sERPa 3.0.111

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.111-es verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet az alább olvasható fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve a 3.0.111-es sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb fejlesztések, jogszabálykövetések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Online számla adatszolgáltatás 2021 – OSA v3.0

Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.110-es verziójától elérhetővé vált a 2021 januárjától életbe lépő szabályok szerinti online számla adatszolgáltatási lehetőség, az OSA v3.0.
Az OSA v3.0 verzióval minden olyan számláról, amire az Áfa tv. számlázási szabályai alkalmazandóak, adatot kell szolgáltatni a NAV részére.
A sERPa 3.0.110-es verzióban a megfelelő működéshez a Rendszerfunkciók / B2B partner funkcióban kell az Online Számla (OSA) szolgáltatást az új Éles v3.0 verzióra átállítani.
A sERPa 3.0.111-es verziójában a fenti beállítás automatikusan megtörténik.

Amennyiben Önök a sERPa korábbi verzióját használják, az adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítése végett kérjük, frissítsék a programot!

Az átállással kapcsolatos összegyűjtött tapasztalatainkat, gyakori hibaüzeneteket és megoldásokat múlt heti blogbejegyzésünkben foglaltuk össze.

Bérszámfejtés

A 2021-es évi változásokkal összefüggő fejlesztésekről itt olvashatnak.

A személyi adóalap kedvezmény összege valamint a szakképzési hozzájárulás kedvezmények miatti módosítások a 2021.02.03-ai 3.0.111-es programverziótól elérhetőek programunkban.
Kérjük, hogy a 2021-es évi változásokkal összefüggő fejlesztésekről szóló súgóban elérhető tájékoztatót feltétlenül olvassák el. Esetenként a már elkészült 2021-es számfejtések újraszámfejtése szükséges!
Több, a minimálbérrel összefüggő módosítás és a 2108 Havi bevallás ÁNYK programba történő átadásának lehetősége fejlesztés alatt van, kérjük, figyeljék bejelentkezési üzeneteinket, melyben tájékoztatni fogjuk Önöket a nyomtatvány rendelkezésre állásáról.

Rendelés-nyilvántartás

Rendelés bevitel funkciók
Termelésirányítás modult használó Ügyfeleinknek segít a munkalapokhoz kapcsolódó rendelésnyilvántartás bizonylatok kezelésében új fejlesztésünk. Ennek során egy új táblázatot hoztunk létre a Termelésből-, Feladatra- és Belső rendelés bizonylat bevitel funkciókban, ahol a megfelelő munkalap, illetve munkalapon belüli művelet kapcsolatokat mutatjuk meg. A táblázatokban egyéb hasznos információk, mint a munkalap állapota, gyártási határideje, gyártandó, felhasználandó termék mennyisége, illetve a kapcsolódó művelet tervezett kezdési ideje, neve is nyomon követhető.

Komissió

Komissió generálás és feldolgozás
Bizonyos termékeknél a készletkezelés folyamata során óhatatlanul elfordulhatnak – például mérési pontatlanságból, vagy akár a termék nedvességtartalmának változásából eredően – kisebb maradék mennyiségek a nyilvántartásban, amelyek ténylegesen nem léteznek, illetve olyan többlet maradvány mennyiségek, amelyekről a nyilvántartás nem tud. Az ilyen töredék mennyiségek kezelésére fejlesztettünk ki megoldást, mely kizárólag komissiós környezetben működik. A folyamat lényege röviden, hogy az ilyen töredék mennyiségekre nem készül komissió foglalás és kiszolgáláskor (komissió feldolgozás) az ilyen mennyiségek maradékát a program kivezeti a készletről. Ha a feldolgozáskor az derül ki, hogy készlet hiányt mutat a nyilvántartás, azaz nem lehetne kiadni annyit, amennyit a valóságban sikerült kiszedni, akkor bevételezi a hiányzó mennyiséget, hogy kiadható legyen és így nullára fusson a készlet. A fenti működéshez szükséges beállításokat az Általános paraméterben kell megtenni.

