sERPa 4.0.132

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.132-es verziója.

A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.132-es sERPa Súgóból.

 

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.

  Bérszámfejtés

Személy díjazás lekérdezés

A Személy díjazás nevű lista kiváltására egy új, korszerűbb technológiával készült funkciót hoztunk létre, a Személy díjazás lekérdezést.

A frissítéssel az egyéni menükbe is kikerül a funkció, ahol a korábbi Személy díjazás nevű lista megtalálható volt. A lekérdezéssel a dátumtartományban érvényes díjazást és rendszeres bérelemeket van lehetőség lekérni.

KSH 1405 Adatlap 2022-es változása

A KSH 1405 Adatlap az egyéni bérekről és keresetekről adatszolgáltatásban az alábbi változás történt a KSH útmutatója alapján a 2022-es évtől:

2022-től a SZÉP kártyák teljes összegét kell feltüntetni. (Korábban a szabadidő alszámlára kifizetett összeg 50%-át nem kellett szerepeltetni.)

A módosítás a programban megtörtént, a „KSH 1405 adatszolgáltatás struktúra” funckióban a jogcímek legyűjtése során, valamint a „KSH 1405 Adatlap egyéni bérekről és keresetekről” listát lekérve a fájlban és Excel formátumban is a 2022-es évre vonatkozóan már a Széchenyi pihenőkártyák 100%-a kerül megjelenítésre. Bővebb leírás a súgóban olvasható a funkció működéséről.

Pénzügy

Szállítószámla rögzítésekor banki kiegyenlítések ajánlása

A pénzügyes felhasználók munkáját segítendő fejlesztés arra nyújt lehetőséget, hogy amennyiben a szállító folyószámláján számlakapcsolat nélkül került bankkivonat tétel rögzítésre, a számlák rögzítésekor (az előleg felhasználáshoz hasonlóan) megjelenik egy felugró ablak a számlával megegyező devizanemben rögzített banki kiegyenlítésekkel, melyek közül a kiválasztott tétel(ek) a számlához kapcsolhatóak. Bővebb leírás a sERPa súgó oldalon található.

Szerződéskezelés / Állapot megjelenítés

Összehangolásra került a Szerződéskezelés Esemény fülén megadható Aláírás típusú esemény a szerződés állapotának állításával.

A Szerződés paraméterben bepipált Szerződés állapot módosítás mező hatására az Aláírás típusú eseménnyel lehetőségünk van a szerződés állapotát is Aláírt-ra állítani.

Értékesítés ármeghatározástól eltérő áron

 

Fejlesztésünket elsősorban kereskedelmi vezetők figyelmébe ajánljuk. A lekérdezéssel kimutatható, hogy az adott időszakban, mely vevőszámla, mely tételén tér el az ügyfélre kalkulált ármeghatározás a vevőszámlán ténylegesen levő ártól.

Az Értékesítés ármeghatározástól eltérő áron elnevezésű új eredményhalmaz lekérdezés a vevőszámla tételekre vizsgálja meg azt, hogy jelen ármeghatározás beállítások alapján a most kiszámított engedményekkel csökkentett nettó érték egyezik-e a számlatételben található engedményekkel csökkentett nettó értékkel. Amennyiben nem, úgy ezek a számlatételek bekerülnek az eredménybe. A részletes algoritmus használati útmutatásokkal az adatforrás és az eredményhalmaz Leírás mezőjében található.

Struktúra

Terméktörzs és termékcsoport migráció

Két segédszkriptekkel kapcsolatos fejlesztést készítettünk.

A TermekImport.sql szkript működését úgy módosítottuk, hogy a termék típusa (az, hogy Cikk vagy Szolgáltatás lesz) mindig a hozzá megadott termékcsoportból ered. Felvételkor és módosításkor is vizsgáljuk. Módosításkor akkor is, ha a termékben a termékcsoport nem változik meg, tehát ha ellentmondásos beállítást tapasztalható, akkor a szkript az érintett termékekben mondhatni „rendet csinál”. A módosított működés 2022.08.05 vagy annál későbbi aláírású szkriptekben érhető el. Az aláírások a szkriptek legvégén láthatók.

A másik új szkript a TermekCsoportImport.sql néven, mely segítségével a nevéből is láthatóan Termékcsoport törzsadatok importálását lehet megvalósítani.

