sERPa 3.0.122

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.122-es verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 3.0.122-es sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Bérszámfejtés

A Partnerközpontunkról letölthető 3.0.122.32725 verziótól elvégezhető a 2022-es számfejtés.
A fenti verzió az alábbi módosításokat tartalmazza:
• 2022-es számfejtés,
• Kilépő dolgozó Adatlap 2022,
• 22T1041, 22T1042E és 22TMUNK bejelentő és változás-bejelentő nyomtatványok,
• 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
• 2022-es adóelőleg-nyilatkozatok.

A Bérszámfejtést érintő 2022-es évi változásokról a sERPa súgó Bérszámfejtés/Jogi környezet/2022. évi változások fejezetben olvashatnak részletes és naprakész információkat.

Keretrendszer

Telepítő – SQL verzió ellenőrzés
Módosítottuk a sERPa programtelepítőben az SQL Server verzió ellenőrzés feltételeit. A 2021.12.31 -én publikált 121, 122 verziók telepítője az alábbi minimális rendszerkövetelményeket várja el ahhoz, hogy kapcsolódjon az SQL Serverhez új adatbázis létrehozása vagy adatbázis frissítése érdekében:
• SQL Server 2016-nál régebbi verziójú SQL Server nem használható.
• SQL Server 2016 esetén legalább Service Pack 3 (SP3) telepítése szükséges (minimum 13.0.6300.2 verzió).
• SQL Server 2017 esetén legalább a 22-es kumulatív frissítés (CU22) telepítése szükséges (minimum
14.0.3370.1 verzió).
• SQL Server 2019 esetén legalább a 8 -as kumulatív frissítés (CU8) telepítése szükséges (minimum
15.0.4083.2 verzió).

Amennyiben a szerver nem rendelkezik ezekkel a fenti feltételekkel, a telepítő hibaüzenettel leáll. Az SQL verzió ellenőrzéséről az ERP rendszerünk súgójában olvashat bővebben.

Egyúttal szeretnénk Ügyfeleink figyelmét felhívni arra, hogy az akár több éve nem frissített szerver szoftverek váratlan működési hibákat és biztonsági kockázatokat jelenthetnek, ilyen körülmények között nem tudjuk garantálni, hogy a sERPa kiszámíthatóan támogassa üzleti folyamataikat. Ezért, kérjük a következő sERPa frissítés előtt feltétlenül gondoskodjanak az SQL szerver frissítéséről és a naprakészen tartásáról.

Iratkezelés

Irat megjelenítés

Új funkcióval bővült az Iratkezelés: Irat megjelenítés. A funkció a menüből és bármelyik funkcióban az iratiktatószám keresés irat megjelenítés ikonjából indítható.

Létrehozásának az a célja, hogy gyorsan és egyszerű ablakban meg lehessen nézni az iratoldalakat. A funkcióban megjelenő párbeszédablakban csak egy iktatószámot kell megadni, ezt elfogadva elindul az iratoldal megjelenítés. Frissítéskor az új funkció minden olyan menübe, ahol van Irat funkció. Értelem szerint a program kezeli az Irat hozzáférés csoport menüparamétert (csak akkor mutatja meg a program az iratoldalakat, ha a menü alapján van hozzáférési jogosultsága a felhasználónak), az irathoz jogosultsággal nem bíró felhasználók üres megjelenítés ablakot látnak.

Irat
Több ügyfelünk kérésére váltási lehetőséget fejlesztettünk ki a füles és a menüs iratoldal megjelenítés között az Irat bevitel funkcióban. Füles megjelenítés esetén Váltás menüs nézetre feliratú gomb és fordítva, Menüs megjelenítés esetén Váltás füles nézetre feliratú gomb került az Irat betöltése gomb mellé. Menüs megjelenítés esetén a keresőablak rendezettsége lehet Sorrend és Név. Menüs megjelenítés a Partner alatti Általános fül elején van a Név mező, amivel az iratoldal nevét lehet megadni.

Logisztika

EKÁER

Több száz vámtarifaszám változás történt, ami érinti az EKÁER bejelentés köteles termékek körét is. A NAV által 2022.01.05-én publikált változások átvezetése folyamatban van, hamarosan elérhető lesz a 3.0.122-es verzióban. Bejelentkezési üzenetben értesíteni fogjuk érintett partnereinket, amint a változások átvezetésre kerültek programunkban.

Rendelés-nyilvántartás

Szállítórendelés
Szállító partnereikkel speciálisan kommunikáló ügyfeleink számára lehet hasznos, hogy a program képes bizonyos szabályoknak megfelelően hivatkozási számot generálni a létrehozott szállítórendelésekre. Új lehetőségként a Hivatkozási szám ajánlás menüparaméterben immár megadhatunk Prefix + dátum + sorszám algoritmust is. A menüparaméter a Szállító- és belsőrendelés generálás funkcióban is működik.

