sERPa: a legújabb bérszámfejtés változások | 04-08

2020.04.07.-én éjszaka megjelent a veszélyhelyzeti bérszámfejtés miatt módosított, 2008-as nyomtatvány 3.0-ás verziója. Sajnos, a tervezetben nem voltak ismertek a nyomtatvány ellenőrzési szabályok, és sok információ az új verziójú nyomtatványokból derült ki. Ilyen változás, hogy az érintett ágazatoknak az általános szabályok szerint is meg kell határozniuk a családi járulékkedvezményre vonatkozó adatokat is. Emellett hírlevelünk készítésekor értesültünk arról, hogy a 2008-as nyomtatvány 4.0-ás verziójának megjelenése is hamarosan várható, melyről még nem is tudjuk, milyen módosításokat tartalmaz.

Fejlesztőink folyamatosan dolgoznak a nyomtatvány átadásán, ennek elkészültéről külön hírlevélben fogjuk tájékoztatni Önöket! Elképzelhető azonban, hogy csak a hét vége, a Húsvét ünnepek alatt tudunk a programmódosítással elkészülni.

Azon ügyfeleink, akik a koronavírus-járványügyi veszélyhelyzet kedvezményeiben NEM ÉRINTETT cégek bevallásait készítik el, a lentiek alapján már beadhatják a bevallásokat a sERPa segítségével, a 2008-as bevallás eddigi 2.0-ás verzióját használva!

FONTOS:

A NAV oldalán a következő tájékoztató olvasható ezzel kapcsolatosan: „Ha nem a kedvezménnyel érintett ágazatok valamelyikében foglalkoztatja munkavállalóit, akkor továbbra is használhatja a 2.0 verziójú nyomtatványkitöltő-programot a 2008 jelű bevallás elektronikus beküldésére. Ha a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kihirdetett jogszabályok szerinti veszélyeztetett ágazatokban végzi tényleges főtevékenységét akkor javasoljuk, hogy a 2020. április 8-án megjelenő 4.0 verziót használja.”

A NAV-val történt telefonos egyeztetés során azt a tájékoztatást kaptuk, hogy sajnos a fenti tájékoztatóval ellentétben a nyomtatványok verziójának használata nem csak javasolt, hanem

• A kedvezménnyel NEM érintett ágazatok esetén => CSAK A 2.0-ÁS VERZIÓVAL ADHATÓ BE HIBÁTLAN BEVALLÁS
• A kedvezménnyel érintett ágazatok esetén => CSAK A 4.0-ÁS VERZIÓVAL ADHATÓ BE HIBÁTLAN BEVALLÁS

Az ÁNYK felületén a nyomtatvány ellenőrzése más bevallási mód esetén hibát fog adni. A hiba nem az átadástól függ, azt mi nem is tudjuk befolyásolni és annak megszüntetését kézzel sem lehet megtenni!

A nyomtatvány verziószámát az ÁNYK ablak alábbi részén tudja megtekinteni:


Azon ügyfeleink számára, akik mindkét típusú számfejtésben érintettek, a következő megoldási javaslatokat kaptuk:

  1. A változásokkal nem érintett cégek bevallását el kell készíteni és beadni a 2.0-s nyomtatványon. Ezt követően le kell tölteni a 4.0-s nyomtatványt és beadni az érintett cégek bevallásait. Ha már frissült az ÁNYK programban a bevallás a 4.0-ás verzióra, az a Szerviz – Telepített nyomtatványok menüpontot elindítva tudják eltávolítani.
  2. Az átadást két külön számítógépen, két külön ÁNYK programba kell megtenni, ahol az egyik gépen lévő ÁNYK a 2.0-ás, a másik gépen lévő a 4.0-ás verziót használja.
  3. Aki már letöltötte a 3.0-s verziót de mégis a 2.0-s verzióra lenne szüksége, azok számára a NAV letölthetővé tette a 2.0-s verziót is innen: 2008 bevallás

Bármelyik megoldást is választják, kérjük vegyék figyelembe, hogy a jelenleg Partnerközpontunkban letölthető sERPa programverzió MÉG NEM TARTALMAZZA az új, 3.0 nyomtatvány, illetve a 4.0 kitöltéséhez szükséges változásokat.

A 3.0-ás verzió eltávolítása:


Kérjük, kísérjék figyelemmel a kiadott híreinket, igyekszünk azonnal értesíteni Önöket, amint elkészültünk és átadható a bevallás 4.0 verzióba! A módosítás miatt szükséges lesz majd a programot frissíteniük.