serpa 3.0.98 frissítés

sERPa 3.0.93

A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a honlapon található fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve az internetről is elérhető 3.0.93 sERPa Súgóból.

Jogszabálykövetések és fontosabb fejlesztések

Bérszámfejtés:

1908-as bevallás változása:

Módosítottuk a 1908-as bevallást a szociális hozzájárulási adó, valamint a kifizetőt terhelő EKHO mértékének jogszabályi változásával összefüggésben. A NAV honlapjáról letölthető legújabb 8.0-s verziószámú 1908-as bevallás ÁNYK-ba történő átadási lehetősége a 93-as programverziótól már elérhető.

Jelenléti ív:

A jelenléti ív funkciót használó ügyfeleink számára szeretnénk kényelmesebbé tenni a rögzítést az érkezés és távozás időpontok egyszerű és gyors megadásával. Ezentúl lehetőség nyílik tetszőleges időpontok jelölésével egy, vagy több konkrét személyre vonatkozóan kitölteni a jelenléti ívekben a ledolgozott napokhoz az érkezés és távozás időpontokat. Akkor érdemes használni, ha a munka kezdete és vége személyenként, vagy több személy esetén minden ledolgozott napon azonos. Az eredményképernyőn található új Érkezés, valamint Távozás mezőkben tudjuk megadni óra:percben az időpontokat, amelyeket „Csak üres mezők” vagy „Mindent felülír” üzemmódban tudunk a jelenléti ívbe generálni az Érkezés-távozás kitöltés vagy az Érkezés-távozás csoportos kitöltés gombra kattintva. „Mindent felülír” üzemmód esetén a már korábban berögzített adatokat felülírja a rendszer.

További információkat itt olvashat a témában.

Személy elérhetőség lista:

Módosítottuk a személy elérhetőség listát, amelyen eddig nem volt lehetőség jogviszony nélküli személyek elérhetőségeit nyomtatni. A módosításnak köszönhetően minden szermély elérhetőségét listázhatjuk. A szűrésben továbbra is lehetséges jogviszonyonként lekérni a személyek elérhetőségeit, illetve az érvényesség dátum kitöltésével csak adott napon érvényes jogviszonnyal rendelkezőkre szűrni.

Számfejtés – új jelenléti ív kód:

A számfejtési naptárat kiegészítettük egy új jelölési lehetőséggel annak érdekében, hogy a statisztikai létszámot minél pontosabban meg tudja határozni a program: „W – Másik számfejtésben szereplő nap (létszámba nincs)” Ennek a jelölésnek a használata esetén a dolgozót nem fogja a program beleszámolni a statisztikai létszámba. Az új jelölés csak július 1-től választható.

Mikor javasoljuk a használatát?

Abban az esetben, ha a számfejtéskor hiányzik a dolgozó, de még nem kaptunk tőle hivatalos igazolást, hogy hol volt, de sejthető, hogy a távolléte a KSH létszám számítás szempontjából kieső napnak fog számítani. Eddig is lehetőséget biztosított a program annak jelölésére, hogy ezek a napok egy későbbi számfejtésben fognak szerepelni, abban a hónapban, amikor már megkaptuk a távollétet hivatalosan igazoló dokumentumot. Az eddigi egyetlen jelölés az „Y – Másik számfejtésben szereplő nap” volt. Ez továbbra is választható, július 1-től fixen létszámba számító napnak számít.

A korábbi egyféle jelölés akkor jelenthetett problémát, amikor utólag kiderült, hogy az említett napokkal már az egy havi távollét határt (pl. betegség esetén) átlépi a dolgozó és a statisztikai létszámba nem kellett volna lejelenteni az érintett napokon.

Tehát már lehetőségünk van két jelölésből választani, attól függően használjuk, hogy pl. egyéb nem hivatalos háttér információk alapján döntésünk szerint a számfejtéskor még igazolatlan napok később, a statisztikai létszám szempontjából minek fognak minősülni. Például, ha tudjuk, hogy a már 20 napja távollévő dolgozó szinte biztos át fogja lépni ezekkel a napokkal az egy hónap távollétet, akkor a „W – Másik számfejtésben szereplő nap (létszámba nincs)” jelölést használjuk.

Bér összesítőben új oszlop típusok:

Kibővítettük a bér összesítőből listázható adatok körét. Az új oszlop típusokkal már lehetőség van bármilyen ledolgozott idővel jelölt napoknak a számát, vagy akár ezen napok felsorolását listázni. Például listázhatjuk, hogy a dolgozóink mely napokon kaptak vasárnapi pótlékot. Az új összesítő oszlop típusok: Napok száma (ledolgozott idő), Napok felsorolása (ledolgozott idő).

Főkönyv:

2018-as főkönyv automatikus lezárása:

Annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a könyvelési adatok változatlanságát, a sERPa 3.0.93-as verzióra való frissítésekor a program lezárja az előző üzleti évet, amennyiben azt a felhasználók még nem tették meg.

Pénzügyi év függő kontírszám másolás:

Az általános termelésirányítást használó ügyfeleink a Pénzügyi év függő kontírszám másolás funkcióval már a Termelés könyvelésére szolgáló paraméterezéseket is át tudják másolni az új Pénzügyi évbe. A termelés könyvelésére szolgáló paraméterezések a Pénzügyi év termelés fülén valamint a Munkalap sorozat feladás és befejezetlen termelés fülein találhatók.