Komissió

Komissió generálás
Vevőrendeléseik kiszedését a Komissió modullal végző partnereinknek nyújt lehetőséget a hitelkeret és lejárt tartozás ellenőrzés használatára új fejlesztésünk. Segítségével a Komissió generálás funkcióban figyelmeztethetünk, vagy meg is gátolhatjuk a komissió utasítás létrehozását és ezzel a kiszedő raktáros utasítását a tételek kiszedésére, ha azok a hitelkeret ellenőrzés rostáján fennakadtak. Az ellenőrzés logikájának részleteihez fontos kiegészítő információk találhatók a Hitelkeret kezelés leírásunkban.

sERPaMobil

Bevételezés
A beérkező szállítmányokat mobil eszközzel bevételező ügyfeleink munkáját segíti, hogy a Mozgó értékesítés nyitott rendelések menüparaméterrel beállíthatóvá tettük, hogy a funkcióban a rendelések szállítója és kért szállítási határideje mellett, a szállítórendelés bizonylatszámát és bizonylat dátumát is megjelenítsük-e. Továbbá lehetővé tettük a hivatkozási szám kitöltését. Így a szállító által küldött dokumentum azonosítását segítő információ be fog kerülni a generált beszerzés szállítólevél alapbizonylatába. A felhasználó kényelmét szolgáló apró módosítás az is, hogy félbehagyott bevételezés esetén az ilyen rendelést egy bevásárlókocsival jelöljük, így könnyebb visszatérni a felfüggesztett munkafolyamathoz.

MFC interfész

Napló
A raktár irányítási interfész modult használó partnereink hibakeresését támogatja, új MFC napló funkciónk, amelyben több szűrési szempont alapján kereshetők az interfészen keresztüli kommunikációs üzenetek.

Termelés

Gyártási adatok rögzítése
Kifejlesztettük a Gyártási adatok rögzítése funkcióban, hogy a program mindig a FEFO elv szerint ajánlja a kiadandó gyártási számokat:
• alapanyag kihelyezésnél,
• alapanyag felhasználásnál (kihelyezésből is), valamint
• bérmunkába kiadásnál.
A termelés paraméterben felhasználói csoportonként négy fokozatban szabályozhatjuk a FEFO-tól eltérő alapanyag kiadást az alábbi beállítások közül választva:
• Engedélyezett,
• Figyelmeztetéssel,
• Jóváhagyással,
• Tiltott.

Anyag és bérmunka igénylés
Munkalap generálás: Anyag és bérmunka igénylés
A munkalapokat generálással felvevő gyártó ügyfeleinknek ajánljuk új fejlesztésünket, amellyel a munkalap generálással egyidejűleg igényelhetjük a gyártáshoz szükséges anyagokat és szolgáltatásokat (bérmunka).

– a Munkalap generálás funkcióban a párbeszéd panelon az Anyag és bérmunka igénylés mezőben állíthatjuk be, hogy a rendszer generáljon belső és feladatra rendeléseket is a munkalap felvételével egyidejűleg
– a Munkalap generálás funkcióban a párbeszéd panelon az Ütemezés nélküli tételek kért szállítási határideje mezőben választhatunk a Generálás napja / Gyártási határidő közül, ami alapján meghatározzuk a rendelések kért szállítási határidejét
– az Ütemezés nélküli tételek kért szállítási határideje mező kezdő értéke a Generálás napja
– az Anyag és bérmunka igénylés paraméterezése szerint generáljuk a belső és feladatra rendeléseket
– ha az igénylésnél hiba van, akkor azt jelezzük, de ettől függetlenül a munkalapokat generáljuk. A hiba elhárítását követően az Anyag és bérmunka igényléssel generálhatjuk a belső és feladatra rendeléseket.
A fejlesztésről bővebben a sERPa súgóban olvashatnak.

Tényköltség számítás
A munkaerő tény rezsióradíjat a főkönyvbe könyvelt (bérszámfejtett) adatok alapján számoló ügyfeleinknek készítettünk két új teljesítmény egységet, amelyek segítségével a túlóra idejét is figyelembe tudják venni.

Munkarend szerinti munkaidő + túlóra (számfejtésből): számfejtésből a fizetett munkaszünet nélküli munkaidőalap csökkentve a másik számfejtésben szereplő nappal, növelve a túlóra idejével.
Normál munkaidő + túlóra (számfejtésből, szabadság nélkül): számfejtésből a normál munkaidő növelve a túlóra idejével.
Részletes leírást a tényköltség számításról a súgóban találnak.

Nem használt modulok, funkciók kivezetése

Az alábbi, régóta nem használt modulokat, funkciókat vezettük ki a programból ebben a verzióban:

• Törlesztőanalitika