 

Iratkezelés

Iratok exportálása

Az Irat funkció új művelettel bővült – Exportálás fájlba, mely megtalálható a kiemelt műveletek között. Az export a szűrt iratokat veszi figyelembe. A gomb megnyomását követően egy felugró ablakban lehet kiválasztani, hogy hova szeretnénk exportálni a dokumentumokat. A fájlok az exportot követően eredeti fájlformátumban generálódnak le, „iktatószám” – fájlnévvel. Ha nincs megadva fájlnév, akkor az iratleírón belül egytől számozzuk a fájlokat.

Komissió 

Komissió generálás foglalás generáláskor figyelje a hitelkeretet és a lejárt tartozást

Kifejlesztettük, hogy a Komissió generálás funkcióban foglalás generáláskor a program vegye figyelembe, ha az ügyfél hitelkeret túllépése, lejárt tartozása van. A változásokról és a működési feltételekről bővebben a súgó oldalon olvasható bővebb információ.

Komissió feldolgozás – CMR nyomtatás

Az asztali Komissió feldolgozásban történt egy változás a keletkezett szállítólevelek nyomtatásának folyamatában, melynek következménye, hogy a megszokott (alapértelmezett) működés kissé megváltozott.

Ez a változás mindössze annyi, hogy a keletkezett szállítólevelek nyomtatásakor a lista párbeszédablak meg fog jelenni. Eddig ezt a program fixen „átugrotta” és ez nem is volt szabályozható, azonnal a kimeneti eszköz választó panel jelent meg. A változtatás lehetővé teszi az eredeti működés visszaállítását, de ehhez szükséges lesz a felhasználói menükben némi paraméterezésre, amennyiben továbbra is azt szeretnék, hogy a szállítólevél lista párbeszédablak ne jelenjen meg. Erről és a fejlesztés további részleteiről a Komissió modul Módosítási tájékoztató oldalán találnak leírást.

Termelés 

Technológiai utasítás archiválás, verziószám kezelés

Bővítettük a technológiai utasítások kezelését verziószám kezeléssel. Egy termékhez több technológiai utasítás is rögzíthető, amit arra használhatunk, hogy alternatív előállítási módokat kezeljünk.

Ha egy technológia utasítás változásait bizonylatszinten szeretnénk követni (a módosításnapló használatán túlmenően), akkor ahhoz a verziókezelést tudjuk használni. Az „Új verzió létrehozás” művelettel tudunk a kiválasztott technológiai utasításhoz új verziót felvenni (ilyenkor a kód nem változik csak a verziószám). A termelés paraméterben állíthatjuk hány karakterrel jelenítsük meg a verziószámot és mi legyen az elválasztó karakter.

Fontos: a technológiai utasítás másolása a verziót nem lépteti, másolással egy új technológiai utasítást veszünk fel, aminek új kódot kell adnunk és 1-es verziószámot kap. (A másolást arra használhatjuk, hogy pl. kiindulásképpen egy másik termékhez lemásoljuk a technológiát, majd a szükséges mértékben módosítjuk.) A technológiai utasítások megjelenítése, keresése során mindig megjelenítjük a verziószámot is kivéve a legmagasabb (aktuális) verziószám esetén, hogy ránézésre megállapítható legyen, hogy a legfrissebb verzióval dolgozunk.

Kiegészítő információ: Az egyéni eredményhalmazokat szükséges a változásokhoz illeszteni!

Melléktermék értékelés

Számos esetben előfordul, hogy a gyártás során keletkező, a sERPában melléktermékként kezelt cikkekre szeretnénk az előállítási költségek egy részét ráosztani.

Kifejlesztettük, hogy a Termelés Technológiai utasítás, Előkalkuláció és Munkalap funkciókban a művelet fülön a melléktermék táblázatban a melléktermékeknek értékelési módot tudjuk beállítani.

Az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

  • Nincs (ez az alapértelmezett beállítás – megfelel a jelenlegi működésnek)
  • Tömegarányos költségfelosztás
  • Alkatrész csere

A Technológiai utasításban megadott melléktermék értékelési módot átemeli a program az Előkalkulációba és a Munkalapba is.  Kifejlesztettük a tömegarányos költségfelosztás értékelési móddal rendelkező melléktermékek esetén a késztermék és a melléktermék önköltségének számítását. A melléktermék értékelés érintő új fejlesztésről a súgóban további részleteket olvashatnak.