sERPa 3.0.94

A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a honlapon található fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve az internetről is elérhető 3.0.94 sERPa Súgóból.

Keretrendszer:

Elkészült az a felhasználói élményt javító fejlesztés, mely a táblázatos generáló funkciókban (pl.: Kiadás, Csoportos számfejtés generálás) lehetővé teszi, hogy a sorok kijelölését megfordítsuk. Ez annyit jelent, hogy megtehetjük azt, hogy egy több 10 soros táblázatból csak néhányat nem szeretnénk bepipálni, akkor azokat kézzel megkeressük és bepipáljuk, majd megfordítjuk a kijelölést, amivel ezek értéke hamisra áll, míg a többi igazra. Így nem kell mindent bepipálni egyesével, vagy utólag keresgélni, hogy jó sorból szedtük-e ki a pipát.

Bérszámfejtés:

Létszámadatok rehabilitációs hozzájáruláshoz lista

Lehetővé tettük, hogy tetszőlegesen be lehessen állítani azt a heti munkaidő óraszámot, amelytől a személyeket szeretnénk a létszámban szerepeltetni. Erre azért volt szükség, mert sajnos a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen arra vonatkozóan, hogy a dolgozók létszámszámításánál a munkaidőtől függően mindenkit bele kell-e számítani a létszámba.

A beállítást a Bérszámfejtés paraméterben a „Létszámrehab heti minimum” munkaidő elnevezésű bérkonstans felvételével tudjuk megtenni. A konstansban azt a minimum heti munkaidő óraszámot lehet megadni, amennyitől szeretnénk, hogy a dolgozókat létszám szempontjából figyelembe vegye a program a Létszámadatok rehabilitációs hozzájáruláshoz lista számításakor. Alapértelmezés szerint óraszámtól függetlenül figyelembe veszi a program a személyeket, ha ettől el szeretnénk térni, akkor kérjük a konstans beállítást tegyék meg.

További információkat itt olvashat.

Főkönyv:

Egyéb költség könyvelése

A program lehetőséget biztosít a saját gyártású termék nyilvántartási árának lekönyvelése során arra, hogy az 5-ös számlaosztályban a költségelemek külön főkönyvi számlára kerüljenek lekönyvelésre. A költségelemek könyvelésére három lehetőség áll rendelkezésre:

1, Egyéb költségek tételes könyvelése termékkategóriánként
2, Egyéb költségek összesen könyvelése termékkategóriánként
3, Egyéb költségeket nem könyvelik külön

Az egyéb költségek könyvelésének folyamatleírása ezen a linken olvasható.

Adó:

Tételes ÁFA analitika

Külső könyvelőt foglalkoztató ügyfeleink kérésére elkészült a tételes áfa analitikában az, hogy a lista végén a bevallás sorai összesítve is láthatók. Az új Excel kimenettel rendelkező listaváltozatot lekérni úgy lehet, hogy a lista indítása előtt a párbeszédablakán a „Bevallás sorok, bizonylatok” mező értéke „Tételes külön összegzéssel” legyen.

Vevő analitika:

Online számla állapot lekérdezés

Előforduló probléma, hogy hálózati hiba miatt nem kapunk választ a NAV-tól az Online Számla Adatszolgáltatás teljesítése során. Annak érdekében, hogy az újra küldésre kiválasztás egyszerűbb legyen a Vevőszámla bevitelben elkészült az Online számla állapot lekérdezés művelet. A művelet segítségével a beküldött, de az esetleges hálózati probléma miatt választ nem kapott Online Számla Adatszolgáltatásra köteles számlákat már nem kell újra küldeni, csak le kell kérni a NAV-nál mentett adatokat, hogy a NAV válasz megjelenjen az Online számla adatszolgáltatás fülön.

SZJ szám változása

2019.07.01-től azok az ügyfeleink, akik az adatszolgáltatásra köteles számlán TESZOR számot szeretnének feltüntetni, azt úgy tehetik meg, hogy új OTHER típusú besorolási számot vesznek fel 2019.07.01. érvényességi idővel és azt termékhez rendelik. Erre azért van szükség, mert 2019.07.01-től frissül az ÁFA törvény alkalmazásában az állapotrögzítő, amely szabályozza, hogy melyik besorolási rendet kell irányadónak tekinteni. Eddig termékek vonatkozásában a VTSZ, míg szolgáltatások tekintetében az SZJ szám volt érvényes, viszont az SZJ szám helyét a TESZOR’15 szám felváltotta. A változás ellenére a verzió kiadásakor érvényes, 2019.07.15.-i Online Számla Adatszolgáltatás interfész specifikációban még mindig SZJ számok szerepelnek.

