sERPa 3.0.110

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.110-es verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet az alább olvasható fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve a 3.0.110-es sERPa Súgóból.

Online számla adatszolgáltatás 2021 – OSA 3.0
A 2021. januártól szükséges OSA v3.0 verzió a sERPa 3.0.110-es verzióban elérhető. Fontos azonban, hogy a 3.0.110-es verzióra frissítést követően a Rendszerfunkciók / B2B partner funkcióban átállítsák az Online Számla (OSA) szolgáltatást az új 3.0-ás verzióra. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a Szerver típusánál az Éles v2.0 helyett az Éles v3.0 lehetőséget választani.

A sERPa 3.0.111-es verziójában Online Számla (OSA) szolgáltatás automatikusan beállítjuk a v3.0 verzióra.

Kiemelt jelentősebb fejlesztések, jogszabálykövetések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Keretrendszer

Automatikus üzenet típus
Bővítettük a funkciót a Felhasználó füllel. A fejlesztés célja a felhasználói élmény fejlesztése és a funkció könnyebben használhatóvá tétele. Az új fül célja, hogy ne kelljen a felhasználó törzsbe átlépve felhasználónként állítani az üzeneteket, hanem a funkcióban, helyben megadhassuk, hogy kik azok a felhasználók, akiket szeretnénk címzettnek megadni. Az új működésről részletesebb leírást az ERP rendszerünk súgójában találnak.

Bérszámfejtés

2021-es évi számfejtések
A 2021-es évi számfejtésekhez szükséges módosítások elérhetők a 3.0.110.23911 programverziótól. A módosításokról részletes információkat a sERPa integrált vállalatirányítási rendszerünk súgójában olvashatnak, és folyamatosan figyelemmel kísérhetik a bérszámfejtéshez kötődő aktuális módosításokat, az új nyomtatványok rendelkezésre állását.

2008-as decemberi bevallás és ezzel összefüggő módosítások
Amennyiben a 2020-as év folyamán volt olyan időszak, amelyben veszélyhelyzeti kedvezményekben érintett volt a vállalkozás, akkor a decemberi bevallás éves szakképzési hozzájárulás összegének helyes átadásához frissíteni szükséges. Az ehhez szükséges módosítás a 3.0.110.23948 programverziótól érhető el.

Levonás lekérdezés
Új funkciót hoztunk létre, mellyel a letiltások nyilvántartását van lehetőségünk dolgozónként lekérni. Bővebb információ a sERPa súgóban olvasható.

 

Főkönyv

Pénzügyi év függő kontírszám másolás
Módosítottuk a Pénzügyi év függő kontírszám másolás funkció algoritmusát. A funkció alkalmazásakor, amikor egyik pénzügyi évből kerülnek másolásra az adatok egy már meglévő pénzügyi évbe, akkor a program csak azokat az analitikákat jelöli meg feladandó tételként, amelyben változás történt. Ilyen módosításnak számít például a Pénztár vagy Bankszámla funkciókban a főkönyvi szám mező értékének változása.

Lezárás
A program gyorsabb működésének érdekében módosítottuk a Lezárás funkció algoritmusát. Amennyiben egy lezárandó időszakban feladatlan tételek találhatók, megjelenik egy új párbeszédablak, ahol a felhasználónak el kell döntenie, hogy megpróbálja-e feladni ezeket a tételeket a program segítségével vagy inkább törli őket a táblából.

Létrehoztunk egy új ellenőrzést, amely azt vizsgálja, hogy Vevőszámla, Belsőszámla, Szállítószámla, illetve Tárgyi eszköz analitikák esetén a kapcsolódó analitikák is lezárásra kerüljenek. Így könnyebben elkerülhető, hogy lezárt időszakban akaratlan módosításokat lehessen végrehajtani.

További módosítás, hogy Vevő, Szállító, Belső számla, Bank, Pénztár, Készlet, Tárgyi eszköz és Áfa analitikák esetén a program megvizsgálja, hogy a Lezárásban van-e az adott pénzügyi évet érintő Feladás zárás vagy Analitika feladás dátum. Ha van, abban az esetben a Pénzügyi év funkcióban a termelés feladása és a zárás-nyitás fülön kívül egyiken sem lehet módosítást végrehajtani. Illetve új árfolyam rögzítésre és lezárt időszakba eső árfolyamok módosítására sincs lehetősége a felhasználónak.

