sERPa 4.0.137

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.137-es verziója.  A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.137-es sERPa Súgóból. 

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.

 

  Bérszámfejtés

Fuvarozók külföldi kiküldetésének, külszolgálatának változása

2023. március 30-tól a közúti árufuvarozásban és személyszállításban foglalkoztatott gépkocsivezetők és árukísérők adómentesen adható napidíja nemzetközi tevékenység esetén 60 eruóról 85 euróra nőtt. 
A programban a szükséges módosításokat végrehajtottuk, a rögzítésre vonatkozóan fontos információkat olvashatnak a súgóban.
..
.

Személy funkció

A programban eddig a Személy funkció kétféle szerepet töltött be. Egyrészt struktúra adatként tárolhattuk benne a munkatársak alapvető adatait, másrészt a Bérszámfejtés modulban található Személy funkcióban a munkatárs összes, számfejtéssel kapcsolatos adatát nyilvántartottuk. Ebben a verzióban módosítottuk a Személy funkció működését: ezentúl két Személy funkció található meg a menükben.

  • Személy: csak az Alap adat fül látható benne

Útvonal: sERPa Alap \ Struktúra \ Általános \ Személy (Belépési pont: struktura.szemely) 

  • Személy: részletes, minden bérszámfejtéshez szükséges fül, adat látható benne

Útvonal: sERPa Alap \ Bérszámfejtés \ Személy (Belépési pont: struktura.berszemely) 

A megoldással ezentúl nem okoz problémát, ha más (nem személy) funkcióban kapcsolódó funkcióval lépünk a személy törzsbe. Ha nem Bérszámfejtés alatt levő funkcióból indulunk ki, az alap (egyfüles) személy indul el. Ha olyan helyről indítjuk el a személy funkciót, ami a Bérszámfejtés mappa alatt található, akkor a részletes (többfüles) személy indul el.
.
A frissítéssel az eddig a „megkülönböztetésre” használt További adatok menüparaméter törlésre kerül és átkonvertálás történik a részletes (többfüles) személy funkcióra. 
.
Ezzel összefüggésben egy új művelet is elérhető: További adatok.  
.
Ha megtalálható a menünkben mind a két személy funkció, akkor a művelettel lehetőségünk van kinyitni, vagy becsukni az „Alap adat” fülön kívül a többi fület. 
.
.

Pénzügy

Beszámoló lekérdezés – Előző évi adatok betöltése

Kifejlesztettünk a funkcióban egy új betöltési lehetőséget. A cél az volt, hogy az aktuális beszámoló elkészítésekor ne kelljen az előző év oszlop módosításait ismételten, manuálisan megtenni. Készítettünk egy logikai mezőt, amelynek a neve Előző év adatai, ezzel tudjuk bekapcsolni az említett új funkcionalitást. Ha a mező igaz értékű és a „Szűrés” sáv alatt található mezők kitöltöttek, akkor az Előző évi beszámoló gomb aktívvá válik és kiválaszthatjuk azt a mentett beszámolót, amely alapján az előző év oszlopot kitölteni szeretnénk.

Az előző év oszlopába a betöltést követően a mentett előző évi beszámoló tárgyév oszlopának adattartalma kerül módosításokkal együtt. A betöltés folyamatáról részletesebben a súgóban olvashatunk.

NAV számla importer

A NAV Számla importerrel kapcsolatban az alábbi fejlesztésekkel segítjük a felhasználók munkáját: 
.
A Számla Fejadatok táblázatban lehetőség van (a fejlécen jobb egér gombot nyomva az Oszlopok megnyitásával) az XML oszlop megjelenítésére. Ebben az oszlopban található ikonra kattintva megnyitható a beolvasott számlához tartozó XML.  
.
A „Számla tétel összevonás” paramétert kitettük a főoldalra. Ezzel lehetőséget biztosítunk, hogy a betöltés után a Számlák felületen minden számlánál alapértelmezett ajánlást adjunk az összevonással kapcsolatban. A „Számlák” felületen a paraméter értéke számlánként még külön módosítható, a számlák adatbázisba történő betöltése előtt. 
.
Bővítettük a Számla tétel összevonás mező választható értékeit Termékkód szerinti összevonás lehetőséggel. Az említett érték választása esetén az azonos termékkóddal rendelkező „Cikk” és „Szolgáltatás” típusú tételek összevonásra kerülnek, az eredményt a betöltés előtt az „Összevonandó tételek ellenőrzése” művelettel ellenőrizhetjük. „Szöveg” típusú tétel esetén a működés azonos az „Áfa analitika” szerinti beállítással. 
.
.

Logisztika

Belső rendelés – Teljesítés művelet 

Belső rendeléseken is előfordul, hogy szolgáltatás típusú terméket tartalmazó tételt veszünk fel. Ennek teljesítettre állításában segít új fejlesztésünk, aminek eredményeként ebben a funkcióban is elérhetővé vált a Teljesítés művelet.