sERPaMobil

Leltár

Mennyiséggel, vagy mennyiséggel generált gyártási számos, készlet ajánlásos termékeket forgalmazó ügyfeleink immár a PDA-s leltár funkcióban is hathatós segítséget kapnak a munkájukhoz. Ugyanis ebben a funkcióban is kialakítottuk a gyártási szám készlet ajánlást. A sERPaMobil Leltár felületén, amennyiben a termék mennyiséges gyártási számos és be van nála állítva a Gyártási szám készlet ajánlás, akkor azonosítása után a mennyiség mező kezdő értékeként beajánljuk a gyártási szám adott leltár egységben nyilvántartott készletmennyiségét.

Ajánlat- és Vevőrendelés lekérdezés
sERPaMobilt használó utazó üzletkötőket alkalmazó ügyfeleink számára nyújt segítséget két új funkciónk. Az Ajánlat lekérdezés segítségével egy kiválasztott ügyfélhez tartozó, még élő ajánlatok adatait lehet áttekinteni a PDA felületén, míg a Vevőrendelés lekérdezés a nyitott rendelésekről ad információt. További részletek a funkciók súgójában.

Vevőrendelés kitöltés ajánlatról
Szintén az utazó üzletkötők mobil munkát támogatja az a fejlesztés, mellyel a korábban kiadott ajánlatok alapján, azok elfogadása esetén, néhány kattintással Vevőrendelést tudnak készíteni. A sERPaMobil / Vevőrendelés funkcióban, a rendelés adatainak megadása után, a Kitöltés ajánlatról gomb megnyomására leválogatjuk a fejlécnek megfelelő ajánlatokat. Ezek közül egyet kiválasztva, annak tételeit átemelhetjük a rendelésre. Ezt ismételve több ajánlat tételei is rákerülhetnek egyetlen rendelésre. Természetesen szükség esetén további (ajánlaton nem szereplő) tételeket is hozzáadhatunk, illetve bármely tételt szerkeszthetjük is.

Ügyfél felvétel
A sERPaMobil Ügyfél felvétel funkciójában új lehetőséget fejlesztettünk ki az ügyfél adatok Bisnode-ból való lekérdezésére.

Termelés

Ajánlati ár utókalkuláció lista
Kifejlesztettük az Ajánlati ár utókalkuláció listát, amellyel a szűrési feltételeknek megfelelő ajánlati ár utókalkulációk nyomtathatók bizonylatszerűen.
A nyomtatáshoz beállíthatjuk a szükséges feliratot és az aláíró személyeket.
Választhatunk, hogy milyen adatok kerüljenek a bizonylati képre (Költségelem összesítés, Részletezések: Alapanyag, Gép, Munkaerő, Bérmunka, Melléktermék, Pótlék, valamint a kalkulációban megadott megjegyzés szövege és a kapcsolódó iratok).
További leírást az ERP rendszerünk súgójában olvashatnak.

Ajánlati ár utókalkuláció lekérdezés
Elkészítettük az Ajánlati ár utókalkuláció lekérdezést, ami a szűréseknek megfelelően kigyűjti és táblázatos formában megjeleníti az Ajánlati ár utókalkuláció adatait.
– Az Összesítő fülön egy kalkuláció egy soron szerepel és a legfontosabb adatok kerülnek felsorolásra.
– A Pótlék fülön a kalkulációban megadott pótlékok kerülnek megjelenítésre.
– A Műveletek fülön egy kalkuláció annyi soron szerepel, ahány művelete van és a sorokban a műveletek legfőbb adatai szerepelnek.
– Az Alapanyag, Gép, Munkaerő, Bérmunka és Melléktermék füleken az utókalkulációban szereplő anyagok és erőforrások összesítése látható.
A funkció részletes működéséről a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer súgójában olvashatnak.