Rendelés-nyilvántartás

Vevőrendelés generálás
Több százezer termékkel dolgozó ügyfeleink számára készítettünk egy új menüparamétert: Azonnali termékszűrés, mellyel gyorsabbá tehető a munkavégzés. A paraméter alapértelmezett értéke az Igen, ekkor -az eddig megszokottaknak megfelelően- minden egyes karakter leütésével szűkíti a program a választható termékek körét. Mivel ez több százezer termék esetén hosszabb időt vesz igénybe, ezért ilyen tételszámnál a Nem értéket használva a szűrés csak egy Enter lenyomása után indul el, tehát a szűrés csak az összes szűrési karakter megadása után, egyszer fog lefutni, amikor a felhasználó az Enter billentyűvel erre utasítja a programot.

Vevőrendelés generálás FMCG
Elérhetővé tettük a funkcióban a Raktárankénti adat műveletet, illetve összecsukható sávokba rendeztük az eredménypanel mezőit és táblázatait a könnyebb kezelhetőség és testreszabhatóság érdekében. Így kisebb felbontásban is jobban használható a funkció.

Fuvardíj kategória
Több típusú fuvardíjat használó ügyfeleink számára nyújt segítséget, hogy az egyes fuvardíjak immár kategóriákba sorolhatók az új Fuvardíj kategória funkciónkban. Az így megadott fuvardíj kategóriák szerinti fuvar szűrést egyelőre csak a komissió generálás funkcióban lehet kihasználni, illetve a sERPaMobil Egyszerűsített komissió funkció használja megjelenítésre. Ez az új beállítási lehetőség alkalmas lehet például arra is, hogy előbb csak a legkorábban érkező futárszolgálat által szállítandó rendeléseket szedjük ki, és azután, amikért később jönnek.

Kiskereskedelem

Visszáru

A Vevőszámla funkcióban már korábban elkészült Egy ügylethez tartozó számlák azonosításának fejlesztéséhez kapcsolódóan készítettük el azt a fejlesztést, mely ezt a működést hivatott megvalósítani a Visszáru funkcióban. Az új verziótól visszáru esetén kötelező számlát kiválasztani, mely a generált jóváíró számla Ügylet kapcsolat sávjának Eredet számla mezőjébe fog bekerülni. Az itt megadott számla az Online számla adatszolgáltatásnál is átadásra kerül az eredeti, azaz módosított számla adatban. További részletek az ERP rendszerünk Súgójában.

sERPa Mobil

Egyszerűsített komissió
Több különböző fuvardíjjal, esetleg több fuvarozó szolgáltatóval/futárcéggel dolgoztató ügyfeleink számára lehet hasznos, hogy a funkcióban immár megjeleníthető a komissió utasításhoz kötődő rendelések fuvardíjának neve, vagy azok Fuvardíj kategória besorolása. Ezzel könnyen kiválaszthatóvá válnak az egy futárcég által kézbesítendő csomagok.
Továbbá a kiszedő raktárosok tévedéseinek csökkentésére bevezettük az alábbi szigorítási lehetőségeket:
– kötelezővé lehet tenni azt, hogy a tételeket csak a bizonylaton szereplő sorrendben lehessen kiszedni (kötelező bejárási sorrend),
– minden raktár helyet vonalkód olvasással kell azonosítani,
– a termékeket is kötelezően vonalkód olvasással kelljen azonosítani.

További részletek az Egyszerűsített komissió funkció súgójában.

Webáruház kapcsolat

Shoprenter
A Paraméterben új lehetőséget készítettük el, mellyel a webáruházban használható kuponok kezelését egyszerűsítjük. A Shoprenter típusú webáruház paraméterbe felvettünk egy új mezőt „Kupon” néven. A működéséről további információk a Webáruház paraméter funkció súgójában.

Bővítettük interfészünk működését. Az új verziótól lehetőség van bizonyos rendelés állapotok változtatására a sERPa-ból kezdeményezve a webshopon. A Webáruház paraméterben Shoprenter típus esetén az új Rendelés állapot táblázatban megadható négy rendelésállapot, melyekhez a Shoprenterben megadott rendelésállapotokat lehet párosítani. Rendelés módosításakor ezen állapotok szerint küldjük ki a Shoprenternek, hogy a beállításoknak megfelelően milyen állapotba léptettük a Partner megrendelését.