Vevőszámla kép (lista)

Ügyfeleink kérésére a számlák és pénztárbizonylatok nyomtatásánál ezentúl beállítható, hogy a tizedesszámok kiírása szöveggel történtjen meg. A szöveges nyomtatáshoz az általános paraméter funkcióban a „Tizedesszámok kiírása szövegesen” mező értékét kell igazra állítani. A fejlesztés a következő nyelvekre készült el: magyar, német, angol, szlovák, horvát, lengyel, román, orosz.

Rendelés nyilvántartás:

Termék élő rendelései művelet a Bővített készlet lekérdezésben

Elsősorban a rendelésekkel diszponálás nélkül dolgozó sERPa felhasználók munkáját gyorsítja az a fejlesztésünk, hogy a Bővítettkészlet-lekérdezés funkcióban is elérhetővé tettük a „Termék élő rendelései” műveletet. Ez a lehetőség másik két funkcióban korábban is elérhető volt (erről tájékozódhatnak a Súgóban). A fejlesztés része továbbá, hogy a művelet eredménytáblázatát bővítettük a raktár kód, raktár név és hivatkozási szám oszlopokkal. Az új oszlopok célja, hogy a felhasználó további kattintások és lefúrások nélkül szélesebb körű információhoz jusson a vizsgált termék nyitott rendeléseiről.

Fuvardíj számítás fizetési módtól függően

Fuvardíj felszámítást és Partnerközpontot használó ügyfeleink figyelmébe ajánljuk a most elkészült fejlesztési csomagot. A fuvardíj kiszámítása eddig nem függött a fizetési módtól, de mostantól a szállítási díj fülön soronként megadható és ezzel elérhető például az, hogy az utánvétért többletköltséget felszámító futárszolgálatok eltérő díjszabását érvényre lehessen juttatni.

Ezzel párhuzamosan a Partnerközpontban is elérhetővé vált a fuvar választás. Ehhez a paraméterben ki kell pipálni a fuvarválasztást és az ezt követően megjelenő táblázatban meg kell adni azokat a fuvardíj paramétereket, melyek használatát meg kívánjuk engedni a Partnerközpontban. Ha fizetés mód választás is be van állítva, akkor az is szabályozható, hogy milyen fizetési mód esetén milyen fuvarból lehet választani. Ezzel elérhető például egy olyan korlátozás, hogy ha készpénzt választ a vásárló, akkor ne választhasson csak helyszíni átvételt, mert a fuvaros nem kezelhet pénzt.

Fentiek következetes kezelhetősége érdekében fejlesztettük a Fuvardíj adatok műveletet is. Az eddigi pipák mellé kikerült egy Egyező fizetési mód pipa is. Hamis érték esetén megnézhető, hogy ha nem ilyen fizetési móddal kéri a vevő az árut, akkor milyen fuvardíj alternatívák lehetségesek. A beállítások részletei a funkciók Súgójában olvashatók.

sERPa Mobil:

Áttárolás funkció kezelés hatékonyabban

A sERPa Mobil Áttárolás funkcióval történő munka hatékonyságát javítja az a módosítás, hogy ha egy raktárhelyet sikeresen azonosítunk vonalkódjának beolvasásával, akkor Tovább gomb megnyomása nélkül, rögtön az ott található tételek jelennek meg. A fejlesztés része az az apró, de hasznos szolgáltatás is, hogy felettük megjelenítjük, hogy pontosan melyik raktár mely raktárhelyének készletét mutatjuk éppen. Ha itt kiválasztjuk az áttárolandó tételeket és megadjuk azok mennyiségét, akkor a Tovább gombra megjelenő cél raktár kereső felület is a fentiek szerint fog működni. Tehát ha a raktárhely vonalkódját beolvasva sikerül azonosítani azt, akkor rögtön az Összesítő lapra jutunk, további felesleges gombnyomások nélkül.