BuyerGLN menüparaméter 

Bizonyos áruházláncok (pl.: AUCHAN) elvárják, hogy EDI kapcsolaton keresztül küldje a beszállító a számlákat. Ebben három külön vevői szerepkörű ügyfél adatait és GLN számát kell átadni (számla-, megrendelő és szállítási cím). Ennek biztosítására az Elektronikus számla generálás funkcióban használt BuyerGLN menüparaméterbe új értéket fejlesztettünk ki: „Szállítólevél ügyfél”. Ha ezt állítjuk be, akkor a Vevőszámla bizonylaton szereplő vevő ügyfél GLN számát adja át az Invoicee ILN-ben, a kapcsolódó Szállítólevél ügyfél GLN-jét Buyer ILN-ként, míg a Szállítólevél ügyfél telephely GLN-jét pedig DeliveryPoint ILN-ként.

Ajánlat nyomtatási kép – Érvényesség dátum

Ajánlat bizonylatot kiállító ügyfeleink részére fejlesztettük ki az Érvényesség dátuma adatmezőt QR2-es és PDF listaképre. Az érvényességet eddig csak napokban jeleztük ki, de így az érvényesség vége dátumot is ki lehet majd tenni egyéni listaváltozatokba.  
.
.
A számítás módja: Bizonylat dátum + Érvényesség napok száma.  
.
.
A jelenlegi Alapértelmezett listaváltozatokban ez a mező nem jelenik meg magától, azt listaszerkesztővel kell kitenni. 
.
.

Termelés

Anyag felszabadítás és késztermék visszamondás 

Anyag felszabadítás és késztermék visszamondás néven fejlesztettünk új funkciót azon gyártó ügyfeleinknek, akik felhasználói felügyelet mellett szeretnék rendezni a munkalapokhoz kapcsolódó rendeléseket. 
A funkcióval a Lezárt állapotú munkalapokhoz és a nyitott munkalapok befejezett műveleteihez kapcsolódóan rendezhetjük azok rendeléseit, amennyiben ezt engedélyeztük a munkalap sorozatban. 
.
.

Készlet

Elavult időfüggő árak törlése AUT

A napi üzleti folyamatok következtében az idő múlásával a termékekhez nagy mennyiségű időfüggő ár és ezekhez kapcsolódó mennyiségi engedmény keletkezhet, melyek egy idő után elavult adatokká válnak. Ezek törlését végzi el ez az új „Készlet- Elavult időfüggő árak törlése” automatikus üzenet típus.

Az Automatikus üzenet típus fülön a futtatás gyakorisága állítható be, a További adatok fülön pedig meghatározhatjuk, hogy a futtatás időpontjánál mennyivel korábban lezárt árakat kell törölnie a programnak és mennyi ideig futhat.

  • Lezárt állapotú munkalapoknál visszamondhatjuk a nem legyártott késztermék mennyiséget a kapcsolódó termelésből rendelés tételről. 
  • Lezárt állapotú munkalapoknál és nyitott munkalapok befejezett műveleteinél visszamondhatjuk a ki nem helyezett / fel nem használt anyagmennyiségeket, igénybe nem vett szolgáltatásokat a kapcsolódó belső / feladatra rendelés tételekről.

Mivel a Rendelésnyilvántartásban a rendelések foglaláskezelése átalakítás alatt van és ezt követően kiegészítjük / kibővítjük az új funkció működését, ezért addig nem kerül önálló menüpontként a sERPa Alap menübe, hanem az eredményhalmazok között érhető el.

Melléktermék norma mennyiség

Módosítottuk a melléktermékekhez kapcsolódóan a norma megadás módját. Ezentúl nem a késztermék mennyiségi egységére vonatkozóan kell megadni, hanem az alapanyagokhoz hasonlóan az anyagnorma vonatkoztatási mennyiségre. 
Frissítést követően, ha használjuk az anyagnorma vonatkoztatási mennyiséget, akkor automatikusan arra átváltva jelennek meg az eddig rögzített melléktermék normák, egyébként változatlan marad a megjelenítésük. 
.

Termelés analitika

A Főkönyv modul lLezárás funkciójába beillesztettük a termelés analitikát annak érdekében, hogy termelő cégeknél biztosítani lehessen a zárási folyamatokhoz, beszámoló készítéshez kapcsolódóan az azokat megalapozó gyártási adatok változatlanságát. 
A Bevitel zárás dátum előtti meglévő gyártási adatok nem módosíthatók, nem törölhetők, valamint annál korábbi dátummal gyártási adat nem rögzíthető. Az Analitika feladás dátumánál korábbi (rezsi)óradíjak nem módosíthatók, nem rögzíthetők.
Bővebb információt a fejlesztésről, annak működéséről és az érintett funkciókról az alábbi súgó oldalakon olvashatnak:  
.