sERPa: 3.0.112

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.112-es verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet az alább olvasható fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve a 3.0.112-es sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb fejlesztések, jogszabálykövetések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Bérszámfejtés

A 2021-es év váltással összefüggő fejlesztésekről részletesen itt olvashatnak. Az alábbiakban összefoglaljuk a 112-es programverzióban készült módosításokat, melyekről részletesen a sERPa súgó Bérszámfejtés/Jogi környezet/2021. évi változások fejezetben írunk.

• 1405 KSH Adatszolgáltatás (elérhető a 3.0.112-es programverziótól)
Elérhető a KSH 1405 adatszolgáltatás új XML formátum szerinti fájl készítésének lehetősége. Az adattartalom és az elkészítéshez szükséges paraméterezés nem változott a korábbi évhez képest, csak az elkészítendő fájl felépítésén módosított a KSH.

• Igazolólap álláskeresési járadékhoz
Elkészült a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) által közzétett formátumnak és adattartalomnak megfelelő „Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához nyomtatvány” új formátuma.
Az új lista egy teljesen új funkcióban érhető el, melynek elnevezése: Igazolólap álláskeresési járadékhoz.
Ez az új funkció az egyéni menükbe is automatikusan bekerül a frissítéssel, ha a régi lista megtalálható volt a menüben. A régi lista automatikus átnevezése is megtörténik az alábbira: „Igazolólap álláskeresési járadékhoz 2020-ig”
Az új funkció leírása az ERP rendszerünk súgójában olvasható.

• Szociális hozzájárulási adófizetési felső határ
Osztalék, árfolyamnyereségből származó jövedelem, vállalkozásból kivont jövedelem esetén a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt a program a 2021-es évben is 3 864 000 forinttal számolja a NAV tájékoztatása alapján, mely itt érhető el.
A 2021. január hónapra vonatkozóan a korábbi verziókban is 3 864 000 forinttal számolt a program. Azonban, ha a fenti verziót megelőzően február hónapra történt osztalék, árfolyamnyereség vagy vállalkozásból kivont jövedelem számfejtése – mely érintett a felső határ számításában – akkor azok újra számfejtése szükséges.

• Mentesített keretösszeg egyszerűsített foglalkoztatás esetén
Visszamenőleges módosításra került a mentesített keretösszegek számítása az új minimálbér / garantált bérminimum alapján 2021. január 1-től.
Az érintett januári számfejtések újra számfejtése szükséges ahhoz, hogy a magasabb összegű mentesített keretösszegek kiszámításra kerüljenek.
A NAV tájékoztatásával ellentétben a 2108-as bevallást a mentesített keretösszegek számítása nem érinti, mert nem kerülnek átadásra a bevallásba.
A NAV tájékoztató szövege, amely alapján a módosítást elvégeztük a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer súgójában részletesen olvasható.

• Szakképzési hozzájárulási kedvezmények a szociális hozzájárulási adókedvezmény mellett
Módosításra került a korábbi alapértelmezett beállítás a NAV-tól kért tájékoztatás alapján.
Már alapértelmezés szerint is számolja a program a szociális hozzájárulási adókedvezmények mellett a szakképzési hozzájárulásra is a kedvezményt.
A NAV tájékoztatás részletesen olvasható a sERPa súgóban.

A 2021.02.03-ai 3.0.111.24574-es programverziótól lehetőséget biztosítottunk az alapértelmezés felülbírálására a Bérszámfejtés paraméterben a Konstans fülön a „Szakképzési hozzájárulás kedvezmény” elnevezésű bér konstans felvételével az alábbi módon:

Amennyiben beállításra került, nincsen semmilyen teendő, a konstans törölhető is a Bérszámfejtés paraméterből.
Azonban, ha a képen látható módon nem módosították a konstans segítségével az alapértelmezett beállítást, akkor a szakképzési kedvezmény visszamenőleges érvényesítéséhez az érintett számfejtések újra számfejtése, valamint a 2108-as bevallás önellenőrzése is szükséges a január hónapra vonatkozóan. Elnézésüket kérjük az okozott kellemetlenségért!
A 2108-as bevallás 30. sorába a szociális hozzájárulási adókedvezmény alapjával csökkentett szakképzési hozzájárulás alap kerül átadásra.

Készlet

Szállítólevél bevitel
Tételes egyéb költségek kezelését alkalmazó partnereink számára jelenthet segítséget új fejlesztésünk, melynek eredményeként immár nem csak a Szállítólevél bevitelben felvett szállítólevelekre kerülnek rá a tételes egyéb költségek, hanem bármely funkcióval (például Bevétel) létrehozottakra is. Ennek érdekében a korábbi Egyéb költség ajánlás menüparamétert kivezettük. Mostantól a megfelelően felparaméterezett mozgásnemű szállítólevelekre automatikusan beajánljuk az egyéb költségeket.
Részletek és a paraméterezés lépései az Egyéb költség kezelés súgó részletben olvashatók.

