sERPa bérszámfejtés

sERPa bérszámfejtés: 1405 adatszolgáltatás

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a KSH-Elektra rendszerébe feltölthető 1405-ös nyilvántartási számú “Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” adatszolgáltatáshoz az XML fájl fejlesztése elkészült. Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.99-es verziója, amely tartalmazza a fejlesztést.

Segítség az elkészítéshez
A KSH 1405 adatszolgáltatás struktúra funkcióban 2019. évtől a KSH-hoz tartozó 1405-ös nyilvántartási számú “Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” elnevezésű adatszolgáltatáshoz szükséges beállításokat adhatjuk meg.

Kiről kell adatot szolgáltatni?
A kitöltéséi útmutató alapján a foglalkoztatottakat két csoportba, azaz üzemmódba soroltuk:
– 5-én születettek
– Minden foglalkoztatott
A munkáltatónak adatszolgáltatást csak az egyik üzemmódba tartozó személyekről kell benyújtania. Az útmutató alapján a munkáltató feladata, hogy melyik üzemmód alapján készíti az adatszolgáltatást.

Adatok legyűjtése
Jogcímek:
A funkció elindítása után a program a kiválasztott évre és üzemmódra vonatkozóan meghatározza azokat a jogcímeket, amelyekre történt számfejtés. A nyomtatvány szerkezete miatt a jogcímeket két időszakra csoportosítva gyűjti a program:
• Október
• Egész év
“5-én születettek” üzemmód esetén:
Csak azon személyek számfejtéseiből történik a jogcímek beajánlása, akik 5-én, 15-én született fizikai foglalkozásúak (FEOR kód első számjegye: 5, 6, 7, 8, 9), valamint, akik 5-én, 15-én, 25-én született szellemi foglalkozásúak (FEOR kód első számjegye: 1, 2, 3, 4). Ezen felül a program megvizsgálja a nem teljes munkaidőben és/vagy a 60 óra alatt foglalkoztatottak október havi átlagos állományi létszámát. Amennyiben 10 fő alatti ez az érték, az ebbe tartozó személyekre számfejtett jogcímek is beajánlásra kerülnek a KSH útmutatója alapján előírtaknak megfelelően.
Összeg:
A program az útmutató alapján a leszámfejtett összeget fogja időszakonként meghatározni. Kivételt képez ez alól a Széchenyi Pihenőkártya – Szabadidő alszámla, a kitöltési útmutató alapján a leszámfejtett összeg 50%-a kerül meghatározásra.

Paraméterezés:
A jogcímek legyűjtése után a felhasználó feladata a programban megadni a kitöltési útmutató alapján, hogy az adatszolgáltatás melyik sorába kerüljenek a jogcímek.

Excel, XML fájl készítése:
A paraméterezést követően lehetőségünk van az adatokat Excel táblázatban lekérni, valamint a KSH által elvárt XML fájlt is elkészíthetjük a „KSH 1405 Adatlap egyéni bérekről és keresetekről” lista segítségével.