Vevőanalitika:

Telephely név megjelenítése a számla Vevő adatai között:

A vevőszámla nyomtatásának lehetőségeit módosítottuk úgy, hogy az ügyfélnév helyére az ügyfél telephely nevét is ki lehessen nyomtatni. Az ilyen nyomtatás előfeltétele az, hogy az Ügyféltörzsben a telephely fülön a „Telephely név a számla névben” mező értéke igazra legyen állítva.

Fordított ÁFA kulcs használatának korlátozásai:

Amennyiben a programmal magánszemély számára olyan terméket értékesítenek, amely egyébként a fordított adózás hatálya alá tartozik, akkor ezentúl az alábbi beállítások alkalmazásával el lehet érni, hogy számukra a program véletlenül se engedjen fordított ÁFA-s számlát kiállítani. A felhasználóknak csupán annyi dolga van, hogy az Ügyfeleket az Ügyféltörzs általános fülén magánszemélynek kell titulálnia. Számla készítésekor a program figyelni fogja ezt a beállítást és nem fogja engedni kiválasztani a Fordított áfa-t a számla tételben. Amennyiben a Besorolási szám törzset használják, akkor csupán annyi dolga van a felhasználónak, hogy a Kivétel táblázatban fel kell venni egy Magánszemély típusú sort és ahhoz „Normál” típusú ÁFA kulcsot kell hozzárendelnie.

Egyenlegközlő levél:

Könyvvizsgálók kérésére az egyenlegközlőt alkalmassá tettük arra, hogy kimutathatók legyenek benne egy vizsgált időszakot befolyásoló, de egyenleggel nem rendelkező számlák. Ezen számlák végösszegei jellemzően meghaladtak egy bizonyos értékhatárt. A lista használatáról ügyfeleink bővebben itt tájékozódhatnak.

Tárgyi eszköz analitika:

Eszközadatok lista:

A tárgyi eszközök tartozéknyilvántartását vezető felhasználóink ezentúl a listán szabályozni tudják azt, hogy az eszközök értékei összevonhatók legyenek a tartozékaik értékével. Ehhez mindössze a lista párbeszédablakán a „Készülék összesen” kapcsolót kell igazra állítani. A kapcsoló hatására a lista eredményképernyőjén az Érték oszlopában a készülék és tartozékaik értékének összegét lehet megtekinteni.

Rendelés-nyilvántartás:

Kiadás funkció dinamikus ár és érték megjelenítés

A Kiadás funkciót használó ügyfeleink információ igényét kielégítve, mostantól megjelenítjük a kiadandó mennyiség nettó- és bruttó egységárát és értékét is a Szállítható rendelések ablakban. Így a kiszolgáláskor már kaphatunk információt arról, hogy mennyi lesz a számla fizetendő végösszege. A nettó és bruttó értéket a kiadandó mennyiség és az engedménnyel csökkentett egységár mezők alapján számoljuk ki, így a kiadandó mennyiség változtatásával az érték is újraszámolódik. Az új mezőkről további információk a funkció Súgójában találhatók.

Készlet:

Gyártási szám karton lekérdezés:

Gyártási számos termékekkel folytatott munka során gyakran van szükség egy-egy konkrét gyártási szám készlet mozgásainak és készlet alakulásának részletes vizsgálatára. Erre ad hatékony megoldást új fejlesztésünk. Segítségével áttekinthetjük, hogy az adott termékből mely raktárakban/alábontásokban milyen sarzsok voltak/vannak készleten, milyen készletmozgások történtek velük és ennek következtében milyen készlet és szabad készlet alakult ki belőlük. Amennyiben a Komissió modul is használatban van az adott raktárban, akkor gyártási szám és raktárhely szintű gyártási szám foglalt/szabad készlet adatot is kapunk. További részletek a Gyártási szám karton lekérdezés funkció súgójában!

Komissió utasítás funkció szűrés átrendezés:

Komissiót használó ügyfeleink tudják, hogy a modul dinamikusan fejlődik, újabb és újabb funkcionalitásokkal bővül. Eljött az ideje, hogy a komissió bizonylatok közötti keresést szolgáló Szűrés panelen elérhető nagy számú szűrőfeltételt egy áttekinthetőbb rendbe szervezzük és így a használatát hatékonyabbá, gördülékenyebbé tegyük. Három fület alakítottunk ki (Általános, Raktár, Tétel). Ezeken helyeztük el logikus rendben a részletes szűréshez szükséges mezőket. A szűrésnek megfelelő találatokat félkövér betűtípussal emeljük ki, hogy jobban elkülönülve segítsék a munkát.

Szállítólevél szűrés termelés adatokra:

Jó hírünk van azok számára, akik egy termelési munkalaphoz szeretnék gyorsan megkeresni a kapcsolódó anyagmozgatás-szállítóleveleket. Bővítettük a szállítólevél bevitel funkció szűrési lehetőségeit termelés munkalapszám és termelés szállítólevél típus mezőkkel. Ezek használatával például megkereshetjük az összes Anyag felhasználás, vagy Késztermék bevétel típusú szállítólevelet. Egyébként a szűrésbe került két új mező megtalálható az olyan szállítólevelek Megjegyzés fülén a bizonylatok sávban, amelyek kapcsolódnak termelés munkalaphoz. A szállítóleveleket a munkalapokon a művelet anyag és termékmozgás táblában találjuk, ahogyan a típust is.