate Middletonnal. Az év első félévében Magyarország töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztét, Schmitt Pál köztársasági elnök pedig aláírta az új alkotmányt, vagyis az Alaptörvényt. 2011-ben történt Budapesten a West-Balkán szórakozóhely tragédiája is, amelyben 3 fiatal lány meghalt. A PROGEN a 2011-es évben már túllépte az éves nettó 650 millió forintos árbevételt és főállású kollégáink száma 44 volt. A hagyományokhoz híven ebben az évben is több csapatépítő tréninget tartottunk, valamint az oktatások szervezését is folytattuk!

2012: Tombolt a szíriai háború, Londonban harmadjára rendeztek Olimpiát, Észak-Korea föld körüli pályára állította első műholdját. Rengeteg európai országban tartottak választásokat, ami miatt a politikai színtér kissé átalakult. Hazánkban ebben az évben Schmitt Pál köztársasági elnök CTR+C-CTRL+V botránya dominálta a közéletet, valamint a Malév bedőlése. A Masat 1 is 2012-ben jutott ki az űrbe. A PROGEN ebben az évben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, amit egy több napos szülinapi bulival ünnepeltünk meg Balatonöszödön! A rendezvény hangulatát tovább javította, hogy igen jó évet zártunk, ami mind a cég bevételein, mind a dolgozói létszám bővülésén jól látszott.

2013 – XVI. Benedek pápa lemondott, helyébe nem sokkal később Ferenc pápa lépett. Horvátország is EU-tag lett, a brit „Vaslady”, Margaret Thatcher pedig 87 éves korában meghalt. Ebben az évben hosszú idő után végre növekvő pályára állt a magyar gazdaság: befejeződött a túlzottdeficit-eljárás hazánk ellen, és a GDP is növekedni kezdett. A popkultúrát ByAlex „Kedvesem” című dala uralta, és együtt örültünk a magyar Attraction látványszínház sikerének a Britain’s Got Talent műsorban. A PROGEN Kft.-nél 2013 a tanulás jegyében telt. Ebben az évben lehetőségünk volt a „Munkahelyi képzések megvalósítása a PROGEN Kft-nél” című TÁMOP pályázat keretében vezetői képzés, hatékonyságnövelés, ügyfélkezelés, kommunikáció fejlesztése témákban képzéseket megvalósítani. Az oktatások hasznosak és jó hangulatúak voltak.

2014 Ebben az évben a világ Oroszország és Ukrajna konfliktusára figyelt a Krími-félsziget felett. Hazánk mozgalmas évet tudhatott magáénak: aláírtuk Oroszországgal az atomenergia békés célú felhasználásáról szóló együttműködési megállapodást, amit a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló megegyezés követett. Elindult az M4-es metróvonal, megnyílt a Várkert Bazár első etapja… és az április 6-i választások után megalakult a harmadik Orbán-kormány. Az év popkulturális szenzációja az 59. Eurovíziós Dalfesztivál volt, amelyet a szakállas dáma, Conchita Wurst nyert meg Rise Like a Phoenix dalával. Ugyanitt a magyar Kállay-Saunders András az 5. helyen végzett „Running” című számával, amelyet a családon belüli erőszakról írt. A PROGEN 2014-ben ismét remek évet zárt: a cég nettó árbevétele meghaladta a 950 millió forintot! Mindezt a már hagyományos karácsonyi, évzáró rendezvényünkön ünnepeltük meg. …bevalljuk, már senki sem emlékszik rá, hogy a Rise Like a Phoenix, vagy a Running elhangzott-e a bulin.