EKÁER bizonylat bevitel
A felhasználói élmény javítására kényelmi szolgáltatásokat építettünk a funkcióba. Egyrészt a „Műveletek kérések” fülön megmutatjuk a kapcsolódó EKÁER napló Kérés és Válasz adatát, így nem szükséges a napló funkciót is elindítani, másrészt a szűrési lehetőségeket rendeztük sávokba, ahol mostantól lehetőség van a Menetlevél fül adatira is szűrni.

Intrastat
Megvalósítottuk az Intrastat adatszolgáltatás XML formátumban történő exportálását. 2021-től a KSH XML formátumban várja el az adatszolgáltatások benyújtását felhasználóinktól. Amennyiben 2021-es adatszolgáltatást szeretnének készíteni, abban az esetben automatikusan egy XML fájl fog elkészülni a megadott mentési könyvtárba. Amennyiben 2021 előtti adatszolgáltatást szeretnének készíteni, egy pipa segítségével tetszőlegesen szabályozható, hogy milyen formátumban készüljön el a fájl.

Rendelés-nyilvántartás

Kiadás
Sok rendelés sorozattal (például különböző webáruházakból és más forrásokból származókkal) dolgozó partnereink számára jelent könnyebbséget, hogy több, kötött rendelés sorozat használatának lehetőségét biztosítja a most fejlesztett új szűrési lehetőség. Ebben sorozatképlet megadással lehet a kiadandó rendelések eredménybe kerülését szabályozni. Így megoldható, hogy egy raktáros az összes olyan rendelés sorozat kiszedendő tételeit egyszerre listázhassa a funkcióba, amivel dolga van. Ugyanakkor azok a rendelések, amelyek nem tartoznak hozzá, nem zavarják a munkáját, mert meg sem jelennek az eredmény képernyőn.

A működés részletei a funkció Párbeszédablakáról szóló súgó bejegyzésben olvashatók.

Partnerközpont

A Partnerközpont Rendeléseket használó ügyfeleinknek új kényelmi funkciót fejlesztettünk ki a nyitott rendelés tételek lekérdezésére. A Nyitott rendelés tételek lapon egy táblázatban megjelennek a megrendelések főbb adatai. Nyitott minden rendelés, amíg nem teljesített, nem visszaigazolt, vagy nem elutasított. A táblázat Bizonylatszám oszlopában a Vevőrendelés számra kattintva a Rendelés lekérdezés lapon rendelés minden tétele látható. Érdemes tudni, hogy Rendelés lekérdezésben az állapotoknak megfelelő mennyiségeket (visszaigazolt, teljesített, stb.) tartalmazó oszlopok alapértelmezetten nem jelennek meg, a jogosultságok megfelelő beállításával a rendelés tételek mennyiségei a rendelés állapotnak megfelelően megjeleníthetők.

Webáruház kapcsolat

NetGo
A webáruház interfészünket bővítettük a termékek mellé kiküldött termékkategóriákban átadott adatokat. Az új verziótól lehetőség lesz a kategóriák tételeinek leírását és képét is átadni a webáruház felé. A működéshez a paraméterben új mezőket fejlesztettünk ki, melyek a Termékkategória táblázatban kaptak helyet (Kategória tétel leírás és Kategória tétel kép)

Új fejlesztést készítettünk el, mely a Termékek leírásának kiküldését teszi lehetővé. A szabályozásra a webáruház paraméterben vezettünk be egy új mezőt (Termékleírás) mely egy logikai mező, aminek igaz értéke esetén a webre kiküldésre kerülő termékek leírásait küldjük ki. Több nyelv esetén az összes nyelvhez tartozó leírást kiküldjük, nyelvenként külön csomagban.

Interfészünket bővítettük: a termékek további adat fülén lévő további adat sávban megadott adatokat is kiküldhetünk a webáruház felé. Az új mező igaz állapota esetén módosításkor átadjuk az XMLben a Térfogat, Alkoholfok, Nettó és Bruttó tömeg adatokat, ha azok nem üresek.

Elkészítettük az interfész egy újabb adatcsomagját, mely a rendelésekhez tartozó, nyomtatott számlaképet tartalmazza. A számlaképeket csak akkor küldjük ki, ha nyomtatott az állapota, e-számla, vagy a „Számla mentése PDF-ként adatbázisba” menüparaméter segítségével a számlakép fülön megtalálható a mentett számlakép. E-számla esetén megvárjuk a hitelesített számlaképet és azt küldjük fel automatikusan, másik esetben pedig amint a táblába bekerül, kiküldjük az adatot. A csomagként küldött XML-ben egy invoice_authentic mezővel jelöljük, hogy hiteles-e a számla (tehát e-számla), vagy csak a mentett számlaképet küldtük ki. Számlaképet csak olyan számlához küldünk ki, melyet a weboldal le tud kérdezni.