Évnyitás a sERPában

Az évzárás után az évnyitás teendői következnek. A sERPa Súgóban megtalálja a részletes információkat, jelen cikkben pedig vázlatpontokba szedjük a legfontosabbakat:

Év eleji pénzügyi nyitás:

Új pénzügyi évet kell létrehozni, valamint az analitikák kontírszámait meg kell adni. Ezt megtehetjük a rendszerfunkciók között található „Pénzügyi év függő kontírszám másolás” funkcióval. Ez a munkamenet megkérdezi, hogy van-e már új pénzügyi év. Ha nincs, akkor újat lehet nyitni. Ha már van, akkor bemásolja a kontírszámokat.

Bank és Pénztár nyitás

Minden pénztárban és bankban fel kell venni egy-egy Nyitó típusú bizonylatot a nyitó pénzkészletnek megfelelően!

Év eleji főkönyvi nyitás:

Az előző év lezárása után az új pénzügyi évben meg kell csinálni az év eleji nyitást a Főkönyv év eleji nyitás funkcióval, hogy az előző évi ZÁR1..ZÁR10 naplójelekről az új évi NYIT naplójelre kerüljenek a főkönyvi nyitókönyvelések.

Felhasználók pénzügyi éve

Ellenőrizni kell, hogy a felhasználóknak van-e alapértelmezett pénzügyi éve, illetve, hogy az jó-e.

Bérszámfejtés, a sERPa 3.76-os verziótól kezdve:

A felhasználó saját menüjébe a Bérszámfejtés modul átmásolása szükséges ahhoz, hogy az aktuális nyomtatványok a helyükről indíthatóak legyenek. Amíg nem kerül átmásolásra a Listák év közben / Nyomtatványok funkcióból lehetséges a nyomtatásuk / ányk-ba átadásuk. Linkelt menüt is lehet készíteni: ekkor ami bekerül a sERPába, az ide is be fog.

ÁFA paraméter:

Ha változás történt a vállalkozás áfa bevallás gyakoriságában, vagy bármiben, ami az áfa bevallását érinti (pl. pénzforgalmi áfa, EVA, belföldi részletező értékhatár), akkor célszerű új ÁFA paramétert felvenni. Ilyenkor az előzőt le kell zárni, és január elsejével újat indítani.