2015 a világpolitikában és a gazdaságban viszonylag csendesen indult, még az USA és Kuba is közeledni kezdett egymáshoz. Novemberben viszont Párizsban súlyos terrortámadás történt, ami megkeserítette az év emlékét. Magyarországon 2015 megint igencsak zsúfolt év volt: rögtön februárban Simicska Lajos médiamogul hadat üzent a kormánynak, átalakult a közszolgálati média és megépült a déli határon a kerítés. A PROGEN 2015-ben nagy hangsúlyt fordított az arculattervezésre, marketingre. Reklámfilmünk is készült. Az éves hagyományos csapatépítő rendezvényt ezúttal Cserkeszőlőn tartottuk, ami fergetegesre sikerült… viszont sajnos egyetlen publikálható fotó sem maradt róla fenn. Kénytelenek leszünk megismételni a bulit emiatt!

2016 rendkívül mozgalmas év volt. A teljesség igénye nélkül, néhány fontosabb momentum ebből az időszakból: a brit kormány élére Theresa May került, az amerikai elnök az enyhülő politikai helyzet eredményeképp Kubába látogatott, török katonák egy csoportja puccskísérletet hajtott végre kormányuk ellen. A terrorveszély exponenciálisan nőtt a világban: Brüsszel, Nizza, München, Berlin komoly támadások célpontjává vált. Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévében tovább növekedett a GDP, élénkült a külkereskedelem, emelkedett a mezőgazdasági termelés értéke, viszont jelentősen csökkentek a nemzetgazdasági beruházások. 2016-ban tartottunk népszavazást a nem magyar állampolgárok kötelező betelepítésével kapcsolatban, és a Saul fia című film is ekkor kapott Oscar-díjat a „Legjobb idegen nyelvű film” kategóriában. A PROGEN 2016-ban új, nagyobb irodába költöztette Szegedi Kirendeltségét és kibővítette annak létszámát. A megnyitó alkalmából Partnertalálkozót tartottunk a DISZK irodaházban, amelyen vendégül láttuk sok kedves partnerünket! 2016-ban regisztrált partnerei lettünk a Modern Vállalkozások Programjának is, és több rendezvényükön részt vettünk kiállítóként. Igazgatónk, Komáromi Sándor a pécsi konferencián a kerekasztal beszélgetésben is részt vett. Valamint, ebben az évben állítottunk először standot az E-Commerce Expón, amin azóta is minden évben részt veszünk. A cég financiális fejlődésében fontos mérföldkőhöz érkeztünk 2016-ban: ekkor lépte át nettó árbevételünk az egymilliárd forintot!

2017 Hírmorzsák a közéletből: 2017 Donald Trump, Emmanuel Macron és Sebastian Kurz beiktatásának éve. A tragikus veronai buszbaleset is ekkor történt. Végre eltörölték az EU-n belüli hang- és adatroamingdíjakat, és Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm. 2017 kiemelten fontos év volt a PROGEN-nél: 25. születésnapunkat ünnepeltük! Annyi minden történt ebben az évben, hogy felsorolni is nehéz. Például: először indultunk az UltraBalaton és az Ultra Tisza-tó versenyeken, ügyvezető igazgatónk Komáromi Sándor és legénysége harmadik helyezést ért el a Kékszalag vitorlásverseny Sudár Sport kategóriájában, megtartottuk az első PROGEN Sportnapot és első Könyvelői Teadélutánunkat. Valamint, kétnapos bulit tartottunk ősszel a negyed évszázados születésnap alkalmából!

2017: PROGEN 25. születésnap, Balatonfűzfő, sERPa kalandpark

2018 Elérkeztünk „25 év – 25 hét” sorozatunk lezárásához, amelyben esztendőnként mutattuk be a PROGEN fejlődését 1992 óta. 2018-al cégünk már átlépte a 25. életévét, és folytatjuk a töretlen fejlődési ívet: stabilan 1 milliárd forint fölé emelkedett éves bevételünk, munkatársaink létszáma jelenleg 49. Budapesti, Homonna utcai irodaházunk mellett Pécsett és Szegeden is kirendeltséget üzemeltetünk, de amire legbüszkébbek vagyunk: Sok partnerünk a kezdetek óta velünk van, és minden évben bővül a körük! Köszönjük partnereink belénk fektetett bizalmát!